11.10.2020 ob 10:50 (*Zadnja sprememba objave: 11.10.2020 ob 10:56 uporabnik JaBK.)
Saj lahko da ni pladenj, jaz to po spominu. Nekaj drugega je plastičnega potem in rizičnega. Ni mi hotel dati grelnega kabla, dokler se ne izkaze, da je potreben. Pa še takrat bo najprej gruntal, da ne bo kaj narobe. Mene sicer to ne gane, ker se klimo ne mislim ogrevati tako, da mi dol maha. V TC pa imam točno tako, kot sem rekla. Naknadno notri dan grelni kabel in ti povem da zadeva dela ravno tako 6 let BP, na zunaj izgleda enako, na notri pa kot rečeno ne vem, ker me ne zanima. Res pa da ima TC pamet da hudica prižiga samo med defrosti, klima pa tega nima. Bi delal skoz oziroma moraš sam implementirati neko rešitev kdaj naj dela in kdaj ne in koliko časa. To pa tudi mene zanima, kaj bo njegov mojster zgruntal.
(11.10.2020 ob 09:27)sassapo Napisal: Če je možnost se klima montira enako kot TČ, na jašek.
S takšno montažo naredimo največ kar lahko.
Mi lahko prosim opišeš, kakšen jašek in kako se to montira? Če je možnost, zakaj pa ne.
Bit vsega je, da je globina jaška pod točko zmrzali. (cca 60cm) Velikost luknje mora biti takšna, da je celotno dno zunanje enote v luknji jaška. Če jašek z zunanje strani izoliramo z nekaj cm debelim stirodurom, in z njim na vrhu z vseh štirih strani zatesnimo dno klime, smo naredili največ kar lahko.
Takšna rešitev je praktično brez konkurence.
Mene zanima tudi, kaj je notri (na dnu tč). Tam se nabira umazanija, ki onemogoča odtekanje vode, nakar voda zmrzne in se začne pojavljati led. Zato mi je bistveno, da dno lahko očistim pred zimo z gobo, nato še sperem. Tudi pri TČ ne bi bilo odveč odviti prednjo rešetko in občasno očistiti. Grelni kabel in flike lepilnega traku so pri tem zelo v ˝pomoč˝.
Mene pa ne kaj dosti. Če in ko se bo (mrbit enkrat na 7 let bomo videli), bomo odpirali in cistili, če bo treba. Tudi za enkrat na leto se ne sekiram kaj dosti. Te stvari so važne za stvari, ki se jih čisti vsak dan ali pa tedensko.
Grelni kabel je v vsakem primeru neke vrste gašenje požara, ko ni kaj druga za naredit.
Meni je precej boljša rešitev grelna folija katera se nalepi na zunanjo stran dna, kateri se potem izolira z armaflex izolacijo. Precej boljše kot grelni kabel, ampak na žalost tudi precej dražje.
Trakovi delujejo na 12v in je potreben še dodaten prostor za transformator.
(24.8.2020 ob 21:32)FAE Napisal: Ogrevanje z klimatsko napravo ni nic drugega kot z toplotno crpalko, tukaj gre za cistokrvno zrak-zrak TČ. Ce ne bi Fery priskrbel IVT bi se sam se vedno ogreval z 2x Mitsubishi FH na cca 100m2, seveda VEHZ nordic zunanjima entoama z grelnim kablom in direktnim vbrizgom. Pri -15C sta dobesedno bruhali vrocino in z lahkoto vzdrzevali 23-24C, ce bi se se enkrat odlocal bi notranje vzel talne, katere nudijo visji nivo, skoraj brez motecega pihanja...
Ker je to model klime me zanima a notranjo enoto lahko postaviš proti tlom ne proti stropu in koliko ima porabo ena taka klima hvala.
5.12.2020 ob 05:45 (*Zadnja sprememba objave: 5.12.2020 ob 05:46 uporabnik Hanzi.)
(3.12.2020 ob 19:04)kadotr Napisal: Za talno klimo je potrebna namenska notranja enota, ne moreš enostavno stropne našravbat na tla. Poguglaj...
To je res da talna klima deluje drugače kot stenska. Me pa zanima, zakaj ne bi mogel stenske montirati bolj pri tleh. Kak minus je to, če bi klimo rabil prioritetno za gretje namesto za hlajenje.
FAE
Klima porabi točno toliko, kolikor ima objekt toplotnih izgub.
Lahko je dovolj 10 evrov mesečno, lahko je 100 evrov premalo.
Poraba pa generalno gledano 3x manj kot oljna peč, elektro peči, ir paneli in podobno. Oziroma porabi približno toliko kot toplotna črpalka .
(5.12.2020 ob 15:05)sassapo Napisal: Hm, ne vem če si to pametno storil. Sedaj greješ strop.
Boljši učinek bi dosegel s klasično montažo na višini pol metra.
Sem probal, pa ni dobro, direkt vame piha. Tako pa deluje kot vsak konvektor, ali navadni radiator.
18.4.2021 ob 21:14 (*Zadnja sprememba objave: 18.4.2021 ob 21:22 uporabnik MitjaK.)
Pozdravljeni, novi član sem in potrebujem strokovno mnenje o talnih klimatskih napravah. Na tem forumu sem veliko prebral, vendar še vedno nimam odgovorov na vsa vprašanja.
Kmalu bi se preselil v prenovljeno hišo na Primorskem (Ajdovščina) in imel bi nekaj vprašanj o talnih klimatskih napravah.
Hiša ima kamnite stene debeline 50 cm, na novo ometane, nova tla z izolacijo 5 cm, nova plošča z izolacijo 5 cm. Višina stropa je 2,3m. Izdelana je bila nova streha z 8 cm izolacije, pod njo pa spuščen strop z vidnimi lesenimi nosilci in 3 cm izolacije nad njimi. Vgrajena so bila nova pvc okna in vrata.
Hiša je v osnovi (notranje stene) 7,5 m x 7,5 m in ima pritličje in eno nadstropje. V pritličju je velik hodnik (7,5 m x 1,2 m) in je na levi polovici hiše skupaj s kopalnico in shrambami = A. Na desni polovici hiše je kuhinja z jedilnico in majhno dnevno sobo (skupna površina približno 26 m2) = B.
V prvem nadstropju nad prostorom B sta dnevna soba in spalnica s skupno površino 28m2 = C, nad prostorom A pa soba 16m2 in predsoba s stopnicami v pritličje.
Vprašanje št. 1: Ali je dovolj ena zunanja enota z dvema notranjima enotama, ki bi bila nameščena v prostorih B in C, ali pa bi moral namestiti dve zunanji enoti z dvema za vsako nadstropje posebej in katere moci bi morale biti zunanji enoti v obeh primerih?
Vprašanje št. 2
Ali lahko kje preberete, koliko električne energije se porabi v podnebni praksi, ki bi mi jo predlagali? Koliko denarja bi na mesec potreboval za plačilo električne energije?