Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Nadstrešek na atriju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nadstrešek na atriju
#1
Pozdravljeni, 

zanima me, kaj vse potrebujem za postavitev nadstreška na atriju (papirologija), da bom varen. Pridobil sem soglasje arhitekta. Nadstrešek ne bo posegal v gradbeno konstrukcija bloka (postavljen bo na kovinskih drogovih). 

Ali potrebujem tudi soglasje etažnih lastnikov?

Lp
#2
Pozdravljeni, spet se oglašam. Tokrat me zanima ali ima kdo bolj konkretne izkušnje z razlago 1. odstavka 15. člena stanovanjskega zakona, ki pravi tako:

Etažni lastnik sme brez soglasja ostalih etažnih lastnikov opraviti vzdrževalna dela, spremembe in izboljšave (v nadaljnjem besedilu: izvedbena dela) v svojem posameznem delu, če to ne pomeni poslabšanja za kakšen drug posamezni del ali skupne dele večstanovanjske stavbe in ne spreminja zunanjega videza večstanovanjske stavbe.

Ali lahko lastnik atrija postavi enostaven nadstrešek (recimo tak na 4ih stebrih kupljen v trgovini)? Kako si lahko razlagam oziroma kaj velja za spremembo zunanjega videza večstanovanjske stavbe?
#3
Po mojem laičnem mnenju lahko brez težav postaviš zadevo, ki je "mobilna" in ni fiksna (čeprav v praksi je).

LP, g
#4
Tako bom tudi naredil. Postavil bom nadstrešek brez zbiranja podpisov etažnih lastnikov. Tako mi je tudi priporočil odvetnik, ki sem ga klical za nasvet. Najbližje sosede pa sem tudi že obvestil in nobenega postavitev mojega nadstreška ne moti.

Hvala
#5
Mogoče bom komu pomagal s svojim odgovorom. Kontaktiral sem pravnika, ki se ukvarja s stanovanjskim pravom. Glede na njegove izkušnje se stvari, ki so mobilne in niso fiksno pritjene ne tretirajo kot stvari, ki spreminjajo videz stavbe. Tudi velik senčnik lahko postaviš na lastniški atrij in zato res ne rabiš soglasja vseh etažnih lastnikov.
#6
No super, daj samoprijavo na inšpekcijo pa naj potem ta odvetnik stoji za svojimi besedami drugače je pač lahko samo besedičenje Dokler ne bo prijave ne bo težav. Fasada in izgled objekta je skupni del stavbe, in to lahko odvetnik preveri v sodni praksi. Aja če gre za šotor na terasi može, nadstrešek pa je gradbeno definirana zadeva, ki ima povezavo s tlemi in je kot takšna tretirana kot objekt.


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »