Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
bruto tlorisna poršina - BTP

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bruto tlorisna poršina - BTP
#1
Lepo pozdravljeni!

Ali mi zna kdo pomagati glede izračuna BTP?

Namreč, določen je BTP 120 m2.

Nekje sem zasledila definicijo BTP:
bruto tlorisna površina (BTP) je vsota vseh etažnih površin stavbe nad terenom in pod njim, izračunanih skladno s standardom SIST ISO 9836; izračun BTP vključuje površine pod točkama a) in b) v točki 5.1.3.1 navedenega standarda (pri čemer se upošteva BTP vseh etaž s svetlo višino nad 2,20 m),

Pri izgradnji objekta se dovoli višina P+M, kolenčni zid max. 0,3m.

Za izračun BTP zagotovo vzamem pritličje, zanima pa me kako pa je z mansardo, katere kolenčni zid je max. 0,3m - ali moram v BTP upoštevati tudi mansardo ali ne?
#2
Ja
#3
Hvala. Če pa mogoče kdo ve, me iz radovednosti zanima kako je z upoštevanjem svetle višine nad 2,20 m?
#4
Nekatere občine (npr MOL) imajo v svojih prostorskih načrtih redefiniran pojem BTP, ki se jo uporablja za izračune predpisanih faktorjev oz. vseh parametrov, ki so vezani na njihov prostorski akt (Ljubljanski).

Je pa to veljavno samo v tem primeru - v bistvu ne poznam nobene druge občine, ki bi imela tako določilo.

Po standardu SIST ISO 9836 (ki velja znotraj gradbenega zakona) pa ni nikjer parametra, ki bi upoštevala višino prostora - BTP se meri v nivoju tal.

Tako da je zmeda, ja.
#5
Tole tudi meni ni jasno. Ker nekje tudi piše, da je btp neto plus konstrukcija in da se posebaj računajo frcade oz. tiste odprtine ki so v mansardi in galerije.

Za neto pa piše, da se šteje v mansardi od višine 1,6 naprej.
Višina v prostorih pa je najnižja omejena 2,5.
Resnična zmeda.
#6
vuego Napisal:Nekatere občine (npr MOL) imajo v svojih prostorskih načrtih redefiniran pojem BTP, ki se jo uporablja za izračune predpisanih faktorjev oz. vseh parametrov, ki so vezani na njihov prostorski akt (Ljubljanski).
Ne, ljubljanski OPN uporablja SIST ISO 9836:
"Bruto tlorisna površina (BTP) je vsota vseh etažnih površin stavbe nad terenom in pod njim, izračunanih skladno s standardom SIST ISO 9836; izračun BTP vključuje površine pod točkama a) in b) v točki 5.1.3.1 navedenega standarda (pri čemer se upošteva BTP vseh etaž s svetlo višino nad 2,20 m)."
#7
To že ampak v standardu ni omejitve po višini.
#8
@ martinak, vrhnika (zaplana) ima svoje razmišljanje o standardih, bruto površinah, mansardah, podstrešjih... ki so povsem nepovezane s vsako logiko...

lahko ZS če želiš še več idiotizmov slišati Wink
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#9
kar sprašuješ določa standard,
fasada se šteje!

bruto tlorisna površina je vsota vseh etažnih površin stavbe nad terenom in pod njim, vključno s površinami konstrukcije, izračunanih skladno s standardom SIST ISO 9836; izračun BTP vključuje površine pod točkama a) in b) v točki 5.1.3.1 navedenega standarda, pri čemer se upošteva BTP vseh etaž s svetlo višino nad 1,60 m


Tole zgoraj je kopiran odgovor uporabnika iz druge teme o Btp. 

Firefly, 
mi gledamo Vrhniko območje Zaplane. Bom vesela dodatnih informacij. Trenutno ogledi sicer niso možni, ampak DUTB je dala ogromno parcel v prodajo. 
Sicer pa v lokacijski pisejo tri različne cifre za kolencni zid...0,30, 0,80 in 1,40.
Ampak ker ni omejitve pri pomožnih objektih, se mi zdi dovolj prostora za vse.
#10
Citat:To že ampak v standardu ni omejitve po višini.
Standard vsebuje implicitno omejitev, ampak našim uradnikom na upravnih enotah je pač to moralo biti eksplicitno obrazloženo:
http://www.zaps.si/img/admin/file/Tolmac...6_2011.pdf
#11
Ne, konkretnih določil ne vsebuje. Tudi “implicitno” ne pomeni nič. Citirano vprašanje/odgovor je izven konteksta in se nanaša na dilemo, kaj je etaža oz če je neizkoriščena podstreha etaža ali ne.
Nikjer pa ni definicije, do kake višine je površina vključena v btp, samo da se meri na nivoju tal.
Poleg tega pa, do kje je uporabna višina? Je to 220 kot navaja mol, je to 160, kot uporablja gurs ali 80cm, kakor ima neka tretja upravna enota?

To je super primer, ko se niti v stroki ne moremo dogovoriti o osnovni definicija. In takih je še cel kup, vključno z etažnostjo, kolenčnim zidom, definicijo pritličja ipd.
#12
http://www.sodnapraksa.si/?q=id:20150811...2&database[SOVS]=SOVS&database[IESP]=IESP&database[VDSS]=VDSS&database[UPRS]=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&page=0&id=2015081111393122

Zanimiva sodba...očitno se vse povsod da, če imaš čas.

G. Bojan, lahko prosim posredujete se Link do celega teksta tolmača arhitektov z Btp? Sama nisem uspela najti.
#13
Ta sodna praksa se spet nanaša na dilemo ali je  NEIZKORIŠČEN prostor (recimo znotraj ostrešja) predmet BTP ali ne oz. ali je etaža ali ne. To čudno logiko ima tudi MOL - da če je v podstrehi ustrezna višina, potem je to etaža s svojo BTP, četudi ni uporabnih površin.

Ne govori pa o BTP v izkoriščeni etaži (če je kolenčni zid nižji) in so izrisani bivalni prostori.

Kar pa je BojanF prilepil je pa iz konteksta tukaj:
http://www.zaps.si/index.php?m_id=NOVICE&yyyymm=201508
Predvsem poglejte originalno vprašanje zapsa.

Kot dodatek pa še ena sodna praksa, ki prikazuje, da se uporabno podstrešje tudi šteje v BTP, četudi ni ustrezne višine.
http://sodisce.si/usrs/odlocitve/2015081111437156/
#14
Kot že omenjeno se ponekod upošteva višina, drugje ne. Bom rekel samo tole...zelo pozorno preberi ustrezne odloke, ki so relevantni za tvojo občino, in predvsem pozorno glej na "najmanj", "več kot" ipd. Če je višina  = x, potem je to hkrati najmanj x, in ni več kot x.

Mogoče gre, mogoče ne.
#15
Uf, g. Vuego hvala za linke in trud. Mi hočete povedati, da na Zaplani tudi p+1+m ne pomeni 60 plus 60 in hladna streha mansarda? 

Torej v lokacijski so najprej pod točko GABERITI opredeljene zahteve, potem pa se pod drugo točko prostorski izvedbeni pogoji glede na namensko rabo prostora.

Kateri pretehta in zakaj za vraga sta različni?

Za drugo makroenoto na Zaplani pa je celo napisano, da so dovoljeni modernejši objekti, ki so manj vizualno obremenilni. Kaj pa naj bi tole pomenilo?

Hvala!


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »