Gradnja in obnova > Energijski viri
Talna klima

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Talna klima
#1
Moral bom zamenjati ogrevanje v manjši, pred 15 leti obnovljeni hiši v okolici Senožeč.
 Hiša ima fasado s 12cm stiropora, streha 25cm urse, okna imajo 1,1k.
Ogrevamo pritličje veliko 40m2, nadstropje, kjer so pa spalnice pa ne, ker nam za spanje zadostuje temperatura 17 - 20 stopinj, ki jo dosegamo z odprtim stopniščem in odprtimi vrat dveh spalnic. V dnevnem prostoru imamo 20 - 23 stopinj.
Hišo ogrevamo s 15 let staro kaminsko pečjo na pelete z močjo 7kw, ki je pa že rahlo dotrajana. Letno porabim 1 - 1,2 tone peletov. 90% delovanja deluje na minimum - 2,1kw. SV ogrevam na elektriko.
Teden do dva v zimi vključim električno centralno, pa še to bolj zaradi vzdrževanja sistema, kot zaradi potrebe. 
Letos sem nekajkrat pomislil na klimatsko napravo, o katerih pa nimam pojma. Nekaj sem sicer prebral na spletu in na tem forumu, a vseeno mi ostaja kar nekaj odprtih vprašanj.
Odločam se za talno klimo, ker bi z njo tudi ogreval in to mogoče celo pozimi. Izbiral bi med Gree, Daikin in Mitsubisi. Verjetno bi potreboval moč  5kw zaradi rezerve pri ogrevanju. Hlajenja bi bilo minimalno, mogoče kakšen teden na leto, ker mi dnevna temperatura v bivalnem delo polet ne presega 23 stopinj. Prvo leto bi pustil kaminsko peč, če bi se pa takšno ogrevanje s klimo obneslo, bi pa kaminsko peč odstranil in imel za podporo električno centralno.
Prosil bi za mnenje strokovnjakov ali uporabnikov klime za ogrevanje.


Lp Pavel
#2
Predlagam da se obrneš na uporabnika sassapo - http://www.klimasapo.si/wp/
Ti bo zelo dobro svetoval.
Kar se tiče proizvajalcev pa, iz nekih poznanstev vem, da je Mitsubishi dober izdelek z zeloo dragimi rezervnimi deli.
#3
Pavel, pri nas imamo v 32 m2 prostoru (kuhinja, jedilni kot, dnevna soba) talno Daikinovo 35 R410A plin, stene 30 cm modularec + 6 cm stiropora, okna plastična 3 stekla, hiša je 760 n/m, Gorenjska. Pozimi pokurimo še cca 4 prm drv na CK za skupaj 65 m2 stanovanja + protizmrzovalno ogrevanje pritličja. V spalničnem delu imamo še eno najmanjšo talno Daikinco, isti plin, ki pa le malo dela, nastavljena je na 16 stopinj. Za toplo vodo je STČ 80 l za dve osebi dovolj za tuširanje, banjava se ne.

Vzemi katerokoli talno klimo (pravijo, da Micka draga, posebno deli), Gree je riževa, a ji nič ne manjka, za malo več bo Daikin, sam bi dal 5 kW. Predvsem pa priporočam nabavo zunanje enote z vgrajenim grelcem dna. Brez tega ne kupuj, tista firma, ki tega nima - odpade, pa če je takoj Daikin. Kadar je več dni zaporedoma pod nulo, se v dnu zunanje enote nabira led, ki ga moram potem odstranjevati (izklopiti klimo, odvijačiti masko, s spodnje strani pogreti z industrijskim fenom, ročno pobrati ven kose ledu, spet montirati masko). Naknadna montaža grelnega kabla mi nekako ne sede, tudi ne izgleda prav lepo. Originalno je le originalno. Sicer od maja 2014 do danes ni bilo niti ene okvare, potrebno je le redno čistiti notranje filtre, enkrat sem pral kiler, zunaj enkrat na sezono očistim kiler s ne premehko krtačo na zunanji strani in od znotraj ven izpiham z majhnim pritiskom, sicer bi aluminij pokrivilo.

V kratkoročnem planu je TČ, predvsem zaradi želje po kompletnem ogretem nadstropju, vključno s kopalnico, kjer je sedaj le radiator in infra peč in to tako pozimi, kot v prehodnih obdobjih.

Sit sem olja (gorilnik API naprodaj), peletov (gorilnik Ferroli naprodaj) in razsipnega kotla VW term tip MV.
#4
forfeit,upam,da bo tudi sassapo povedal svoje mnenje in dal kakšen nasvet, saj je na tem forumu kar aktiven. Sicer se pa moram še kaj naučiti, da bom vedel kaj vprašati.

kadotr, tudi jaz imam v planu TČ, ampak si v tem trenutku tega ne morem privoščiti. Zato mi je ta klima v prvem planu, če bi pa bil z njo zelo zadovoljen, pa mogoče tudi v zadnjem.
Mi pa odstranjevanje ledu po postopku kot si ga opisal, res ne leži, tako da bom poskusil najti klimo s gretjem dna.
Me je pa trvoja izkušnja kar malo razveselila, ker se očitno da tudi tako.

lp pavel
#5
Jasno boš z dobro talno klimo za šalo ogreval želeni prostor. Na žalost je vedno tisto kar je najboljše tudi najdražje. Jasno ti bom to kot prvo izbiro tudi priporočal. Daikin Nexura ali malenkost cenejši Hitachi Akebono talne izvedbe, še nekoliko cenejši, vendar še nekako pri taboljših, Panasonic Nanoex
Če iščeš bolj poceni, bo Gree Console najboljša izbira
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#6
Ogrevanje z klimatsko napravo ni nic drugega kot z toplotno crpalko, tukaj gre za cistokrvno zrak-zrak TČ. Ce ne bi Fery priskrbel IVT bi se sam se vedno ogreval z 2x Mitsubishi FH na cca 100m2, seveda VEHZ nordic zunanjima entoama z grelnim kablom in direktnim vbrizgom. Pri -15C sta dobesedno bruhali vrocino in z lahkoto vzdrzevali 23-24C, ce bi se se enkrat odlocal bi notranje vzel talne, katere nudijo visji nivo, skoraj brez motecega pihanja...
#7
Se par prilog


Priložene datoteke Predogledne slike
                           
#8
sassapo; Daikin Nexsura in verjetno tudi Hitachi bosta res predraga, Gree Console se mi zdi  ugodna, če je tudi kvaliteta dobra, za Panasonic Nanoex pa nisem našel cene.

Ima katera od teh, ali pa katera druga primerljiva grelec dna.Glede na to, da živim na področju z zelo močno burjo in snegom me zanima, kje je najboljša postavitev za zunanjo enoto. Na orkanski burji, ali v zavetju, zasuta s snegom?
#9
(25.8.2020 ob 14:38)pavel Napisal: sassapo; Daikin Nexsura in verjetno tudi Hitachi bosta res predraga, Gree Console se mi zdi  ugodna, če je tudi kvaliteta dobra, za Panasonic Nanoex pa nisem našel cene.

Ima katera od teh, ali pa katera druga primerljiva grelec dna.Glede na to, da živim na področju z zelo močno burjo in snegom me zanima, kje je najboljša postavitev za zunanjo enoto. Na orkanski burji, ali v zavetju, zasuta s snegom?
prilagam cenik od panasonic.

iz izkušenj sodelavca, ne bi dal zunanje enote proti burji ker on ima TČ zunanjo enoto obrnjeno proti S-SV = smer burje, in ko piha kot mora, mu "veternico" vrti in ustavlja oz vri kontra in je razadi tega že 2x popravljal zunanjo enoto...strošek popravila je bil zelo visok (hvala bogu je krila zavarovalnica).


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#10
Od kje je ta cenik?
#11
(25.8.2020 ob 15:29)JaBK Napisal: Od kje je ta cenik?

Na netu dobis kar zelis.
Ne vem pa kje dobiti tiskan katalog.

(25.8.2020 ob 15:29)JaBK Napisal: Od kje je ta cenik?

Na netu dobis kar zelis.
Ne vem pa kje dobiti tiskan katalog.
#12
Hvala za cenik. 5kw je cenovno ravno na zgornji meji, ki sem si jo zamislil.

Glede burje je pa situacija taka;
Klimo dam na severno steno. Piha iz S - SV, naravnost v klimo.
Če jo dam na južno stran piha iz vzhoda pravokotno na klimo.
Če jo dam na zahodno stran je sicer v zavetju, na njo pa nanosi 1-2 m snega {zameti}.
Katera stran bi prišla v poštev?
#13
Po dosedaj napisanem montiraj talno klimo Gree Console 5,5 kW z gretjem dna na južno stran, da ti bo burja odnesla sneg in ne bo pihala direktno v ventilator. Ni druge... Sicer je notranja talna enota Gree na pogled povsem enaka Daikinovi.
#14
(25.8.2020 ob 20:35)kadotr Napisal: Po dosedaj napisanem montiraj talno klimo Gree Console 5,5 kW z gretjem dna na južno stran, da ti bo burja odnesla sneg in ne bo pihala direktno v ventilator. Ni druge... Sicer je notranja talna enota Gree na pogled povsem enaka Daikinovi.

Pa ima Gree Console 5,5kw gretje dna, ali je to opcija za doplačilo?
#15
Kakor vzameš. Je doplačilo oz. drugi tip z gretjem dna. Ni pa strašanska razlika v ceni. Jutri pokliči ali pošlji mail v Vojnik. Ni druge...


Skok na forum:
Zadnje novice

Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
07.05.2024 ob 11:28:26
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
Eleganca in funkcionalnost na vaši strehi! V današnjem času, ko mnogi izmed nas velik del dneva preživimo v notranjih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »