Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Klasična gradnja ali ytong

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klasična gradnja ali ytong
#1
Zdravo, pogovor je malo nanesel na gradnjo hiše pa me zanima kakšne so vaše izkušnje z ytongom v primerjavi s klasično gradnjo. Predvsem me zanima finančno kakšne so razlike če bi ytong sestavljali sami oz s cegli gradbinec. Bila bi pa hiša s tlorisom nekje 70m2 P+M. 
Najlepša hvala za odgovore
#2
Ce bos znal ytong sam, bos znal tudi cegle sam...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Ja, res je. Strici so povedali, da je treba bit pri Ytongu zelo natančen pri lepljenju, ker seštevek nekaj napak oz. predebelih fug lahko na koncu toliko nanese, da je težko popravit... So pa gotovo še kakšni + in -.
#4
Višine kontroliraš sproti, po potrebi jih postrgaš s strgalom.
#5
Jaz bi se pri 70m2 veliki hiški defenitivno odločil za ytong. Mislim da cenovno ne bo toliko dražje, moraš pa še gledat na izolacijo. Za mene je edina slabost ytonga zvočna prevodnost.
#6
Jaz gradim 90m2(P+M) v bistvu grem proti koncu.  V paketu dobiš tudi strgalo+ sveder za doze+ lopatico za nanašat lepilo. Lahko se od njih sposodiš žago, jaz sem si nabavi dewalta-aligatorja. vsako vrsto kontroliraš in postrgaš kot je napisal v prejšnjem postu.V bisvu glede izolacije eni jo dodajo še cca 10cm na 40cm zidak. Jaz nisem šel v to variano sem vzel 48cm tako da se nisem matral z izolacijo . Notranjii ometi tankoslojni 5mm+mrežica. Zunaji fasadni sloj tudi tankoslojen cca 5mm +mrežica ter naknadno še zaključni sloj. O ceni se da debatirat vse je odvisno ali boš sam delal ali zunaji izvajalci. Kot pri vsakem sistemu so +/-. Če bi še enkrat zidal bi pogledal še za ICF sisteme(ne vem pa kakšne so cene tam)
Lp
#7
Opečni zidak Unitherm 50/25 za zunanje stene, za notranje stene navaden modularec, za celo hišo 130m2 P+M me je prišlo 2500 € + 1000 € max za malto. Če pa pogledaš ytong pa rabiš vsaj 14000 € za zidake in lepilo. Če znaš delati z ytongom, boš znal tudi z opeko. Res da pri fasadi malo privarčuješ, pa mogoče malenkost na ometih, to je pa to... Zvočna prevodnost je pa slabša pri ytongu. Glede na to, da je letos prvič v veljavi zakon po evropski direktivi, da morajo biti vse zgrajene hiše nizkoenergijske (to velja za vse hiše, ki so oddale vlogo za gradbeno dovoljenje v letu 2021), je pa prednost krepko na strani opeke, saj boš moral v tem primeru dati izolacijo (multipor) na ytong . To pomeni, da bo potrebno dati na opečni zidak še 20-22 cm belega stiroporja oz. 18cm sivega, grafitnega.
#8
Torej lih v vednost.

za 120m2 bruto (P,M) z eno vmesno ytong ploščo+vse njihove preklade+lepilo zidake+ lepilo za notranje stene+ lepilo za zunanje stene= cca12300EUR

Kaj stena 0,17 ne spada v nizkoenergijske brez dodatne zunanje fasade?
LP
#9
Po novem PURES-u bo moralo biti 0,15 ali manj in bi v tem primeru potreboval dodatno izolacijo. Če si oddal vlogo za GD do 31.12.2020, pa ni panike, lahko narediš tudi brez dodatne izolacije.
Sicer se mi pa zdi, da Ytong zidak debeline 48cm zavzame preveč uporabnega prostora. Samo moje mnenje, ne rečem, da nima svojih plusov. Si pa kar ugodno dobil material.
#10
roto32: Lahko prilepiš kakšen dokument glede tega? Ker cifre, ki jih navajaš, veljajo npr. za Ekosklad subvencijo ("pasivni" standard). Dvomim, da bo to kar naenkrat postal zahtevani minimum. Mimogrede, Ekosklad je ukinil razpis za novogradnje Sad
#11
Kaj v prihodnosti bo PURES zahteval že en meter debele stene s 70 cm izolacije?  Big Grin
#12
70cm izolacije sicer ne bo obvezno, soncnice pa skoraj zagotovo.
#13
Tudi sam nisem verjel, ker se tudi mene to tiče. Sem poklical projektanta, pa pravi, da je to res. Se pravi vse novogradnje bodo morale biti t.i. 3-litrske oz. z maksimalno porabo 25kWh/m2. Zaradi tega je arhitekt tudi predvidel 20 cm grafitnega stiroporja, 32cm izolacije strehe, troslojna okna, rekuperacijo in zame brutalnih 24cm XPS-a pod temeljno ploščo (nimam kleti).

Še link, ki ni edini: https://www.energetika-portal.si/dokumen...ke-stavbe/
#14
Sicer ne vem, kakšno hišo imaš, ampak moja je čisto klasične oblike. Dobili smo rezultat PHPP 15 kWh/m2. Fasada 20 cm grafitni EPS, podstreha 38 cm kamena volna, polvkopana klet 20 cm XPS, pod temeljno plosco 16 cm XPS, okna U=0,6 g=0,6, entalpijski rekuperator... Zdi se mi, da nekaj ne štima pri tvojem izračunu, ker to kar imaš predvideno, definitivno ne more biti zakonodajni minimum.
#15
Po mojem niti vsi projektanti "ne vejo" točno in tako raje predpišejo še malo več izolacije v PGD, da bo res "ziher" šlo skozi. Big Grin Po novem so lahko vse novogradnje največ 2,5-litrske, do konca lanskega leta pa je veljalo, da smejo biti največ 3,8-litrske. Vse lepo in prav, le da ta stroga merila za gradnjo veljajo tudi za razne vikendice, bivalne objekte za občasno rabo itd., kjer tovrstne zahteve močno dražijo gradnjo, praktično nič pa ne prispevajo k energetski učinkovitosti skupne bilance stavbnega fonda. Če imam nekje vikend na obali ali v hribih, ki ga koristim nekaj tednov na leto, v ostalem času pa je zadeva neogrevana/nehlajena, ga je nesmiselno graditi po sNES standardu, ki ga zahteva energetski zakon. To je seveda zgolj moje mnenje.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »