Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplotna črpalka Viessman 111-S

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotna črpalka Viessman 111-S
#1
Pozdravljeni
A ima kdo kakšnje izkušnje s toplotno črpalko Viessman 111-S? Imam 14 kw mašino za kombinacijo talnega in radiatorskega gretja. Površina ogrevanja je nekje med 150 in 200 m2. Mašina je zelo, zelo glasna in občutek je da se ventilatorji vrtijo zmeraj na polno in da tega mašina sploh ne zna regulirat. Tudi ponoči ko imamo nastavljeno na znižanje hrupa je to precej glasno in precej moteče za okolico saj so hiše okrog in okrog in samo čakam kdaj se bo kdo od sosedov pritožil. Tudi po hiši se prenašajo čudni zvoki saj so nam jo montirali na steno hiše in ker je tako glasna je ponoči moteče. Tudi temperatura v prostorih se spreminja in niha, saj se toplotna črpalka velikokrat vklaplja in izklaplja. V slabih 3 mesecih je bilo zabeleženih 1838 vklopov  in 982 obratovalnih ur kompresorja.
Tudi poraba energije ni prav majhna glede na to, da je hiša na nizki nadmorski višini (okrog 100 nm), kjer temperature redko padejo pod ledišče. V zadnjem mesecu ko so se temperature gibale nekje med +5 in +9 je bila poraba okrog 70 KW/h na dan, se pravi dobrih 2000 KW/h na mesec. Hiša je kvalitetno grajena, okna so nova, nima pa dodatne zunanje izolacije. Sam sem videl in slišal že ogromno črpalk sam tako glasne in takšnega načina delovanja še ne. A se vam zdi vse to normalno? Prosim vse vas strokovnjake ki poznate ta model Viessman serija 100 kakšno je vaše mnenje o njih. Hvala vsem za odgovor in nasvet.
#2
Po prospektu ima ''14kW'' model ta podatek pri A7/35 13.5kW
To pomeni pri A2/35 zgolj še 8.5 kW Idea
Pri sicer skopo opisanih potrebah..., je velikost objekta dokaj velika (odvisi  razmerje og. talno, št. radiatorjev itd., poraba sanit.....).
 
Laično menim, da je izbira moči (oz. same) TČ napačna potrebam... !?  Vklop tihega načina... ji zgolj še dodatno oteži delovanje. Dodatni grelci so, oz. koliko, če, pripomorejo k tej porabi...!? Lt(nt)TČ zadosti potrebam radiatorjev? Po opisu sodeč...? Idea
Koliko časa imate TČ vgrajeno?! Mogoče je še čas za pritožbo- reklamacijo monterju ali direkt na uvoznika... Exclamation

Drugič raje pred ''točo''(vgradnjo) na kak forum ipd.. po nasvete...! Po toči..., je že priokus razočaranja boleč..., čeravno bi se izšlo v +?
 
Zgolj v primerjavo 200m2 Bohinj  https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...=poraba+tč  poraba 18kW TČ (A2/35 17.2kW) https://prnt.sc/wk64w6  Spremba že leta... višja nastavitev 22.5stC not.t. 24/7.
 Zun. t., graf DV , vskok grelca (po potrebi), on.off-i, št. talitev so vidni ... https://prnt.sc/wk666h

Vem, da je tem o TČ malo morje...veliko sfiženih na tak ali drugačen način...
Vendarle za ustvarjanje vtisov, je najmanj balasta... ravno v linkani o porabah..., kjer so opisi objektov, lokacij, TČ... Idea 
 V kolikor (ni)so uorabniki zamolčali porabe kakega kaminčka za lušt.ipd.. Wink
#3
Med serijo 111 in 211 je v tej moči manj kot 1.500€ razlike.
Če vzameva, da je serija 211 res vredna svojih 9k€, je vsaj zame, tale Kitajski klump z Viessmannovo nalepko vreden največ pol te cene!
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#4
Tudi sam mislim, da si ta naprava ne zasluzi Viessman nalepke in je to slaba reklama za podjetje. Toplotno napravo imam montirane slabe 4 mesece in od samega zacetka so tezave in zadevo smo tudi reklamirali. Kot ponavadi te pa poskusajo prepricat, da je vse drugo narobe samo naprava ne. Hotel sem imeti zelo dobro napravo in monter mi je ponudil Viessman, ker da je to top med toplotnimi crpalkami. Zaupal sem mu, sam pa se prej zaradi pomankanje casa nisem pozanimal za kaksno napravo se gre. Naj se napisem da ogrevamo priblizno 100 m2 talnega in okrog 50 m2 z radiatorji- 6 kos, ki so velike površine in jih je vec kot dovolj tako, da ni problem z ogrevanjem na nizji temperaturi. Tudi poraba sanitarne vode ni velika, saj so v hiši prisotne 3 osebe. Kaksno napravo mi svetujete, ker nad to sem obupal in jo bom zamenjal. A je Viessman serija 200 dobra izbira ali rajsi kaj drugega? Sem pa sedaj omejen na obstojece povezave med enotama saj je zunanja enota oddaljena okrog 20m in bi bil prevelik poseg, ker je hisa na novo prenovljena. Cevi so 3/8 in 5/8.
#5
Sasappo po  ''toči''..., ni ravno povsem uporaben odgovor... , na težavo ! 
Sicer smo podobno večkrat mleli, da imajo renominirane firme tiste vhodne (vzhodne) TČ zgolj zaradi cene, ne kvalitete, katero naj bi predstavljali... 
Ena takih koment. je bil https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...essman+111

Kot laik sklepam, da se TČ muči (s potrebami; pa so opisane šele za +5 in +9 )Idea Zato deluje na visokih obratih, kar vpliva tudi na njeno glasnost.
 Za grelce niti še ne vemo..., kaj in če pripomorejo k tej porabi...?!
Prava zima je šele nastopila...!

Za prenos zvoka (po objektu) je vprašliva tudi primerna vgradnja na zid, kot sestava gradnje...
 Vzlic temu, sem še vedno sem zagovornik montaž TČ ločeno od objekta..., po možnosti tudi ne pod spalnično okno...; kar eni strumno naredijo...(pol pa v jok; ko ''helikopterji''... vzletajo in pristajajo...  Tongue ).
#6
Kar sem gledal pod statistiko se grelci niso še klapljali, ker za to sploh ni potrebe. Kot sem napisal pri nas gredo temperature redko pod ledisce. Sedaj je pri nas +3 stopinje in ni kot drugod po Sloveniji, kjer je po vecini zimsko. Najvecji problem je glasnost saj ventilatorji delajo na polno 97%. Kompresor se nekako regulira, seveda kolikor se, ma ventilatorji ostajajo na priblizno istih obratih. Zato sem tudi napisal ce ima kdo izkusnje s to serijo 100.
#7
Serija 200 je povsem druga zgodba, 300 je pa že premium. Je pa tudi vprašanje kako je vse skupaj zmontirano. 20m razdalje je za plinsko povezavo enostavno preveč. Kjer so zahteve po dolgih razdaljah se vedno uporabi hidravlična povezava, katera ni občutljiva na dolžino. Če je poleg tega v vezavi še kakšna hidravlična kretnica, je pa tudi jasna visoka poraba.
Ker investicija v novo ogrevalno napravo ni zanemarljiva in kratkoročna se zunanja enota ne montira na steno, ampak vedno na svoj temeljni jašek.
Že tolikokrat dokazano, da je najcenejša investicija, na koncu čisto vedno najdražja.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#8
Včasih zna hrup biti tudi pri drugih čapalkah,zaradi napeljave cevi na ovinkih,kjer je malo stisnjena cev pa ni pravega pretoka.
#9
Vem da za plinsko povezavo so najboljše kratke povezave, ma proizvajalec zagotavlja normalno delovanje do 30m med enotama. Seveda treba dopolnit plin kar je vec kot 12m. Sedaj moram rešit kar se da, ker vse drugo potegne prevec stvari za sabo, ker je vse končano. Sam še zmeraj mislim, da je največji problem ta mašina in da bi vse druge kvalitetne zadeve delovale v mejah normale. Se pa strinjam, da treba zunanjo enoto montirat na svoj podstavek , ne pa na steno od hiše.
#10
Seveda bo še vse skupaj normalno delovalo, se je pa potrebno zavedati da z razdaljo pri plinski povezavi izkoristek precej pada. če imaš npr. COP 3 pri 5m razdalji, bo ta pri 20m 2,3 do 2,5, če k temu dodamo še hidravlično kretnico preko katere je primarni pretok precej višji od sekundarnega, smo pa samo zaradi montaže izgubili 1/3 izkoristka. Nekaterim je sicer vseeno, če je letnega stroška 1.000 ali 700€. Se je pa potrebno vprašati zakaj potem sploh investicija v TČ...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#11
Kalkulator v roke pa bo...

