Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Nakup parcele z GD

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup parcele z GD
#1
Pozdravljeni,

pregledala sem ogromno tem, ampak še vedno nisem našla pravih odgovorov.

Z možem sva našla parcelo, ki nama je všeč. Na parceli je veljavno GD iz leta 2000. Pričetek gradnje je bil prijavljen 2015, tako GD še vedno velja. Se je pa v tem času seveda ogromno spremenilo glede načina gradnje. 

Sva v pričakovanju odgovora projektanta, a žal je za parcelo tudi precejšnje zanimanje in naju ne bodo čakali v nedogled, zato vseeno iščeva še odgovore na drugih mestih.

Stvar je taka, da hiša kot takšna, po geberitih sicer ni napačna. Na parceli je že narejena temeljna plošča in klet po GD, gradnja je prijavljena kot samogradnja. Midva pa bi sedaj na to postavila hišo po tem GD, a bi želela sodobnejši tip gradnje (skeletna gradnja, s tem se spremenijo številni uporabljeni materiali kot so predvideni po GD, spremenila bi tudi razporeditev notranjosti). Je imel kdo izkušnjo, da je to šlo skozi brez novega GD? Torej hiša bo identična, z vizualnimi spremembami, ki jih bo odobril projektant na podlagi GD, ampak bolj me zanima, ker se ne bomo držali načina gradnje kot je predvideno v GD. Tudi način kurjave bo drug, ampak tukaj menim, da ne bodo komplicirali, ker gre dejansko za zastarel načrt in oljnih kurjav sploh ni več dovoljeno vgrajevati.


Če greva v nov GD se nama dejansko ne splača potem kupiti te parcele, ker ima vrednost pač ravno zaradi GD, prispevkov,..... 
Hvala za odgovore.
#2
Sprememba gradbenega dovoljenja in nov pzi bi bil najbolj pravilna pot.
Nekaj stroškov to potegne za sabo (ranga 2000-3000€) spremenba gd in takse. Komunalnega prispevka ne bo ali pa bo minimalen.

Pzi bosta pa morala narediti na novo tako ali tako.
#3
Ves problem tiči kasneje,ko boste želeli oridobiti uporabno dovoljenje,katero je v bistvu vstopna karta,da se sploh uselite v hišo.
#4
Na občini ko sva spraševala so nama odsvetovali, da bi šla v novo GD, ker bi to pomenilo vse stroške od začetka, tudi nobeno soglasje več nebi veljalo. Pa seveda nasvet, vidva kar delajta čim manj sprasujta... od referentke. Ampak kaj pa pol ko zakljucis in hja...

PZI bo tako ali tako potreben zaradi samega načrtovanja skeleta. Ok, torej je možno prijavljati spremembe znottaj GD, verjetno v mejah neke normale.

Ravno tega naju je strah, da bi bile tezave pri pridobitvi uporabnega. Ampak res pa nebi mela ful stroskov samo zaradi papirologije, ce je ta v vecini narejena oz kot receno ce bi bil potreben nov gd se nakup niti vec ne splaca....
#5
Te popolnoma razumem, smo tudi mi gledali parcelo z že izdanim GD.
Na občino se ne zanašaj ampak pokliči na upravno enoto in tam vse vprašaj o spremembi gdja.
Potem kontaktiraj projektanta arhitekta ki je sodeloval pri izdanem dgju, razloži svoje plane in vprašaj če bo podpisal papirje za uporabno dovoljenje.
Strošek s pziji moraš všteti v vsakem primeru.

Vsi srečo!
#6
Če vam zunanji izgled hiše odgovarja, ni problema s spremembo notranjosti. Če pa bi zaradi sprememb notranjih tlorisov morali dodajati frčade ali kaj podobnega, kar spremeni zunanji izgled hiše, pa je problem.

Dopustna odstopanja so sicer opredeljena v 66. čelnu Gradbenega zakona:
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO7108

Dokler objekt izpolnjuje bistvene zahteve in zahteve mnenjedajalcev, so tehnične spremembe kot je menjava konstrukcije ali ogrevanja dopustne brez spremembe gradbenega dovoljenja. V obstoječem PGD imate vsa mnenja (oziroma takrat še soglasja) soglasodajalcev, tako da si lahko preberete kakšne so bile takrat zahteve in ali so katere od vaših željenih sprememb v nasprotju z njimi.

Kar se zamenjave ogrevalnega sistema tiče, bi rekel da je tu lahko več problemov kot pri zamenjavi konstrukcije, ker so ogrevalni sistemi pogosto predmet občinskih predpisov (obveznost priključitve na toplovod/plin). V vašem primeru, ko ste imeli predvideno kurilno olje, tega ni problem zamenjati, lahko pa obstajajo omejitve s čim ga lahko zamenjate.
#7
A rabim kontaktirati idtrga projektanta? Problem je, da ta vec ne opravlja dejavnosti, tako da sva midva kontaktirala drugega, čakamo da pridobi lokacijsko informacijo, da vidimo kaj je po tistem zahtevano.

