Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Trimo pločevina in kondenz na podstrešju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trimo pločevina in kondenz na podstrešju
#1
Pozdravljeni 

Prosil bi vas za pomoč-mnenje

Imam novogradnjo enokapnico pokrito z trimo pločevino z 5cm vbrizga+alu folijo.... pri izvedbi me je krovec preprical,da nerabim zracnega mostu zaradi kondenza. Po izvedeni strehi sem odprtine med legami in kritino zasilno do spomladi ko bom dal na hišo fasado zaprl z osb plošcami in v vsak vogal hiše zvrtal zračnik FI 8cm . Ko sem 2 dni nazaj  šel na podstrešje me je presenetila plesen in kondenz  na notranji strani osb plošč,ki se sedaj steka po alu foliji in kaplja na izolacijo. Na spodnji strani je od izolacije do kritine 30cm na zgornji pa 120cm. Spodaj je 30cm tervola+paropropustna folija. (Podstrešje imam samo v enem delu visokega dela kjer sem pod naredil z osb ploščami) 

Bom zadevo rešil če iz zunanje strani osb plošč nalepim stiropor debeline približno 10cm in s purpenom čimbolj zatesnim komplet obod podstrešja?? 
Bo to vredu,če potem nebo nikjer prezračevanja podstrešja ?? Ker če pustim zracnike bo spet prihajalo do kondenziranja pri hladnem zraku ?? 

Hvala za odgovore in lp


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
Napisi plasti kjer imas izolacijo. Torej izolacijo nad ogrevanim delom stavbe.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Strop je spuščen knauf,se pravi: knauf,paropropustna folija,30cm izolacije in potem je podstrešje do kritine,razen 1/4 je pohodnega podstrešja,kjer je še povrhu izolacije narejen pohodni pod iz osb plošč. Odušek od wc-ja je speljan ven iz podstrešja. Imam pa na tem delu kjer je pohodni del dvižne stopnice-lestev.
#4
Žal že videno - in to velikokrat!

1. Parna zapora na topli strani -  če je vgrajena paroprepustna folije, to nikakor ne bo funkcioniralo!
2. Če je prostor zaprt - beri neprezračevan - potem mora biti dobro izoliran in dobro zatesnjen na vseh straneh. 
3. OSB plošče niso ravno kakšna toplotna izolacija - po hitri oceni vsaj 10x slabša od 5 cm PUR na strešnih ploščah, pa tudi tesnenje s PUR peno ni ravno zrakotesno. Skozi OSB toplota odteka praktično neovirano, zato je prostor v bližini podhlajen - vključno s spodnjo stranjo strešne plošče! 
4. Če topel vlažen zrak naleti na hladno površino, pride do površinske kondenzacije - neizbežno!

Kaj storiti?
- žal je konstrukcija glede na pravila gradbene fizike zgrešena - manjka dobra parna zapora  - sd >> 100 m na topli strani
- parne ovire (sd = 30 - 100 m) funkcinorajo samo pri dobro prezračevani konstrukciji, kar pa v tem primeru nikakor ne drži.


Trenutno je edina rešitev odpiranje strehe in vzpostavitev res dobrega prezračevanja - to pomeni , da je potrebno zagotoviti zajem (trenutno zaprt z OSB ) in izpuh zraka - izpust v slemenu strehe ali pa velike odprtine na čelnih stenah za prečno prezračevanje

Ssilvo
#5
Celjanar ,
ta slika ti je z nottranje starni?
Si plasti dober napisu:..., paropropustna folija,.....
To podstreho imaš diht zaprto; toplota ti uhaja mimo podstrešnih stopnic ( ali imaš zrakotesne), hitro se ti T ob osončenju v podstrehi dvigne, premalo prezračevanja.
Kako imaš v slemenu? Ali si kontaktiral krovca? Kdo pa je ta krovec? Materi tip kritine?
Lep pozdrav
#6
Kakšnem slemenu!? A noben ne bere?
Naredi prezračevano podstreho in bo mir. Druge ni.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#7
Se prav da ste vsi mnenja,da je treba na podstresje spustiti čimveč zraka da se bo prezračevalo in ne toplotno zapirati. Vse vredo edino nevem kako bo izvedljivo in izgledalo cimvečje zračenje glede na to da imam v planu zunaj delati škatlje ( skriti spiravci in lege)

Hvala vsem za odgovore
#8
Upam, da ste se pri opisu slojev zmotili in dejansko nimate paroprepustne folije nad knaufom, ampak paroNEprepustno. Sicer bo potrebno to razdreti in popraviti. Očitno vam nekje prihaja vlaga v podstrešje, sicer na hladnem OSBju ne bi prihajalo do kondenza. Tako da tudi če imate vgrajeno paroneprepustno folijo, ta očitno ni ustrezno tesno zalepljena; ali pa imate kakšne druge vire vlažnega zraka - odduhi kanalizacije ali odzračevanje kopalnic, ki je speljano samo do podstrešja namesto nad streho, na primer.

Prezračevanje podstrešja bo sicer problem zmanjšalo ali celo odpravilo, ampak vseeno bi bilo dobro prej ugotoviti kje je vir vlage in ga odpraviti.

Pa OSB plošče na pohodnem delu podstrešja tudi niso OK, ker delujejo kot parna ovira na hladni strani izolacije. Če je res problem v pomanjkljivi parni zapori na notranji strani izolacije, potem utegne biti tudi pod tem OSBjem kondenz.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »