Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Vgradnja okna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vgradnja okna
#1
Na hiši bomo zamenjali okna. Fasade nebomo delali.

Stra okna (notranja in zunanja) ven, izolacija okoli špalet ( 3 cm bo dovol?).
Vgradim okna na sredini? ali bolje da je čisto zunanjem robu fasade ( do belega okvirja) in dam 5cm stirudurja na beli okvir, stem tudi pokrijem rob okna.

LP


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
Okna vgradi na tako globino ,da boš lahko dal še eno polico zunaj.
#3
Okna bi vgradil na zunanji rob, na zunanj strani ne bi kompliciral s stirodurjem, ki bo samo v napoto ko se bo enkrat fasada delala. Raje bi fasado čimprej naredil.
#4
"Fasade nebomo delali."

zakaj ne? Kaj pa senčila?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
Senčila, jih nesmemo imeti, zakaj ne, vprašaj spomeničarje.
Fasada, pri 60 cm kamniti steni, mislim da se mi ne splača, kolikor vidim koliko porabimo v drugem delno obnovljenim stanovanju.

LP
#6
In kaj pravijo na zamenjavo oken? In spremembo zunanjega izgleda?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#7
Zunanje okno more biti enake oblike kot staro okno, zunaj bi lahko namestil polkna ( so dražje kot okna).
#8
Potem mora tudi pozicija oken ostati ista. In ne smeš dodajati stirodurja na bel okvir. Ker potem se izgled precej spremeni...

drugače pa kot je že bilo predlagano, tudi jst bi odmaknil od zunanjega roba okno, da imaš lahko polico in da urediš tesnenje okna na špalete. Ker tole na totalni zunanji rob je problematično iz več razlogov...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#9
BaTeK,
menim, da je lažje XPS zamaskirat v belo obrobo okoli okna, kot pa skriti poličko.
Vprašanje ali lahko vgradiš po " firefly "- jevem predlogu, a poličko nakažeš kot kamniko; na vseh oknih?
Lep pozdrav
#10
60 cm kamna je po izolativnosti približno toliko kot 2 cm toplotne izolacije.

firefly Napisal:Potem mora tudi pozicija oken ostati ista. In ne smeš dodajati stirodurja na bel okvir. Ker potem se izgled precej spremeni...

drugače pa kot je že bilo predlagano, tudi jst bi odmaknil od zunanjega roba okno, da imaš lahko polico in da urediš tesnenje okna na špalete. Ker tole na totalni zunanji rob je problematično iz več razlogov...
Ampak saj obstoječa okna so na zunanjem robu. Torej, če hoče narediti "enako" obstoječemu jih mora dati na zunanji rob - in potem nikoli ne sme fasade narediti...

Dajte se to še malo pogovoriti s spomeničarji, ker gradnja brez izolacije dolgoročno ni rešitev za tak objekt, tako da je tudi njim v interesu, da se to tehnično ustrezno reši. Tudi če ste vi pripravljeni drago ogrevati objekt in imeti kljub temu hladne stene, kondenz in plesen, kaj pa naslednji lastnik? Če ne bo ljudi, pripravljenih živeti v tej stavbi in jo vzdrževati, bo na koncu v vsakem primeru propadla, tako da sem prepričan, da se da s spomeničarji kaj zmenit, če se le pogovorite.
#11
Spomeničarje boli k.kako boš ti živel.Oni imajo to doma poštimano in noben ne živi v taki bajti.Opcija je tudi ,da zunanjega obdržiš kot je.Vijačiš skozi plehe keteri drži not.in zunanjega.Notranje okno vzameš ven.In namesto tega vgradiš enokrilo.Brez križev in ostale navlake.Aja kakšne želozije lahko daš ker se smatra kot zavesa
#12
Glede oknov se bom še pozanimal.

Glede izolacije fasade.

100m2 stanovanje ogrevamo na 21 stopinj, smo v kurilni sezoni 2019/2020 porabili za ogrevanje 3100kw. Sem se šteje tudi ogrevanje sanitarne vode.
Kurilna sezona 2018/2019 3900kw, (po tej sezoni sem na nad stanovanjem položil  25cm izolacije. pred tem nisem imel nič)

Če izračunaš koliko sedaj plačujem za kw uro elektriko mislim da se mi ne izplača so bolj pomembne druge investicije.
#13
Imam podoben problem z menjavo oken v stari hiši.

Za začetek sem šel malo pobezat razpoko, ki je nastala v špaleti v prostoru, ki nekaj let ni bil ogrevan (zimska temp. 5-10°C). Rezultat je na sliki spodaj - ja, celo opeka je začela po malem razpadati... :/

[Slika: spaleta.jpg]

Sedaj razmišljam, da bi ves omet na špaletah potolkel stran, in kar je še razpadajočega, nato na osnovo (očitno polne opeke) nalepil stirodur, da mi vsaj barva ne bo odpadala.

Na zunanji strani pa bi "beli okvir", recimo v širino 10cm oštemal do globine 5cm in nalepil okoli stirodur ter tako napravil lokalno fasado, okno pa odmaknil od zunanjega roba za teh 5cm.

Kaj menite?

Drugače nisem iz foha in tole predstavlja samo razmišljanje na glas...
#14
Obtolči, kar je slabo pritrjeno in omeči s fino malto. To je vse. Več različnih materialov, večja možnost, da gre kaj narobe.
#15
jst bi začel z oknom... sploh če misliš zdaj tu ogrevati..
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »