Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Montažna hiša - prenova

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Montažna hiša - prenova
#1
Pozdrav!

Torej stvar je takšna.. živimo v Marles montažni hiši l. 84. Spodnji del grajen. Želimo izvesti določene spremembe (zagraditev vhoda, sprememba notranjih sten, menjava ogrevanja na toplotno črpalko in talno gretje itd), v glavnem razkopali bi celo hišo, še enkrat, saj je že obnovljena. Ker pa nameravamo v tej hiši ostati in ker malce dvomimo v obstojnost montažnega dela čez nekaj desetletij, je padla ideja, da hišo zazidamo. Torej da pustimo zunanje plošče z novo fasado, zunanje - notranje stene pa porušimo in zazidamo, prav tako bi zazidali notranje stene zaradi statike.. 
Verjetno se tega ni še nihče lotil. Iščem pa nekoga v vzhodni Sloveniji, ki bi imel izkušnje z montažo gradnjo.. ki bi naredil načrt. Ima kdo kakšno idejo?

Hvala Smile
#2
Kolikor se spomnim, so nosilne zunanje stene. Notranje so se postavile , ko je bil končan ovoj in strešna konstrukcija, ki sloni na zunanjih stenah. Smiselna se mi zdi toplotna črpalka in eventuelno talno. Če ni nikoli prislo do zmočenja sten, bo trajalo še sto let. Zunanjih sten se ne bi dotikal, ker se lahko marsikaj zgodi.
#3
Nosilni so vsi stebri na raster 1.2m, v zunanjih in notranjih stenah, tudi med okni/balk. vrati (eni šalabajzoknarji kar porežejo da dajo roletno škatlo po celem...). Tem 1.2m je prilagojeno tudi palično ostrešje.
Zunanje fasadne salonit plošče so z alu vijaki privijačene v te stebre in so del nosilnosti konstrukcije. 
Tole navznoter podzidat/podret je kar interesanten hobi...
#4
Ja res je, vse stene so nosilne. Morda kakšna stena ni nosilna, ki je vzporedna stropnikom ali strešnim paličjem, vendar je lahko vseeno pomembna za zavetrovanje objekta.
#5
Obdržat fasado zato ker je nova je v takem projektu malce mimo.
Vem pa za bajte ki so bile v startu namesto montažne zidane s siporexom na osnovo, pripravljeno za marles montažko, ali pa uničene od toče 2018-podrte do plošče in na novo sezidane, le dimnik centralne je ostal.

Aja, strešno paličje pri nepodprti širini se kar občutno povesi, strop vidno upognjen  (prek 5cm) na 8m notranje.
#6
Seveda bi zadevo želeli narediti tako kot treba kar se tiče statike. Zdaj kar se fasade tiče, delali smo jo lani, tako da seveda če se da obrzat zunanje stene in prihranit 12k, bi to seveda želeli.. iz druge perspektive tudi zato, da ne bi rabili še dodatnih stroškov za kakšno gradbeno..
No pa recimo - a ne bi šlo tako, da bi nosilne zadeve nekako obdržali in zidali vmes ali nekako pripojili..
Če je kdo z izkušnjami v gradbeništvu pripravljen pomagati (seveda proti plačilu)..
#7
Če je govor o hiši tipa s4xx, je bila sestavljena v sledečem vrstnem redu. Najprej elementi zunanjih sten, na nje so bili položeni v rasterju 1.2m hydroair nosilci strehe, prečne late in salonitna kritina. Potem v notranjosti na hydroair nosilce pribiti stropni elementi. Na koncu so se montirale notranje stene. Te niso nujno v rasterju 1.2m in tudi ne nad zidovi v kleti, ker so lahke. V vmesnih stenah so tudi cevi za električno napeljavo, ki pa je razpredena po podstrešju tako, da je tudi elektriko potrebno napeljati znova. V edini zidani notranji steni se nahaja vodovod in kanalizacija. Ogromno dela.
#8
Tako je.. hiša je S-406. Vse kot ste opisali.. hišo smo sicer skupaj z vsemi inštalacijami (tudi elektriko na strehi) prenovili 3 leta nazaj, nakar so se notranje stene na novo zaprle z gips ploščami (tiste, ki smo jih pač odstranili..).. notranje stene bi v 3/4 ostale enake, večja renovacija bi se naredila v dnevnem prostoru, kjer bi rušili eno zidano steno z dimnikom, tako da tukaj statika sigurno.
A mislite, da je zadeva neizvedljiva kar se zunanje obzidave tiče?
#9
Zunanje montažne stene nosijo strešno konstrukcijo.
Tam si nebi upal ničesa podirat. Sicer pa ne razumem zakaj bi to sploh delal. Je dodana izolacija na zunanjih stenah, so okna nova? Potem radiatorji in toplotna niso problem. Lahko se dodatno izolira strop na podstrešju. Zidana stena v notranjosti pa zagotovo ni nosilna. V načrtu je bil dimnik zidan iz schiedel elementov ta se lahko podere ampak od zgoraj navzdol.
#10
Zunanjo steno bi rada pustila zaradi nove fasade.. tudi okna so nova, streha je tudi na novo izolirana. Ideja je pač bila, da se zunanja stena pusti in pripoji k na novo zazidanemu notranjemu delu, vmesne elemente pa se odstrani..
Zakaj bi to delala, ne vem, ker sem ženska, ker ne zaupam montažni gradnji in bi rada zidano hišo Smile
#11
Standardni element Marlesa je na zunanji strani zunanje stene imel privite salonit plošče. Kaj pomeni nova fasada? Na te plošče prilepljena izolacija iz stiroporja? Če je tako je vsako rušenje zunanjih sten neizvedljivo.
Še enkrat, če je bilo vedno vse suho se ni česa bati naslednjih sto let.
#12
Salonit plošče letnik 84? Takrat so jih delali še iz azbesta, ne?

Da bi obstoječe skeletne stene nekako spremenili/dopolnili v zidane je zelo nepraktična ideja. Če hočete zidano hišo, to prodajte/porušite in kupite/sezidajte zidano.

Če je les suh, bo zdržal še vsaj sto let. Kakšno pa ste dali fasado gor? Da ne bo na koncu zgnil ravno zaradi tega...
#13
Fasada je sidrana na plošče, stiropor 16cm..
#14
Predvidevam, da imajo te salonit pošče difuzijsko upornost prehoda vlagi ranga 40 - 60
(podobno kot cementno vezane Fermacell plošče, za katere sem našel podatek) tako da je to približno v rangu EPS-a in tako izolacijska fasada ne škodi kar se vlage tiče. V sendviču stene zaprt salonit z azbestom tudi ne vpliva na zdravje.

Kot sem že rekel v sosednji temi na isto temo Smile : radiatorje zamenjajte z večjimi pa bo dobro delalo s TČ, najbolj moteče notranje stene premaknite (izvedba po dogovoru s statikom seveda) in pozabite na to "čudno" idejo. Bo ceneje in bolj varno.


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »