Gradnja in obnova > Energijski viri
Problem z radiatorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z radiatorji
#1
Zivjo!
Sem nova... 
Bi mi mogoce lahko pomagali razumeti sledeco situacijo...Sem podnajemnica v starejsi hisi, kjer se ogreva se na elektricno pec. Pri tem imamo "termostatske glave" na radiatorjih. Ko so nastavljene na tocno 3, so radiatorji mrzli, ko nastavim na 1mm cez 4, pa grejejo na ful, s tem da je en radiator stalno vroc tudi ko je popolnoma zaprt ventil. Moti me tudi ker stalno slisim sumenje vode v radiatorjih.... ali to pomeni, da je v sistemu zrak? Imam 7 radiatorjev.... sploh ne vem, na podlagi cesa se uravnava jakost ogrevanja, glede na to, da v nobenem prostoru ni termostata....? Oz. ne razumem zakaj imamo pri zunanji T 10+ bolj vroce radiatorje kot pri 10-.... 

Hvala vsem za mnenja in komentarje...
#2
Ventili nimajo samo stopnje 1,2,3,4,5. Ampak se vsak premik med stopnjami. Se pravi nastavljas glave ventilov po mm ne pa 2,3,4.
In ko boš imela enkrat segreto hiso bo pri teh temperaturah pač radiator hladen, ali pa topel samo en del pri ventilu, ker bo ventil spuščal minimalno količino vode v radiator.
Zakaj pa je vroč radiator ki si ga zaprla pa ne vem. (Okvara ventila, čeprav običajno pri okvari ostanejo hladni in ne vroči)
Dejansko imaš v vsakem prostoru termostat. Na radiatorju.
Temperaturo vode v radiatorjih pa bi lahko regulirala vremenska regulacija ki ima senzor(termometer) običajno nekje na severni fasadi. Če to vremensko tvoj sistem sploh ima.
Če le tega tvoja peč nima, pa se temperatura štela običajno nekje na peči tako da pač nastavljas temperaturo peči.
Ampak mi tega ne vemo, ker nimamo pojma kakšno električno peč imas in kakšen regulacijo ima ta peč.
Pogosto pri takih vprašanjih slika (ali več njih) pove več kot cel roman (laika ki nima pojma)
Sonce naj sveti vsak dan!
#3
Pozdravljena,

da ne bo preveč hude krvi in ovinkranjena, začnima na začetku, pri stvareh ki jih lahko sama rešiš:
- če slišiš šumenje v radiatorjih to verjetno pomeni da je v njih vsaj nekaj zraka (takšni radiatorji so ponavadi na vrhu hladni). V prvi tehnični trgovini kupi ključ ta ozdračevanje radiatorjev, vzami si 20 minut časa in pojdi od radiatorja do radiatorja, odpri ventil, pusti par trenutkov (voda mora vsaj 2-3 sekunde neprekinjeno teči iz radiatorja) in zapri nazaj. Potrebuješ še posodico za vodo in krpo.
- peč je verjetno nastavljena na časovni režim; npr. od 6. do 22. greje vodo na x°C, ta voda kroži po sistemu in ogreva hišo. Tako deluje tudi dalinjsko ogrevanje v mestih. Termostatske glave na radiatorjih pa potem uravnavajo dotok vroče vode v radiator.
- tole glede nastavitve med 3 in 4,1; termostatska glava je samo "grafični vmesnik", ki na radiatorju premika regulacijsko iglo. Pri starejših radiatorjih se zna malo zatikat. Bi bilo dobro da ti kak vodovodar preveri če so zadeve še normalno gibljive.
- če imaš v toplejših dnevih bolj vroče radiatorje, obstajajo 2 možni razlagi: a) razvod po hiši ima velike izgube b) lastnik se odloči in "špara". Na zadevo lahko samo opozoriš, ne moreš pa bistveno spremeniti.
Glede na to, da si podnajemnica, se razen z odzračevanjem radiatorjev z drugimi stvarmi ne ukvarjaj. Naj zadevo uredi lastnik. Če gre za starejšo napeljavo in starejše komponente lahko kaj nenadno odpove (se odlomi kak ventil) in bo hudič, na koncu pa bo vprašanje "Zakaj ste pa to počeli?" in bodo stroški na tebi. Sicer pa se strinjam s Hanzijem, slika pove več kot 1000 besed. V prihodnje prilepi kako fotko situacije pa bomo lažje dali točne odgovore.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »