Gradnja in obnova > Energijski viri
Lokalni rekuperator (zvok, vonjave)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lokalni rekuperator (zvok, vonjave)
Zanima me, tisti ki imate lokalne rekuperatorje (npr. lunos, itd):
  • ali se od zunaj slišijo zvoki okolice?
  • v primeru ko je rekuperator ugasnjen ali pridejo v prostor vonjave od zunaj (npr. ko kdo zalaufa kakega starega dizla)?
Glede na to, da je to luknja v steni je logično, da lahko prihaja do slišnosti okolice in vonjav od zunaj. Sem iskal med proizvajalci, da ko ugasneš rekuperacijo, da bi rekuperator imel nekakšno loputo ki bi se ta zaprla ob izklopu...ampak nisem nikjer zasledil.

Lp
Tudi sam čakam na vgradnjo 2 rekuperatorjev (Blauberg). Izkušnje ima kolega z LUNOS in znanec z blauberg, pri nikomur se od zunaj nič ne vonja. Čeprav je pri blauberg pod odprtino parkirni prostor za avto.

Vsi ti lokalni so opremljeni s filtri in zrak konkretno ščitijo pred vstopom v prostor.
Tudi jaz razmišljam o lokalnem rekuperatorju. Sem pregledal precej ponudbe in se bom verjetno odločil za spodnjega.Montažo bom naredil sam ( razen preboja ). Mene še najbolj skrbi kondenz pri zunanjih nizkih temeraturah. Vem, da more biti preboj pod naklonom, da kondenz odteka ven. Na zunanji strani naj bi bil rekuperator umaknjen par cm od fasade, da nimaš flekov.. Nobeden od proizvajalcev mi pa ni znal razložiti kaj se dogaja znotraj rekuperatorja. Tam je zaradi kondenza idealna lokacija za pojav plesni, ki ti jo rekuperator nato veselo vpihuje v prostor. In ja seveda se da očistiti vendar kako pogosto je to potrebno mi tudi nihče ni znal razložiti oziroma vsi iščejo neke izgovore, da ni tako hudo kot se sliši.

https://www.elteh.si/trgovina/stenski-re...nja-zraka/
Poglej si, kako to sploh izgleda. Navadna pvc kanalizacijska cev, v katero je porinjen vložek. Če te te zadeve skrbijo, parkrat na leto potegneš vložek ven in pogledaš. Ni nobena znanost. Minuta dela.

Vonjave se prenašajo. Rekuperator pa ima loputo, ampak je tista plastika bolj blažev žegen.

Drugače pa dela solidno. Ne shladi preveč in prezrači ok.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
Mene pa zanima ,če ima kdo lokalni rekuperator HANSEN ,po specifikacijah malenkost ,par decibelov slabš od lunosa, drugače pa tam tam, cenovno -30% oglašuje se tudi na tem forumu, mislim da ima tudi loputo ,ki se samodejno zapira
Me zanima ,če ima kdo vgrajenega in kako je zadovoljen
Jaz imam Blauberg, pa ne zaznavam vonjav okolice, sicer ni kaj za vonjat, sliši se pa minimalno. Imam v spalnici zraven toplotno črpalko, pa ponoči slišiš le ko odtaljuje - ni omembe vredno. Spomladi na zunanjo stran dam dodatno filter iz kofila, da se cvetni prah nabira na njemu in ga vržem preč kasneje. Hitreje, kot čiščenje celotnega rekuperatorja
Če bi našel kje kupiti keramično satje, bi lahko sam naredil zadevo za male pare.
V fi200 cev od ulične kanalizacije daš bakrene cevke za pretok zraka in vliješ beton mednje. Za lokalni sistem rabiš dve enoti in dva ventilatorja, ki se jima da spremenit smer vrtenja.

Namesto betona bi lahko imel vodo oz antifriz, problem je le, ker bi sčasoma izhlapela.
Enostavno se to ne izplača izdelovat, saj čisto soliden lokalni rekuperator stane pod 300€ z lepim ohišjem, elektroniko in daljinskim upravljalnikom.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Pri našem Mitsubishi lossnay ni zaznati hrupa od zunaj. Če zunaj močno smrdi se čuti tudi znotraj. Se ga pač ugasne. Tudi pri centralnem bo potegnilo močan vonj v notranjost, pa naj trdijo kar hočejo. Preverjeno.
https://prezracevanje-feral.si/
Zdravo,

ravno preglejujem spisek možnih lokalnih rekuperatorjev in je spisek vse daljši in daljši :-) (Prana, Lunos, Blauberg, Mitsubishi, ...

Mi je pa v fokus padel tale Rhino od Eltecha. Nekako se zdi najbolj napreden (vgrajeni senzorji, brezžično povezovanje enot) in po zelo ugodni ceni. Ima kdo praktično izkušnjo ?

Lp,
Tinia.
Za dober teden dni bo montiran SIKU -wifi
Pa lahko poročam stanje.
Popolnoma vsi so isti k...
Jaz imam Hansen. Pač dela.

Senzorjev ne rabiš, ker užgeš in pustiš laufati v nedogled. Se pa sliši te stvari. Glih za kakšno spalnico niso. Za ostalo BP.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
Tu se strinjam s Feryjem.
Je kak lastnik lokalnega rekuperatorja Quantum NEXT 150? Kakšne so kaj izkušnje. Na amazon stane 265€.

Skok na forum:

Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »