Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
10 nasvetov za bodoče kupce LUMAR hiše

Ocena teme:
 • Glasov: 0 - Povprečje: 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
10 nasvetov za bodoče kupce LUMAR hiše
#1
Exclamation 
Pozdravljeni,

že dlje časa prebiram forum kot "anonimnež" in cenim deljenje izkušenj uporabnikov, da lahko zainteresiran posameznik dobi širšo sliko oz. nasvet o določeni temi.

Ker pa pred izbiro ponudnika montažnih hiš nisem zasledil zapisa o ponudniku omenjenemu v naslovu, sem se odločil, da podelim še jaz svojo izkušnjo. 

Namen ni blatenje podjetja ampak zgolj opozorilo bodočim kupcem, da bodo vedeli naj kaj je potrebno paziti, preden se odločijo za življenski projekt. Morda pa je vse to javno znano, pa sem bil samo jaz tako neveden Angry

 1. Vse podrobnosti se dogovorite pred podpisom pogodbe
  Zakaj? Kasneje bo vse dražje (dražje kot na trgu). Cena tipske hiše mora biti seveda konkurenčna cenam na trgu drugih ponudnikov, zato bodo neki osnovni materiali in izvedba. Ne podpišite dokler nimate izrisanih kopalnic, naštudiranih pozicij električne napeljave, izbran parket,...
 2. Skrite oz. napihnjene postavke
  Ko boste spreminjali tipsko hišo, preverite vsako dodano postavko z neodvisnim strokovnjakom. Kot sem že omenil...spremembe stanejo! Nikoli vam ne bodo točno razdelali cene. Vse bo bolj v smislu:"pojavijo se še nekateri izvedbeni ukrepi, ki jih te spremembe terjajo, in našim kupcem niso vidne."
 3. Črno na belem
  Vsak dogovor imejte v pisni obliki. "Lahko" se zgodi, da se boste na objektu skupaj z gradbincem, nadzornikom in predstavnikom podjetja nekaj dogovorili, pa bo kasneje trdil, da tega ni izrekel.
 4. Marianski jarek
  Teren okoli hiše mora biti 28cm pod točko 0. Tega vam prej nihče ne omeni. Očitno bi to moral vedeti sam. Če imate pritlično hišo, želite seveda stopiti na isto višino iz hiše, zato pa vam nastane 28cm globok jarek okoli hiše.
 5. (NE)Strokovnost podizvajalcev
  Ponudnik se hvali, da so vsi podizvajalci preverjeni in z nobenih ne dela manj kot 10 let. Super. Zamolči pa informacijo, da podizvajalec npr. za lakiranje napušča uporabi delavca, ki je 2 meseca pri podjetju, brez izkušenj. Verjetno si rezultat lahko predstavljate.
 6. Reklamacija na reklamacijo
  Pazite, da nekdo preveri (lahko tudi sami), ko bo urejena reklamacija, saj se rado zgodi, da bo potrebno reklamirati reklamacijo.
 7. Najboljša rešitev
  Podjetje napak ne dela. Če pa se slučajno napaka zgodi, opravičila in kompenzacije ne bo, bodo pa našli "najboljšo možno rešitev".  Confused 
 8. Ključ, ki ne odpre vseh vrat
  Pri izdelavi na ključ bi pričakovali, da ste popolnoma brez stresa in samo čakate na vselitev in razmišljate o hladnem pivu in barvi posteljnine. Temu žal ni tako saj boste imeli opravka s podizvajalci in ne priporočam izdelave na ključ. Raje sami poiščite izvajalce in prišparajte kakšen €.
 9. Izvajalec je bolj pomemben od stranke
  Naj vas ne čudi, če boste večkrat slišali:"Moramo biti korektni do naših izvajalcev". Stranka je na drugem mestu!
 10. Aroganca
  Pripravite potrpljenje in posluh za:"saj ste podpisali"  Angry
Lahko bi še kaj dodal, ampak bom potem že predolg. 10 je lepa številka. Če pa koga zanimajo podrobnosti o določeni točki, pa le na dan z besedo.

Glede na to, da drugih zapisov nisem našel, srčno upam, da ste ostali imeli prijetno izkušnjo.

Upam, da zapis komu pomaga in prišpara kakšen € in "živc".

LP
#2
Zanimivo, sicer nimam Lumarjeve hiše, vendar je pri meni za večino teh stvari poskrbel nadzornik. Preveril je tudi upravičenost/ceno vseh doplačil.

Sicer pa točke veljajo za vse hiše, ne samo Lumarjeve Smile
#3
Jaz sem nadzornika "vzel" šele ob začetku gradnje. Podpis pogodbe pa je bil precej prej.

Zna biti da res, nimam izkušenj z drugimi. Očitno drži kar sem napisal:"Morda pa je vse to javno znano, pa sem bil samo jaz tako neveden" Sad
#4
Lumar je še eden izmed boljših (so tudi boljši), večina je pa še “slabših”, tako da se ne sekiraj, vsaj po mojih izkušnjah, ko se zbiral ponudbe in preverjal podjetja.
#5
Jaz sem že pri koncu. Mi ni pomoči Wink Namen je, da pride prav tistemu, ki pričenja graditi svoje gnezdo.
#6
Fantje, ustavite konje. Ta forum je Lumarjev. Mislim, da bo tema kmalu zaklenjena.
Je pa res vse kar piše v prvem postu. To, da je Lukič gost v skoraj vsaki oddaji Ambienti, še ne pomeni kvalitete, zgolj dober marketing.
#7
Ravno izbiram izvajalca za gradnjo zato napišem še mojo nedavno izkušnjo z Lumarjem:

Ker navadno ne padam na marketinške fore, priznam, da niso bili ravno moja prva izbira. Ampak ob ogledu cen primerljivih tipskih hiš na njihovi spletni strani se jim vseeno odločil dati možnost... 

Projekt imam sicer že narejen, tako da naj napišem, da ne izbiram med tipskimi hišami. Gre pa za manjšo, pritlično hišo, cca. 90 m2 neto površine.

Pridobivanje ponudbe je dokaj utečeno - povežeš se s tržnikom, pošlješ projekt, podaš nekaj informacij in po kakšnem tednu dni dobiš vabilo na sestanek. Ponudb po mailu menda ne pošiljajo, raje imajo "osebni pristop". Vsaj meni je, kljub vztrajanju, ni uspelo dobiti. Najbrž še en marketinški trik.

Na sestanku v njihovi prostorih sem doživel manjši šok. Cene na drugih ponudbah so se gibale med cca. 65 pa tja do 110.000 €, Lumarjeva je bila daleč najdražja, krepko čez 170.000. 

Ob primerjanju sistemov gradnje in materialov, ki jih vgrajujejo, lahko rečem, da niti slučajno ni vredna toliko. Njihov izhodiščni konstrukcijski sistem (marketinško všečno so ga sicer imenovali "Prestige") zajema tanek skelet 160mm brez inštalacijske ravnine in z dvojno mavčno oblogo. Precej osnovna zadeva, ki jo drugje dobiš za precej nižjo ceno.

Če potegnem črto, Lumar tudi slučajno ni bil vreden mojega časa. Marketing očitno precej stane, ampak dokler se ovce pustijo strižt pač naj tako bo.
#8
Znanka je še nekaj časa izgubljala čas z njimi, potem pa obupala in šla drugam. Tako da te čisto razumem. Mislim, da s svojim načrtom nimaš kaj iskati pri njih. Tipska pa je na prvi pogled še konkurenčna, potem pa se začne veselica. Jah, vsaka šola nekaj stane.

@mojster666
Oprosti moji nevednosti. Kaj misliš s:"Mislim, da bo tema kmalu zaklenjena."

Saj samo izražamo svoja mnenja in resnične izkušnje kot velika večina na tem forumu.
#9
@Egidij
Lahko pobrskaš malo po zgodovini mojih postov.Mislim, da jih je celo nekaj izginilo. Lumar je glavni oglaševalec na tem forumu, torej lastniku foruma priteče kar nekaj marketinškega denarja. To je vse lepo in prav. Dokler kakšnega motečega posta ne prebere kdo iz Lumarja in pade befel, da se tema zaklene ali celo izbriše.
Skratka vsi montažerji delajo skoraj identično, razlike so v malenkostih. Le Lumar prikazuje svoje konstrukcije in dizajn kot, da so iz suhega zlata. In cena je seveda nahajpana do amena. To, da imajo iste podizvajalce že vrsto let, da nimajo reklamacij (oz. jih imajo malo) in podobne pravljice so samo za naivne.
#10
Je avtor kar dobro popisal težavice. Sem sam tudi imel podobno, najbolj me je frapiral marianski jarek. To in pa reševanje reklamacij. Ko sva z mojo gradila se je ravno dobro začel gradbeni boom in sem dobil občutek, da imajo preprosto preveč dela in premalo osebja za kvalitetno sprotno reševanje vseh drobnih stvari, ki pridejo tekom gradnje. Je pa tudi res, da so kake druge firme dosti slabše. Summa summarum sem zadovoljen - navsezadnje sem v lastni hiši. Bi pa kakšna stvar na poti do hiše lahko bila bolj transparentna in oni bolj fleksibilni. Če bi še enkrat gradil bi najbrž vzel isto njih samo bi jim dal delati do 3. faze, potem pa naprej s svojimi podizvajalci. Že tako nisem vzel na ključ pri njih, ampak zdaj bi pač še manj koristil njihove inženiring storitve. Pa boljšega nadzornega bi si želel naslednji Big Grin in pa kljub temu, da sem vzel tipsko hišo, svojega projektanta namesto njihovega hišnega.

Pa Marianski jarek se da "rešiti". Samo poglej "Richtlinie Sockelanschluss im Holzhausbau", pa imajo tam malce več rešitev kot pa ti jih da Lumar sam. Je pa povezano z nekaj dodatnimi stroški.
#11
Beli_Zajcek,
takšne zadeve so že dolgo v zahtevi. Težava je ,da se pri nas investitorji teh zahtev ne držijo.
Reštko okoli / pred hišo se je že tudi pred časom naredilo.
Drži, "" Je pa povezano z nekaj dodatnimi stroški. "", potem se pa to razlaga kot .........
Lep pozdrav
#12
Vse res, samo problem je v odnosu. Določenih "problemov" se v začetnih fazah projekta sploh ne omenja, potem pa pride za neuke investitorje zadeva kot strela iz jasnega. Tebi, ki si iz stroke, je zadeva jasna. Tudi meni sedaj, ko sem prebral marsikaj na to temo. Bi si pa želel, da se me na to opozori že prej kot na primopredaj, kjer sem dobil tehnilčne napotke za izdelavo cokla. Tudi zato bi naslednjič imel svojega projektanta in ne njihovega hišnega.
#13
Na tej povezavi imaš možnosti izdelave pri coklu, da ne boš imel Marijanskega jarka.

https://www.ehz-neumarkt.de/files/downlo...ausbau.pdf
Daj kakšno sliko, kako izgleda ta tvoj jarek, me zanima.

Povej, kako si rešil rešetko pred vrati? Smile
#14
Hvala za povezavo!

Tako kot je napisal Beli_Zajcek. Problem je v odnosu, transparentnosti, informiranju in aroganci! Lumar se mora tukaj veliko naučiti!

Sem ravno pred dnevi govoril z dvema lastnikoma montažnih hiš drugih proizvajalcev in pravita, da oni ne potrebujejo takega jarka okoli hiše (to mi je potrdil tudi moj nadzornik). Torej verjetno ne drži, da so takšne zadeve že dolgo v zahtevi. Verjetno samo tam, kjer je tako zasnovana konstrukcija in hidroizolacija. Ne vem, naj me nekdo pouči Wink oz. razloži da bodo bodoči kupci vedeli kaj imajo na mizi za odločanje. Meni bi to prav prišlo preden sem se odločal.

Ma jarek je samo ena od točk, ki sicer bode v oči, ni pa "showstopper". Pa precej lažje ga "prežvečiš", če te nekdo že prej opozori na to. Pa smo spet pri komunikaciji in transparentnosti.

Spodaj slika jarka. Malo pride še zasuto s kamni. Pred vhodom pa še nisem rešil. Rešetke so mi res čisto mim.

Shrani.si
#15
Egidij,
no, tile izjave ""...govoril z dvema lastnikoma montažnih hiš drugih proizvajalcev in pravita, da oni ne potrebujejo takega jarka okoli hiše (to mi je potrdil tudi moj nadzornik)...."" so za lase privlečene.
Že v časih , nazaj, ko sta bila Marles in Jelovica, pa še malosistemka bosanska firma, je bila zahteva , da moraji biti montažne hiše 50 cm nad terenom.
V 80-90-ih letih še tudi, so pa v zadnjem desetletju zapisali/zahtevajo da je sedaj nad 35 cm ( opcija 30 cm )  od kote +/- 0,00 .
Malce preleti internet, se bo našlo nekaj investotorjev, ki niso tega upoštevali in se jim ni priznala reklamacija; sem bil povabljen na ogled, zato napišem iz prve roke.
Opcije rešitve pa so-bile že takrat tudi.
Z vsemi montažniki, ki sem lahko delal na ivestitorjevih hišah, so imeli takšno zahtevo v pogodbi. Že sam načrt je tako zasnovan.

Prenekateri investitorji in nadzorniki mi razložijo, da na montažni hiši itak nimaš kaj gledat in nadzor sploh ni potreben = nujno zlo.

Potrebno prebrati pogodbo in Teh. zahteve firme kjer kupiš hišo.
Ko sem na sestanku z investitrojem na firmi se to vprašanje izpostavi.
Sam ne vem kako je bilo v tvojem primeru komunikacija z firmo, a so , drži, precej trdi - nefleksibilni - vase zaverovani.
Fleksibilni so pa , ko ti zaračunajo vsako najmanjšo spremembo, to pa drži.
Lep pozdrav


Skok na forum:
Zadnje novice

Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
05.03.2021 ob 10:20:07
Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
Kako priti do najcenejšega ogrevanja stanovanja ali hiše? To je vprašanje, ki si ga pred začetkom vsake zime... Beri dalje »