Zunanjost načeloma ustreza. Sicer bi midva streho nardila brez frčad, ki so vrisane v GD, ampak ok jih preživim, da se tut te nardijo. Če bi bilo možno bi streho skrajšala, ampak to je vse odvisno kar bo rekel projektant, če je možno, ampak ni tako nujno.

Sva pa govorila z UE, ja. Ne vem zakaj vedno avtomatsko napišem občina.

Hvala vam vsem za pomoč, mam nekako občutek, da bo šlo skoz.... PZI pa mnja, bo pač potreben, ampak to je še najmanj.
#8
No super, potem se pa bo ok izteklo!
Projektanta sem napisala zato, ker je potreben pri podpisu dokumentacije za uporabno dovoljenje. Če najdete novega, ki bo prevzel projekt ni panike!
#9
Vuego vam je lepo napisal. Ne delajte neumnosti in enostavno vložite spremembo GD in nato PZI, ker ga tako ali tako potrebujete. To, da se notranjost lahko spreminja bla bla bla, ni res in imate kasneje lahko težave.
#10
wolfram Napisal:To, da se notranjost lahko spreminja bla bla bla, ni res in imate kasneje lahko težave.
Na primer? Ok, razumem, da ne moreš v kakšni večstanovanjski hiši kar povečevati števila stanovanj (čeprav sem slišal tudi že za primere, kjer so to naredili in na koncu samo v PIDu to prikazali), ampak da pa v enostanovanjski hiši prilagodiš razporeditev prostorov pa res ni problematična sprememba.

Seveda pa potrebuješ ažuren PZI, po katerem gradiš in v katerem projektanti zagotavljajo da takšna stavba izpolnjuje vse bistvene zahteve in vse pogoje iz gradbenega dovoljenja.
#11
A vam povem neki, nor lahko postaneš zraven teh papirjev in odlokov in vsrga skupaj.

Danes spet govoriva s projektantom, ki pravi, da tale najina parcela pa sploh ni zazidljiva, da morva to preverit. Da je K2. Naj kliceva na občino. Kličeva na občino, naju vežejo v pisarno, ne ne ta en konc kjer je tudi izdano GD je zazidljivo, tako pravijo tam. Ne vemo od kje projektantu druga info. Vprašava še o menjavi projekta, uporabnem dovoljenju. No in, dobila sva že 15to mnenje... uglavenem na občini, v lokacijski pisarni, pa pravijo, da ko končava hišo ne rabiva uporabnega dovoljenja, ker ga najin GD ni predvideval in ga ne potrebujeva za pridobitev hišne številke. Ko bo zadeva zgrajena je teba samo vrisati v kataster in zaprosti za hisno stevilko... a zdaj naj se 1x klicem na UE, da se to info preverim ? Aja in na občini pravijo, da njih ne zanima iz katetega materiala bo hiša narejena, saj se bo izpravbost dokazovala z vodenjem del na gradbiscu (PZI, ce se ne motim) in da to kar je kot material v GD napisano ne igra nobrne vloge. Projektant valda trdi drugace, da ne moreva cigla menjati za skelet.

A lahko prooooosim v tej drzavi ena stvar poteka tako, da ti ne 5 ljudi pove drugace?
#12
Nope. Nisi edina...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#13
Karkoli se meniš, povprašuj preko emaila, da imaš pisni odgovor. Telefonsko poizvedovanje je izguba časa in nima nobene teže.
#14
tudi email nima... se uradnik zamenja in je drug odgovor. Na upravni je nekaj, na občini je drugače, na inšpektoratu je drugače, pri projektantu je drugače pri... In pri mejnih temah niti ne dajo od sebe točnega odgovora. "bo potrebno obravnavati" je ponavadi... Se že 5 let vrtim v tem sranju...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#15
Ampak email velja za uradni dokument in, ce bi imela tak odgovor, kot ga je dobila preko telefona, v pisni obliki s podpisom nekoga, bi doloceno dejanje lahko izpodbijala s tem emailom. Tudi, ce se uradnik menja, tisti pred njim, ki je dal odgovor in se pod njega podpisal, je v tistem trenutku veljal za verodostojno osebo. Ce pa bo ob vlogi za hisno stevilko rekla, da ji je pred enim letom ena teta na obcini v telefonskem pogovoru zatrdila, da ne potrebuje UD, je cisto mozno, da se ji bodo smejali.

Kot pravi @simonetti, ce se le, naj se komunicira v pisni obliki. Ali pa se po koncanem telefonskem pogovoru prosi, za potrditev se v pisni obliki. Sploh pri taksnih zadevah, kjer so si uradniki iz pisarne do pisarne kontradiktorni in dva sodelavca iz istega podrocja, dajeta razlicne interpretacije zakona, je fajn imet odgovor v pisni obliki in podpisan s strani uradne osebe.


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »