Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Montaža OSB plošč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Montaža OSB plošč
#1
Manjši objekt - delavnico nameravam v notranjosti zaključiti z OSB ploščami (18mm)utor/pero, zanima me, kako se zadeva montira (žeblji ali vijaki, rege med spoji, kako na gosto vijačanje), ter s čim obešati stvari na njih, so lesni vijaki ok, ali so kaki posebni?

Nosilna podkonstrukcija bo lesena.

Hvala za info
#2
Lahko žeblji, lahko z vijaki...

Toliko občukta pa že premoreš, koliko vijakov/žeblov je potrebnih, da bo držalo gor...
#3
Predlagam da pogledaš tehnično dokumentacijo proizvajalca (npr. Swiss Krono: https://www.swisskrono.de/SWISS+KRONO+OS...00913-info "Installation manual", str. 16).

Debelina plošče je odvisna od razmakov med nosilno konstrukcijo, razmak pa je vedno delitel dolžine, pri 2500 plošči je razmik npr 625. Krajši spoj mora biti vedno podprt, navpični spoji morajo biti zamaknjeni (zelo podobno kot pri gipsu). Priporočam, da lepiš pero in utor in paziš kako obračaš plošče. Te so ponavadi po eni strani popisane, po drugi pa "lepše"; pero in utor nista simetrična.

Kar se pritrjevanja je maticrene1 površno opisal prav. Lahko oboje. Prednost vijakov je, da zagotavljajo večjo izvlečno silo. Poleg tega boš pri vijačenju vedno vedel ali si zadel podkonstrukcijo ali ne. OK, če očno zabijaš žeblje boš tudi vedel, pri pnevmatski pištoli pa ni tako. Vijake vzami po specifikaciji, čez prst rečeno, 1/3 vijaka v plošči, 2/3 v konstrukciji. Pri 18mm plošči torej 50 ali 60 mm vijaki, vzami samorezne z pogreznjeno glavo (ne tistih Spaxovih za terase).

Kar se diletacij tiče, imajo plošče na skriti že malo fuge v štartu. Nad 10m se pusti 1 cm fuge.

Obešanje pa navadni lesni vijaki. za težja bremena vijači direktno vpokonstrukcijo. Če že zdaj veš da boš obešal nekaj težkega, si že sedaj pripravi podkonstrukcijo da boš vijačil v njo.
#4
Ali je kdo računal razliko v ceni (če gledaš npr. na m2) vijačenje OSB plošč z lesnimi vijaki/pnevmatsko zabijanje žebljev (ob predpostavki da orodje v obeh primerih že imaš)?
#5
Problem žebljev na pnevmatsko pištolo je to, da ne veš kdaj si zadel in kdaj udaril mimo (pritrditev na podkonstrukcijo), če gledaš kako podeskano streho od spodaj je en kup žebljev mimo.
Drugo pa, žeblji imajo v primerjavi z vijaki bistveno nižjo izvlečno silo, torej bodo žeblji s časom zgubili svojo moč, pogledali iz desk vn ipd.
Kosov porabiš isto (tako pravijo tule: https://register.certmark.org/certificat...1110_a.pdf)
Lepiš recimo tudi da isto, tak da, poglej kol te pridejo vijaki in ista količina žebljev.
#6
Pozdravljeni ....a so knauf vijaki vredu za vijacenje plosc ...ker jih imam viska in bi jih porabil ...hvala za odgovore
#7
NE. Od knaufa niso OK. Vijaki naj bodo dolgi vsaj 65mm. V OSB moraš zagonit  cca 25 do 30 vijakov na kvadrat. Vijaki naj bodo vsaj neke solidne kvalitete. OSB je kar žilav. Pri pocenskih rado otrga glavo ali pobere utor na glavi. Med vijaki naj bo cca 20 do 30 cm. Ni treba merit... Od oka en pedenj. Na vsakih 500 do 1000 vijakov boš znucal tudi bit nastavek. Tako, da še to na zalogo vzemi, da ne bi nepotrebnega tekanja v trgovino.

Zlato pravilo. Dolžina vijaka = debelina materiala skozi katerega vijačiš X 3. Se pravi 1/3 vijaka v OSBju, 2/3 zadaj v materialu v katerega vijačiš (steber, letev tram).

Na prvo žogo se zdi, da je to čisto pretiravanje. Lej recimo banalen primer od sodelavca. Kupil poceni vijake. Zmontiral lesene deščice na ograjo. Teža deščice vse skupaj zanemarljivo majhna. Po neki logiki, bi moral vse skupaj nosit že čisto majhen vijak. Njemu so deske začele padat dol. Glava vijaka, je čez čas kar odletela, ali pa je vijak počil kje drugje. Les diha. Zaradi vlažnosti se je les malo napel in vijak ni prenesel dodatne napetosti. Sile, ki jih povzroči dihanje lesa so precej velike. Poznam enega, ki mu je zlomilo nosilec izvenkrmnega motorja, ker se je krmna plošča na gumenjaku zaradi vode napihnila. Uglavnem... Da so vijaki na prvo žogo tako "konjski" obstaja zadaj nek razlog.
#8
Vijaki z navojem po celi dolžini niso primerni, ne bodo stisnili plošče k podlagi. Sam imam dobre izkušnje s spaxi v zeleni embalaži (Starman, Obi...), pri kvaliteti ne šparati, kot ne pri vijačnih nastavkih. Vibracijski vijačnik je zlata vreden, tudi tu pri nabavi ni za šparat, kljub ceni...
#9
vibracijski? misliš udarni?

udarma 12V od milwokija, zlat nastavek od makite, in po ene 15k vijakih še vedno dela. nastavek mislim Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »