Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Skeletna gradnja fotostrip

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skeletna gradnja fotostrip
#31
Ker sva kupila travnik, to pomeni, da ni bilo elektrike niti vode. Med oglasi velikokrat zasledim izraze kot so elektrika in voda na parceli, ali pa ob parceli... Vse to pomeni kot, da jo ni. Potrebni so papirji, ki terjajo svoj čas in seveda denar. Vmes je prišel še prvi val korone, ki je še dodatno popestril našo gradnjo. Izkazalo se je, da vode ni na naši parceli in da niti nihče ni vedel točno kje sploh je. Predlagali so naj za služnost naprosim soseda in mu za nameček prekopljem celo dvorišče.

Na koncu se je vse lepo rešilo.  Elektriko smo po vseh ceremonijah z papirji potegnili tako kot smo si zamislili. V nekem trenutku so prenavljali cesto in most ob naši parceli in čisto po naključju našli še vodo. Tako se je vse nekako vse lepo poravnalo. Ni bilo treba vlečt 100m daleč ampak samo par metrov. Tudi sosedu ni bilo potrebno razbijati po dvorišču. Ker so delavci komunale sodelovali pri obnovi ceste, smo bili vsi mnenja, da najboljše, da vodo napeljejo kar oni, če so že tu z vsemi stroji. Tudi cena je bila čisto fer in sva z veseljem plačala še eno položnico več. Pri gradnji si vesel vsake male zmage.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#32
Takole na počez čez američane (pa skandinavci nimajo kaj dost drugače, če sploh) tud ne gre no. Vem za kar nekaj hiš v različnih klimatskih razmerah (vključno z zelo podobnimi našim), ki po vsaj 40 letih še vedno čist solidno stojijo brez neke katastrofalne škode, ki jo tu omenjate.
Že res da imajo malo drugačne prioritete (vsaj američani) ampak samo za 5-10 let pa tud oni ne gradijo. Nekaj tu ne gre skupaj in je vmes verjetno še kak ključen detajl.
#33
Škarje maš narobe. Da imajo funkcijo, morajo biti pod legami
#34
Statika strehe je bila narejena. Dvomim, da so falil. Naklon strehe je 35 stopinj. Se pa seveda strinjam, da nižje kot so večji je "trikotnik" in več lahko nesejo.
#35
Če bi dal škarje pod lego, bi verjetno lahko pozabil na morebitno mansardno stanovanje.
Včasih škarij niti niso dajal. Čist dober kompromis.
Zelo lepo delate! Če bi moral gradit, bi tudi sam šel v tako varianto. Tudi cena mi je všeč.
Tako pa sem uničil že nekaj štemarc... Smile
#36
Z ceno je pa tako. Mi2 imava rezan les. Torej nižja cena in pa vse lastnosti, ki jih moraš pri lesu vzet v zakup. Tu pa tam kakšna razpoka na stropniku. Kakšnega malo zamakne... Uglavnem les miga. Nama so te "nepravilnosti" všeč. Lepljen les bi bil seveda dražji. Izvajalec nima cenika za hišo. Mu je tudi čisto vseeno kakšna je. Plača se po dejanskem vgrajenem materialu. Torej kubik na CNC rezanega in vgrajenega lesa. Ker smo veliko naredili sami in ker sami iščemo izvajalce, je cena temu primerna. Seveda to za sabo potegne kup stvari. Sam se moraš odločat, sam računat koliko materiala rabiš, sam se ubadaš z dostavo tega materiala in logistiko kam ga boš dal. Sam se potem čohaš po glavi, kako ga boš vgradil. Če bi nekoga plačal, da ti fura projekt in da ti vse delajo drugi, bi takšna hiša bila po ceni primerljiva z kakšno montažno.

Seveda sva se zanimala tudi za montažno. Če nisi preveč zbirčen, je lahko ugodno. Naju je motilo, da so pri montažni v ceni skriti stroški. Tako iz hiške, ki jo oglašujejo za 110 hitro daš 140 ali pa še več.

Zidana... Pri nama je odpadlo, ker nama pač ni všeč. Objektivno gledano je pa tudi čisto OK varianta. Izvajalcev imaš več. Bolj so navajeni na takšen način gradnje in manjša je možnost, da ti kaj zafurajo. Pri meni, je pa tako... Moje znanje o klasični gradnji je nikakršno. Z svojim delom tako pri hiši ne bi mogel prišparat čisto nič.

Pri skeletni nama je bilo všeč tudi, da je hiša popolnoma prilagojena najinim željam in da je cela stvar prilagojena situaciji na najni parceli. Govorim o izrabi prostora na parceli. Razporeditvi sob glede na sonce. Res je, da gre vse to tudi pri montažni, ampak to načeloma stane, je pa kamot. In tu je tudi bistvo vsega... Več kot migaš, ceneje bo.
#37
(19.11.2020 ob 06:51)Lust Napisal: Škarje maš narobe. Da imajo funkcijo, morajo biti pod legami

To je preveč splošno in ne drži vedno. Škarje si večina predstavlja kot natezne elemente, ki držijo ostrešje skupaj. Če so škarje v zgornji polovici, so skoraj vedno tlačene in so v bistvu razpirala - držijo špirovce narazen. V tem dotičnem primeru imajo poleg tega še dodatna razpirala na stebrih. Vseeno je, ali so škarje tik nad lego ali tik pod lego.
#38
Lepo opisano in narejeno.
Pri primerjavi z zidano si pa pozabil omenit eno veliko prednost zidane: toplotna akumulacija materijala.
#39
(19.11.2020 ob 14:31)Fantocci2 Napisal: Lepo opisano in narejeno.
Pri primerjavi z zidano si pa pozabil omenit eno veliko prednost zidane: toplotna akumulacija materijala.

Z dobro regulacijo tudi to ni tak problem, je pa potrebno aktivno hlajenje, saj samo z nočnim zračenjem težko zlezeš skozi vroč dan, če ni zadosti akumulacije.

Jaz bi v montažno oz. skeletni sigurno izvedel razpeljavo centralne klime oz. bi jo vgradil v prezračevalni sistem.
#40
Odvisno tudi od lokacije. Če si nekje v hribih, se da tudi v nemasivni koči preživeti poletje brez klime. Seveda pa je poleti pogosto večji problem kot temperatura visoka vlaga, zaradi katere tudi v masivni hiši brez klime ni nujno vedno najbolj udobno. Sem že izkusil oboje in v vlažnih poletnih dneh brez klime tudi v veliki izolirani masivni koči vlaga ni bila dovolj nizka, da ne bi imel občutka težkega zraka.
#41
Zidana ima definitivno boljšo akumulacijo. Letos poleti sem delal po hiši, ko je bila vročina in je bilo noter čisto vredu, pa čeprav nimam še izoliranega stropa. Mogoče je bilo notri hladno, ker prav tako nismo imeli izoliranih tal. Mikro lokacija hiše je dejansko super za poletje. Zraven je potok in hosta. Hiša je na koncu doline na prehodu na polja in skozi malo piha. Na hiši imamo napušč in ker smo malo gledali na sonce, poleti ob 11ih že pada senca na steklene površine. Minusi... Poleti moraš ob 20.00 obleči jopo, če hočeš biti zunaj. Pozimi je 45min prej temno zaradi nekega hribčka.

Sva si pustila odprta vrata za klimo in prezračevanje. Mi je pa malo žal, da nisem izvedel ideje z cevmi v zemlji. Ko je bilo že vse razkopano, sem imel idejo, da bi v zemljo zakopal 5 cevi. Recimo fi 300. Vsaka po 15m dolga. Potem vse te cevi združil v en ogromen jašek na robu parcele. Poskrbel, da je zajem zraka nad tlemi, pa mrežica proti mrčesu. Vse skupaj speljal v hišo. Zaradi številnih detajlov (kondenz recimo) in pomankajna časa ideje žal nisem speljal, čeprav se mi zdi, da niti ni bila tako trapasta. Zemlja ima konstantno temperaturo in bi to lahko izkoristil za hlajenje poleti. Mora pa sigurno obstajat kup razlogov zakaj ne, ker drugače bi to že kdi imel.
#42
No, saj to nekateri imajo. Ti govoriš o zračnem zemeljskem prenosniku (kolektorju) toplote:
https://prezracevanje.si/services/zemelj...k-toplote/

Minuse je naštel Bojko: "Od nedavnega zaradi pogostih zapletov z vdorom vode ali nabiranjem kondenza in s tem povezanimi sanitarnimi problemi to rešitev odsvetuje tudi Passihaus Institut."

Tale recimo tudi to ima: http://nep.vitra.si/ukrep.php?id=68&fid=295

Glede konstantnosti zemeljske temp. je pa (žal) tako: na tej globini okoli 1.5 do 2m še ni ravno konstantna, pa tudi kolektor se "izrabi" (v bistvu počasi ogreje okoliško zemljino). V začetku poletja dobiš okoli 10-12°, v avgustu, ko bi ga najbolj rabil, pa prihaja iz njega žeokoli 18-22°C. Kar je sicer še vedno bolje kot sesati zunanjih 30, ni pa dovolj nizko za razvlaževanje.... (govorim iz prve roke, ker imam tekočinski zemeljski kolektor za predgrevanje/predhlajenje zraka).
Uporaben je tudi pozimi, ko dobiš iz njega med +10 in 0° (oz. vedno kakih 10-15 stopinj več, kot ima zunanji zrak - v vsakem primeru je prihranek). Še en plus: pozimi zato ni treba manjšat moč rekuperatorja ali uporabljati el. predgrelca - kocka ne bo zamrznila tudi pri zelo nizkih zunanjih T.
#43
(19.11.2020 ob 16:18)ciciban.miha Napisal: Sva si pustila odprta vrata za klimo in prezračevanje. Mi je pa malo žal, da nisem izvedel ideje z cevmi v zemlji. Ko je bilo že vse razkopano, sem imel idejo, da bi v zemljo zakopal 5 cevi. Recimo fi 300. Vsaka po 15m dolga. Potem vse te cevi združil v en ogromen jašek na robu parcele. Poskrbel, da je zajem zraka nad tlemi, pa mrežica proti mrčesu. Vse skupaj speljal v hišo. Zaradi številnih detajlov (kondenz recimo) in pomankajna časa ideje žal nisem speljal, čeprav se mi zdi, da niti ni bila tako trapasta. Zemlja ima konstantno temperaturo in bi to lahko izkoristil za hlajenje poleti. Mora pa sigurno obstajat kup razlogov zakaj ne, ker drugače bi to že kdi imel.

Verjetno ni ekonomske računice. Daš tistega jurčka za centralno klimo in razpelješ kanale po hiši. Porabila bo pa ob tako izolirani hiši zanemarljivo.

Pa še nekaj je, kot je omenil Fantocci, poleti je skoraj bolj važno razvlaževanje in tam s 15° zrakom "iz zemlje" kaj dosti ne narediš.
#44

Hvala za obrazložitev. Sploh nisem vedel, da kaj takega obstaja. Se mi pa to pri gradnji pogosto dogaja... Zadnjič sem gledal kuhinjske nape v trgovini. Cela znanost... Z RTP sem odkorakal iz trgovine.

RTP= rahlo telečji pogled

Ja verjetno je res tako, da se ne splača komplicirat. Eno kvalitetno stensko klimo, če bo že ravno potreba.

Nad jaški v hiši, pa nisem preveč navdušen. Imamo v firmi. Parkrat na leto pucajo in razkužujejo te jaške. In sem že trikrat imel priliko videt, da le ni vse tako rožnato.
#45
Sedaj, ko še lahko: pripravi si priključke za dva konvektorja (elektrika, odtok kondenza, po dve izolirani cevi za hladno vodo). Cevi pripelješ to točke, kjer bo notranja enota. Konvektorja boš priključil na TČ, pa ne boš rabil še ene škatle zunaj gledat.


Skok na forum:
Zadnje novice

Zdaj je pravi čas za najem kredita
25.11.2021 ob 14:17:40
Zdaj je pravi čas za najem kredita
Vašim sanjam o novem domu dajemo priložnost Izkoristite izjemno ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo... Beri dalje »
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
Si tudi vi želite na svoje?
22.10.2021 ob 12:31:47
Si tudi vi želite na svoje?
Banka s posluhom za mlade in mlade družine je lahko vaš najboljši zaveznik pri reševanju stanovanjskega problema.... Beri dalje »
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »