Nepremičnine > Finančna plat
Priklop elektrike na novem večstanovanjskem objektu, čigav strošek?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Priklop elektrike na novem večstanovanjskem objektu, čigav strošek?
#1
Pozdravljeni,

smo tik pred končnim prevzemom stanovanja v novo zgrajenih blokih in od izvajalca smo dobili zahtevo po plačilu priklopa objekta na elektriko. Skupen znesek priklopa so namreč porazdelili med nove lastnike. Plačilo pa zahtevajo pred primo predajo.

V kupoprodajni pogodbi ni nobenega člena, ki bi omenjal, da je priklop elektrike strošek novega lastnika, razen spodnjih dveh členov, ki se nanašata na priklope:

"Po izročitvi pogodbene nepremičnine bo kupec sam in na lastne stroške sklenil pogodbe z upravljalci javnih omrežij (elektro, vodovod in kanalizacija, telekomunikacije)."

"S podpisom te prodajne pogodbe daje kupec pooblastilo prodajalcu, da v imenu kupca sklene morebitne služnostne in druge pogodbe, potrebne za priključitev stavbe na komunalno in drugo infrastrukturo ter za izvajanje dejavnosti upravljavcev komunalne infrastrukture vključno z upravljanjem in vzdrževanjem."


Kolikor razumem, je ta strošek del investicije v projekt, saj brez tega tudi ne bi mogli izvajati gradbenih del.

Kdo je dolžan kriti ta strošek, nov lastnik stanovanja ali investitor?

To je dopis, ki smo ga prejeli:
Obveščamo vas, da smo sklenili pogodbo z Elektro Ljubljana o priključitvi naselja na elektrodistribucijski sistem z dne 23.04.2020. V priponki vam pošiljam podpisani izvod pogodbe o priključitvi.
 
Da so dela na gradbišču potekala nemoteno je družba XX dne 28.05.2020 že izvedla celotno plačilo omrežnine za priključno moč in neposredne stroške priključevanja na osnovi pogodbe o priključitvi št. XX. Skladno s prodajno pogodbo za nakup vaše nepremičnine z oznako XX vam zaračunavamo enkratni strošek omrežnine za priključno moč (OPM), v neto višini 628,43 eur.

Hvala vsem za pomoč!
#2
Oni so za gradbena dela potrebovali "gradbeni priključek" to je ponavadi neka gradbena omarica poleg lokacije kjer se bo zgradil objekt. Vi sedaj plačujete priklop objekta na elektriko.
#3
Meni se bere, da je priklop tvoj strošek. Torej je logično da jim povrneš, če so to nardili namesto tebe?
#4
Priključno merilna omara, komplet z opremo (števci, varovalčna ohišja, prenapetostna zaščita...) je strošek skupne inveticije in mora biti zajet že v kupnini, po kupoprodajni pogodbi, posameznega stanovanja. Priklop stanovanja, t.j. strošek plačila priključne moči in vstavitev glavne varovalke, pa je strošek posameznega odjemalca, ki mora tudi individualno skleniti pogodbo o dobavi električne energije, s pristojno elekrodistribucijo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »