Gradnja in obnova > Klasična gradnja
O temeljni plošči in debelini zidu - PZI

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O temeljni plošči in debelini zidu - PZI
#1
Pozdravljeni soforumaši.

Sem v dilemi, čeprav sem že veliko prebral.
Torej smo v zaključevanju projektiranja naše hiše (vloga za GD je že oddana), a bi pred zaključki PZI-jev rad dorekel podrobnosti glede:

TEMELJNA PLOŠČA

Po trenutnem predlogu arhitekta je:

- 40cm nasutja
- 7cm podložni beton
- 14cm XPS + hidroizolacija
- 30cm temepljna plošča
- 19cm stiropor z estrihom

Moj predlog:

- 40cm nasutja z drenažo
- 30cm temeljna plošča
- hidroizolacija
- 2x10 cm stiropor križno + estrih

Predvsem me zanima ali je to razmišljanje "dobro", saj me toplotni most na stiku zidov in temepljne plošče ne moti. Ne moti me tudi nekaj deset € letno prihranka. Predvsem me zanimajo izkušnje in zdravorazumska razmišljanja in ne proprganda novodobne uporabe XPS-a pod temepljno ploščo.
Kdor bo rekel, da sem že odločen ima prav, a bi rad mnenje, če bi bilo bolje kako drugače glede na moj predlog.

DEBELINA ZIDU

Po načrtu je debelina zunanjega zidu 30cm  + 20cm izolacije (stiropor). Arhitekt mi po predlogu statika predlaga 25cm zunanje zidove, saj naj bi vzdržalo. Notranji zidovi so debeline 20cm.

Sam se nagibam k debelini po načrtu (zunanji 30cm, notranji 20cm). Minimalno je po prebranemu na tem forumu 24cm. Je vseeno bolje debelina 30cm? Kolikšen je prihranek pri materialu/zidakih 25cm vs. 30cm?


Hvala lepa za vaša mnenja, ki pa upam, da ne bodo zadnja, saj še nismo pričeli graditi.

Srečno!
#2
Glede sistema izolacije temeljne plošče je v osnovi še kar vseeno. Res je, da je izvedba z XPS pod temeljno ploščo načeloma boljša z vidika manjših toplotnih mostov. Tudi izvedba hidroizolacije je nekako lažja in tudi po navadi bolj ziher.

Glede debeline zidov je po mojem mnenju najlažje, da so vse stene (notranje in zunanje) izvedene v debelini 25 cm, saj je tako lažja izvedba vogalnikov, ker so vsi vogali enaki. Sistem 30/20 je tudi ok s tega vidika, se da. Sistem 25/20 pa je že precej bolj tečen.

Konec koncev je oboje možno čisto po lastni presoji investitorja prek dogovora/nasveta arhitekta/statika.
#3
sijared,
k predhodnemu komentarju bi dodal, da se mi malo vidi tamponske blazine. Je imel projektant že podatke , da je tako malo upošteval?
sama sestava je pogojena tudi z Phpp izračunom; tu nima investitor kaj presojat, še posebej če do uveljavljal subvencijo.
Lep pozdrav
#4
Toplotne izgube skozi tla pri izolaciji nad temeljno ploščo so cca. 2x večje kot toplotne izgube pri enaki debelini toplotne izolacije pod ploščo. Pri večjih debelinah izolacije je razmerje še slabše, tako da dvojna debelina stiroporja nad ploščo še vedno ne bo ekvivalentna enojni debelini XPS-a pod ploščo.
vir: http://www.fa.uni-lj.si/filelib/8_konzor...ostovi.pdf
Poleg tega ob vgradnji debelejših tlakov potrebujete višje zidove in AB vezi, kar tudi nekaj stane. Gradnja brez toplotnih mostov je tehnično bolj ustrezna. Ni nevarnosti nastanka kondenza in plesni, kar je bolj pomembno kot prihranki energije.

Kar se višine tlakov tiče je po mojih izkušnjah običajno 15cm dovolj, razen če se v tla vgrajuje razvod prezračevanja ali kakšni horizontalni vodi kanalizacije, potem je potrebno cca. 20cm. 19cm, kot je predvideno pri vas, je lahko preveč ali pa ravno prav, odvisno od tega kakšne inštalacije imate v tlaku.

Glede debeline sten je tako, da po pravilih potrebujete na zunanji steni 25 cm polnega zidu - torej tudi tam, kjer imate utore za inštalacije, bi moralo za njimi ostati 25 cm "mesa". Najbrž je zato v načrtu predviden zid debeline 30 cm.
#5
Izgube so zaradi toplotnega mostu, ne zaradi položaja izolacije. Sem šel računat, kaj pomenijo te 2x večje izgube (o tem sem imel tudi predavanje za energetske svetovalce). Preračunano v € je to 10€ na leto za hišo s 15kwh/m2a. Računan (oz simuliran s fem) je bil tudi kondenzacijski potencial.
#6
Ne vem, zakaj ta obsesija z zidanimi stenami debeline 20 cm. Ja, so tanke in zavzemajo malo prostora, ampak ko začneš vleči instalacije na obeh straneh, ostane bore malo od tega zidu. Zunanje stene pa se dela 30 cm debeline, čeprav so v povprečju manj obremenjene z vertikalno in tudi potresno obtežbo kot notranje stene. Tako da moj predlog so vse stene debeline 25 cm.
#7
vuego Napisal:Izgube so zaradi toplotnega mostu, ne zaradi položaja izolacije.
To je jasno. Ampak toplotni most nastane prav zaradi položaja izolacije. Sicer pa je po mojih izračunih dodatni letni strošek zaradi tega toplotnega mostu za neko tipično hišo bližje 30€, pa če je potrebno zaradi vgradnje toplotne izolacije nad ploščo zidove v pritličju zvišati za eno šaro to znese še par sto evrov.
#8
Koliko praviš da znese? XPS spodaj plus ena plošča več (kar podložni beton je)?
V sto letih se izide?
In vuego je lepo povedal, koliko košta. Jaz bi rekel, da še manj.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#9
Jaz nisem hotel XPS pod hišo, ker imam raje skalo (50cm kamenja). Imam 30cm plošče, 13 EPS in 7 estriha. Pri 120m2 temeljne plošče sem izračunal, da me bo ogrevanje stalo max 20€ več na leto več (TČ), kot pri XPS spodaj. Kar je nič glede na miren spanec, pa tudi ~3000 € več v žepu Smile
#10
No, po novem (za vse vloge za GD oddane po 1.1.2021) bodo morale biti vse novogradnje nizkoenergijske. To pomeni, da bo potrebno dati 22cm belega stiroporja za fasado (ali 18cm sivega,grafitnega) , 24 cm XPS-a pod ploščo (npr. Fibran 400L), troslojna okna in rekuperator oz. prezračevanje. Bo prišel kmalu novi PURES ven, ki sledi evropski direktivi.

V tvojem primeru bi jaz osebno dal 8-10 cm XPS-a pod temeljno ploščo. To je enkrat v življenju, porabil boš pa ~1000 eur.
Cenovno je razlika med 30 cm in 25cm zidaki minimalna (100-200 eur za celo hišo P+M 150m2).
#11
Fery Napisal:Koliko praviš da znese? XPS spodaj plus ena plošča več (kar podložni beton je)?
V sto letih se izide?
Podložni beton nikakor ni cenovno ena plošča več, poleg tega pa je možna tudi izvedba brez podložnega betona s polaganjem XPSa direktno na utrjeno nasutje.
Sicer pa je res, toplota iz toplotnih črpalk je smešno poceni, zato se ne splača nič izolirat - če verjameš, da bodo tako nizke cene še naslednjih 30 let.
#12
Forumaši,

hvala za vsa mnenja in predloge in vesel sem, da jih je bilo kar nekaj!

Torej, razmišljam tako:

- Glede na pomislek na 40cm nasutje. Je to premalo? Koliko je ponavadi nasutja? Teren je raven, geomeritev nismo delali.
- Ker bi temeljna plošča prišla na nasutje bi bila debelina višja od 30cm od najnižje točke za razliko neravnin za cca. do 5 cm.
- XPS ne nameravam položiti pod temeljno ploščo, ker je to še neraziskano področje. Sem razmišljal tudi že o 5cm XPS-a pod temeljno ploščo za izravnavo in neprekinjeno toplotno izolacijo, a verjetno skozi neko daljše obdobje ne bo več dosegal svoje prvotne debeline 5-ih centimetrov.
- Ker je razlika v ceni zidakov 25 proti 30 majhna, bom uporabil slednje oz. 30/20 v dogovoru z arhitektom/statikom. Večja akumulacija in večje prenašanje sil. No, tudi malo več betona.. Ma, "šparat" pa res ne smem povsod.  Smile
- Phpp izračuna nismo delali, nisem niti razmišljal v tej smeri, saj hiša ne bo pasivna in nisem razmišljal o uveljavljanju subvencije.
- Mi smo vlogo za GD oddali v 12/2020 in glede na napisano še sreča. Ali pač?

Exclamation Prosil bi še za mnenje glede sledečega:

Pod tlaki bi bila izolacija v debelini 2x10cm. Ker bi rad prihranil pri izdelavi temeljne plošče, me zanima sledeče.
Izravnavo terena in nasutje bi rad naredil v lastni režiji. Je v mojem primeru možna izvedba dovoda električnega kabla, dovod vode in kanalizacije ter ostalega nad temeljno ploščo, torej pod tlaki. Kanalizacija ima najdaljšo horizontalno dolžino cca. 5 metrov.
Tako bi lahko vse dovode pripeljal po izgradnji temeljne plošče. Pri tem načinu vidim nekaj prednosti. Vidite slabosti in katere?

Ponovno hvala za pomoč/odgovore.
#13
Seveda so slabosti.
Kritični vodi (vodovod, kanalizacija) ne bodo na ustrezni globini (pod cono zmrzovanja).
#14
Med nič izolirati in ekstremno izolirati je vendarle bistvena razlika. Če je prihranek reda 10-30 evrov na leto,  se človek resno vpraša, v čem je smisel. Kdor pričakuje, da bo zaradi tega v prihodnosti ob podražitvi energentov obubožal, je najbolje, da sploh ne gradi hiše.
#15
Sijared, kdo te je tako prestrašil glede izolacije pod TČ (kar je po mojem mnenju edino res smiselno)? Glede debelin izolacije sem pa jaz gledal tako, dato delam za naslednjih 40, 50 let in ne bi rad čez 5 let ugotavljal, da imam premalo izolacije. In ker je sedaj dodaten centimeter najcenejši...ne šparaj.

Da bi se XPS v hidro-ovoju brez UV obsevaja kar nekontrolirano sesedal se mi zdi malce preveč "prestrašeno" mnenje. Sam ga mam 20cm na 10cm podložnega. Nad njim pa je 25 plata in naprej masiva s stenami 25 in 2 x 15cm debeli plošči. Pa je moj nasip napram tvojem ulala...

Kaj pa pravita Vuego, Som16 na skrb Sijareda glede XPS pod TP?


Skok na forum:
Zadnje novice