Ravno take pompozne trditve, ki vsebujejo besede "vedno" ipd, ti sekajo kredibilnost. Npr vedno po dežju posije sonce. Tisti sestavek, ki si ga spisal zgoraj, pa besede vedno ne bi smel vsebovati, pa jo večkrat. Se najde kaki, ki temu lahko kontrira, pa čeprav je lahko zgolj izjema, ki potrjuje pravilo, pa ti pade vse.

@OP
Recimo, da je najverjetneje mašina po 4mesecih dela kot je mišljeno, večja je verjetnost, da z montažo ni vse ok. Prva stvar, ki je, res zadeva nima kaj iskati na steni hiše. Tle bo najbrž kar nekaj težav s hrupom odpravljeno. Če se jo da fiksirati magari na istem mestu v tla namesto na steno hiše, zna biti že takoj bolje. Pa še kdo drug magari lahko pride pogledati če je vse zmontirano kot je treba. Šele potem nekako nabavljas kaj tretjega.
#12
Hvala vsem za odgovore. Ja skoda ker vsi monterji ne povejo kako je z razdaljo med enotama in da izkoristek z razdaljo pada. Monter pa ni montiral nobene hidravlicne kretnice ali zalagovnika. Za talno ogrevanje je mešalni krog, ki se kontrolira po zunanjem tipalu in z notranjim Vitocontrol 200.
#13
Pazi tole: prvi monter mi pove, da razlike med plinsko in vodno povezavo ni, oz je zgolj samo v debelini cevi med zunanjo in notranjo enoto. Izkoristek je enak med obema povezavama. Defrowti baje niso niti tako pomembni. Vgradil bi mi 40l zalogovnik. Mi še reče da je lahko razdalja med zunanjo in notranjo tudi do 25m. A od izgub pa ne govori. 
Drugi monter pa mi pove, da plinska povezava deluje samo do - 3°C, nato se vklopijo grelci, vodna pa gre tja do - 20°C, kjer kjer še vedno pošilja vodo v radiatorje od 50-60°C. Vgradil bi mi 200l zalogovnik. 

Skratka, oba monterja istih firm mi nista povedala nič istega! Da od drugih znamk ne govorim, vsi bi samo prodali, samo da bo denar. 
Nič, ne od postavitve notranje in zunanje enote, ne od hrupa, ne o samem delavanju. En mi je celo hotel vsiliti nizkotemperaturno 6,5kw pa sem mu vsaj 3x povedal da nimam talnega gretja in imam vse radiatorsko, ter da bom imel večje potrebe. 

Tako da ti svetujem, beri, išči, brskaj in pokliči par monterjev več, da boš več vedel. Pa tudi naj pride na ogled če hočeš.
#14
JaBK... če bi sama ne imela "pre" dolge plinske povezave, upam stavit, da besede vedno niti opazila ne bi...
Res bi poleg vedno, moral dodati, če je le možno.
Tako bi bilo bolj prav, a ne?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#15
Ta me niti ni tok zmotil. "Pre" daš lahko iz narekovajev. V navodilih Max 15m, pri nas 20m+. Predolga brez dvoma. Bolj sta me zmotila druga dva. In ko 2x zastrizes pri trditvah, potem upravičeno dvomis v nadaljne. Vidiš, kako to gre? Vsakic, ko potem nekaj rečeš, človek malo dvomi, pa niti ne more vedeti a upravičeno ali ne, sploh če se ne spozna in je njegova edina opcija zaupati izvajalcu. Saj ni treba biti crnobel, največkrat (ne pa vedno) je resnična sivina.

In tudi ni najbolj lepo in kredibilno, da vsakič ko nekomu klima TC ne dela, da takoj planes da je to menda ja jasno, ker je pač klima TC in inferiorna ne vem čemu. Vse res, ampak vsakič ko se izkaže (in se tudi je), da to ni bil vzrok, ampak je lahko slabajzer od monterja ali limona od drugače čisto ustreznega izdelka, kaj se zgodi s tvojo kredibilnosti? Poceni jo prodajaš, to je vse in je škoda. Sploh, ker risti, ki so dejansko te imeli na bajti, nimajo žal besede cezte.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »