Gradnja in obnova > Energijski viri
Prehodno ogrevanje , izbira energenta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prehodno ogrevanje , izbira energenta
#1
Pozdravljeni , imam problem z odločitvijo ogrevalnega sistema in bi prosil za mnenje in predloge, če ima kdo izkušnje na tem področju.
Nekako takole je, hiša je dvonadstropna ogrevana 200m2 plus klet 100m2 ,nekje zadostno učinkovita razred C, zraven delavnica 90m2 4m višine potratna razred E in nad njo mansardno stanovanje 90m2 s talnim ogrevanjem in dobro učinkovit razred B2
vse skupaj nekje 450m2 ogrevalne površine , hiša in delavnica na radiatorje in pa mansarda na talno max 40c ima pa tudi kamin za rezervo in invertersko klimo.
Ogrevamo se na polena stari kotel, tako bo tudi ostalo za glavne 3 mrzle mesece, ampak ker so zime švoh me zanima kaj bi bilo pametno za prehodna obdobja da bi bilo bolj udobno,avtomatsko. Do recimo 5c zunanje temp oz nekaj v tem smislu. Hiša ima 8cm kombi plošče izolacije in v strehi je 20 volne, okna so troslojna vendar že stara.

Ne dobim subvencije iz ekosklada ker je speljan plin,ampak njega ostali člani ne želijo. Praktično se odločam med Tč ne vem sicer kakšno niti koliko kw ali pa peleti. torej kombinacija polena/peleti. Želim samo malo več udobja v prehodnih mesecih da ne skurimo 30m3 do 40m3 tako ne izkoriščeno kot sedaj.
#2
Dodajte velik zalogovnik, ki vas bo razbremenil neprestanega nakladanja polen v peč in udobje se bo povečalo zaradi toplih radiatorjev zjutraj. Ker bo peč delovala pri večji moči, bo tudi njen izkoristek večji in zato poraba polen manjša.
#3
Kakšno imaš pa peč ( moč, model)
Se strinjam, dodaj zalogovnik čim večjega kar dobiš v prostor) .
Če je denar, zamenjaš se peč za uplinjevalno. 
Pa ne dajat močne, daj tako z velikim kuriščem, za tvojo površino je 25-35kw polna kapa
Če ga lahko daš v delavnici <4m strop) si zmagal.
3m3 plinsko cisterno za nekaj 100 evrov, če ni denarja na zalogi.
Toplotna je fajn, samo za tvojo kvadraturo in radiatorje bo morala biti kar močna

Kako imaš pa sanitarno vodo rešeno poleti, pozimi

Kako imaš pa sanitarno vodo rešeno poleti, pozimi
Sonce naj sveti vsak dan!
#4
Tudi jaz pravim, da dodaj čim večji zalogovnik tople vode. To naredi v vsakem primeru če bodo drva ostala. Mogoče še zraven te peči dodaš kakšno rabljeno peč na pelete, da ne rabiš iti vsak dan v kurilnico zakuriti. Kakšna toplotna črpalka verjetno ni najboljša izbira, ker je velika kvadratura in radiatorji, ki toploto kar pridno porabljajo.

Kaj pa sončna elektrarna? Za njo dobiš subvencijo.
V zalogovnik pri vrhu zmontiraš kakih 9Kw grelcev, Ki bodo pokrivali prehodna obdobja. Ko stisne zima ali ko se ti ljubi kuriti pa greš zakurit. V jeseni pač spremljaš koliko še imaš viškov, da januarja ko je poračuna, ne šenkaš preveč kWh, ali celo plačaš.
#5
(16.8.2020 ob 06:24)Hanzi Napisal: 3m3 plinsko cisterno za nekaj 100 evrov, če ni denarja na zalogi.
Po moje je stisnjen plin dražji od kurilca.
#6
Najprej hvala za ideje, ker kar pospešeno sprašujem na okoli, vse kar mi na pamet pride, ker bi rad to rešil pred zimo. Trenutno mi je najboljša oz najbolj všečna ideja t.i. hibridna kotlovnica. Peč na uplinjevanje in nizko temperaturna TČ zrak voda zvezana skupno v en velik oz 2 zalogovnika nekje 2000lit.
Gledam pa kotel Viadrus 34kw, ker je litoželezen in izgleda hudičevo enostaven, kurijo tudi starši in se zelo bojijo komplikacij teh novodobnih peči , morda nepotreben strah ampak jih odvrne od invensticije. pa z njimi se prerekat je preveč stresno.  Potem pa nek primeren zalogovnik, ne vem katera znamka itd ali je to pomembno verjetno cena pove vse. Pa neka črpalka Daikin, Mitsubushi to ne vem. V bistvu še ne vem za nobeno od teh komponent, pošiljam vodovodarjem emaile za njihova mnenja in priporočila.Bral sem da recimo ta Češki kotel ni brca v temo za 2k eu, Viessmana za 10k pa si res ne morem privoščiti, tudi dvomim da bi prihranil tako razliko v 20 letih ali več.
Verjetno preveč kompliciram , ampak rad bi čim manj zgrešil s to investicijo , ker vsak evro šteje .

Trenutno je notri peč feroterm 30-40kw (nihče ne ve točno) stara 32 let, od tega 10 let na drva prej pa na kurilno olje. Dimnik je 180fi in 10m višine shiedel. Najraje bi jo zamenjal sedaj ker je dimnikar že večkrat omenil  da bo vsak čas spustila. Za sončne kolektorje pa nimam primerne strehe. Če bi dobil subvencijo za TČ voda voda bi morda to vzel kot sekundarno ogrevanje, ampak je vseeno predrago. (zaenkrat)

Pozabil sem omeniti sanitarno vodo imam že na TČ za vsako stanovanjsko enoto svojo.

Pozabil sem omeniti sanitarno vodo imam že na TČ za vsako stanovanjsko enoto svojo.
#7
Če si ne moreš privoščit kotla za 10 jurjev, kako si boš potem privoščil hibridno kurilnico (kot jo imenuješ) s toplotno črpalko?

Če drva v vsakem primeru ostanejo, potem naredi sistem z drvi, da bo imel rep in glavo. Zalogovnik v vsakem primeru, čim večji. Uplinjevalna peč je vsekakor boljša od od obične, ampak, če vztrajaš (oziroma starši vztrajajo) pri klasiki, potem naj bo vsaj nek srednji cenovni rang, da bo izkoristek soliden, predvsem pa, da bo življenjska doba primerna. Uporabnik Hanzi ti tu lahko precej svetuje glede izbire peči.(16.8.2020 ob 14:48)Beri Napisal:
(16.8.2020 ob 06:24)Hanzi Napisal: 3m3 plinsko cisterno za nekaj 100 evrov, če ni denarja na zalogi.
Po moje je stisnjen plin dražji od kurilca.

Po mojem je Hanzi mislil, da se cisterna lahko uporabi kot zalogovnik.
#8
Mislil sem v smislu če je kotel 10k + TČ 5-8k + zalogovnik 1.5k -2k, regulacija,potrošni material,montaža  itd smo že blizu 20k invensticije
ali pa dobrih 10k z nekim enostavnejšim kotlom, vprašanje če mi se splača neka tako draga tehnologija
Sem pa čisto odprt za mnenja o kotlih, sem prebral kar nekaj strani na tem in drugih forumih o kotlih na bio maso (polena) in vsi imajo pluse in minuse, kako pa nek opraviči razliko 8k eu pa verjetno težko za moj primer, mogoče kakšen abc,atmos,centrometal ?
Vsekakor z odprto glavo preberem vsak vaš predlog ali vašo izkušnjo, recimo za moj primer so starši kar ovira pri kotlih, bojijo se zapletov, pa da bodo oni kaj pokvarili itd, jaz jih ne morem vahtati non stop.

ne želim delati reklame, res se ne spoznam na te zadeve, recimo za ta kotel piše da je "Lijevano-željezni pirolitički kotao na drvo" ...pa ima še "samsona", sicer vprašanje izkoristka itd vendar Čehi če ga kupiš pri njih dajo 10 let garancije na kotel, pri nas 5 let, se mi zdi da je vzdržljiv, povdarek na "se mi zdi", ne vem ker se ne spoznam,
https://termometal.hr/upload/catalog/gro...a80b03.pdf
#9
Ali veš, da je Viadrus najslabši kotel na drva? Da gre v biti za trajnožarni kotel na premog? Da noben vsaj malce boljši kotel ni litoželezni, ampak vsi pločevinasti?
Kakorkoli, svetujem ti, da investiraš samo v en kvaliteten ogrevalni sistem, nikar pa v dva slabe kvalitete. Ko boš imel finance { če boš še sploh imel voljo} pa morda dogradiš še drugi energijski vir.
Ps. Veš tisto o Smolarju in njegovih 20 ljubicah....
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#10
Predvidevam da za 2k eu ne more biti čudežev, ampak ali je viessman ali nek Nemc za 10k vreden razlike, če porabi Čeh 2m-3m več drv me ne moti. Bolj me moti da se ga starši bojijo zakurit. Pač so ekstra neprilagodljivi oz ne vem kako naj jih opišem , staromodni pač.
Prosim vas za konkretne rešitve lahko zasebno sporočilo če se kdo boji reklamiranja ali česarkoli, povejte ta kotel je xy je best buy oz price-performance zmagovalec.
Pozabil sem omeniti da kvaliteta drv ni vedno vrhunska, pa ne mislim da kurijo smolnate in mokre ampak je občasno "mešan" les. Problem jih je naučit potem da mora biti izrecno suh , itd

Razmišljam če je morda smiselno za dobro izolirano mansardo 90m2 ki je nad delavnico in ima še kamin na les in 3.5 kw klimo za rezervo posebej svojo manjšo nizko temperaturno TČ zrak voda za talno in potem kupimo manjši kotel na drva za hišo in delavnico ki ima skoraj izključno radiatorje? 
Potem cene boljših kotlov spet malo padejo v rangu 25kw itd pa dam razliko v TČ za talno mansarde...in sploh ne delam hibridne kotlovnice katera je verjetno z najboljšimi komponentami najdražja opcija, ne verjetno ampak sigurno
#11
Sam imam"hibridno kurilnico", to pa izključno zato, ker je bila Stadlerca 40 let notri in ker nismo bili upravičeni do subvencije za toplotno črpalko(v ulici je mestni plin), smo jo pustili. Če bi bili, bi letela ven.

Sem pa svoj čas gledal dvokuriščne kotle, konkretno tega: https://www.ceneje.si/Izdelek/8292985/hl...-pelet-set.

Dve kurišči, eno za pelete, eno za drva, ena kotlovska voda. Lahko potem furaš sistem brez zalogovnika, ali pa z zalogovnikom. Lahko zakuriš občasno, ali pa pustiš avtomatiko pelet. Če kuriš drva, ko ta pogorijo, kotel avtomatsko preklopi na pelete. Recimo pelete za prehodno obdobje, drva, ko stisne mraz. Forumaš stepski ga ima, ampak ga nič kaj več ni za videt na forumu.
#12
Za 10 jurjev mora biti kurilnica narejena fertik s povprecno pečjo.

Tule se predvsem igram z mislijo koliko ogrevalnih krogov bo potrebno. Ker ti krogi znajo podražiti montažo.

Kot je sassapo napisal.
Ne metati ven dobre ferrotermovke,(sem jo imel in jo menjal za uplinjevalno, subvencije, zalogovnik, odpad za kurjavo....so bili razlogi za menjavo) in jo menjati za ltz viadrusko katero tudi poznam saj jo imajo starši. Kot je napisal sassapo to je kotel za premog(koks,) ker ima za drva prekratko pot dimnih plinov.

Imaš dve stanovanji in dve STC?
Pozimi ogrevas te stc z drvmi?
Teh porabis 40m3 na sezono?
Veliko glede na kvadraturo in izolacijo.
Suha drva je pametno imeti za kakršnokoli peč. Ne samo za uplinhevalno
Suha drva niso tista ki so bila posekana preteklo zimo.
Uplinjevalna peč se dobro razume tudi s smolnatimi smrekovimi vejami.
Sorodnik ima centrometala bioteca l34, v kombinaciji z nekim velikim zalogovnikom bi najbrž tudi tebi ustrezal..
Lahko pa greš na kakšno bolj premium znamko kotlov za do 2x višjo ceno kotla.
Drug sorodnik ima kwb 42kw, ampak on ogreva nekih 700m2, od tega dobrih 200m2 30 let stare hiše v originalnem stanju.
Sam imam 30kw attacka , 8?leto, cca 15m3 letno pozgem slabe kurjave v njem (predvsem iglavci, bukve je samo za vzorec).
Takrat sem to izbral, danes bi mogoče raje bioteca.....
Pač so cene nekoliko drugačne in več ponudbe na trgu.

Če res misliš da bo ferrotermovka spustila, potem jo pojdi menjat.
Sicer pa k njej dodaj 2m3 zalogovnik. (Če imaš toliko prostora nekje blizu peči, lahko tudi sosednji prostori, ne zdaj na drug konec hiše vlačiti zalogovnika).
https://www.emundia.si/centrometal-akumu...-izolacijo

Zalogovnik dobrega Jurja, oprema za njega se dobrega Jurja(ekspanzija, varovanje povratka, cevi, ventili) , pa montaža dobrega  Jurja?
Torej recimo 4 jurje, ajd 5?
Če dodaš še novega bioteca, potem moraš imeti za 10 jurjev novo kurilnico, z vsaj dvema ogrevalnimi krogoma (lahko enostavno dodajas module za ogrevalne kroge)
Potipaj kake monterje v tvojem koncu (da ga imaš nekje na dosegu roke za morebitna vprasanja in kasnejša popravila)

Pri 2m3 zalogovniku boš pri temperaturi nad nulo obiskoval bioteca 1x na dva dni najbrž, kurjave boš porabil manj, imel boš stalno temperaturo v hiši. Topla kopalnica zjutraj je zakon!
Tudi pri ferrotermovki boš najbrž porabil manj drv, samo obiskovati jo bo treba večkrat, ker je kurišče manjše od bioteca, pa tudi ni pametno polne butat, sploh če imaš bolj drobna drva, ker to gori, da gre vse v "dimnik" ( dimni plini temperaturo 400+C za šalo, pri viadrusu pa najbrž 500+)

Oglej si kako kurilbico, po možnosti v delovanju. Moja se cca dva mesca pociva, lahko da se najde kak deževen  mrzel sklop dni da bo treba prej zakuriti za toplo vodo.

Vem pa si starši lahko problem za kurjenje sodobne peči.
Tu se pa strinjam, da je uplinjevalna peč lahko bolj delikatna za uporabnika, sploh pri "čudni" kurjavi.
Ampak če živiš skupaj s starši, potem boš veliko lažje ti prevzel kurjenje. Ob zalogovniku ti bo kurjenje vzelo "10" minut dnevno.....
Nek bavbav pa tudi uplinjevslne peči niso. Včasih je dobro pogledat kaj se kadi iz dimnika. Tako imaš lahko bistveno manj dela s čiščenjem peči in dimnika. Pa bistveno manj onesnažujem zrak katerega dihaš.
Če jo nastudiras, potem peč pucas 1x letno, dimnik pa tako kot pri avtu Wink
Sonce naj sveti vsak dan!
#13
Porabo imamo veliko predvsem po lastni kridvi, regulacija -termostati so polovičarsko narejeni, nekako imaš 20st ali pa 26st, če želiš vmesno si odpreš okna. Ni ravno dobesedno tako, je pa precej, da ne govorim ko se dnevne temp hitro spremenijo in je hiša prevroča. Staršev to ne moti njim je vseeno, sam se pa čim manj želim vpletati, ker je potem galama.
Priznam da sem naivno mislil da bom za manj denarja dobil nek sistem z bolj avtomatskim načinom. Dolgo časa smo imeli nafto in to je pa bil luksuz na kubik. Dokler je bila cena ok. Je kar je sedaj, najverjetneje oz sigurno bom kupil 2k zalogovnik in nek kotel , ampak z možnostjo priklopa oz vezave še drugega vira ogrevanja. Ali kotel na katerega lahko daš pelete ali pa še raje TČ zrak -voda.
Fantaziram da bi imel sistem če ne letos pa zelo v kratkem , da lahko sprazniš hišo za cel mesec in veš da bo ogrevanje samo funkcioniralo na neki minimalni temp. rec 15+.
Tu mi dišijo TČ, ker višja položnica za elektriko za kakšne izredne razmere ko ne moreš kurit oz biti doma mi ni velik problem. Tega bioteca 34 grem pa pogledati takoj ko bom imel par ur prej tukaj v Stegne.
#14
Če misliš viadrusa not dati, potem je bolje da zaenkrat pustiš ferotermovko notri, k nji pa dogradiš velik zalogovnik, narediš toliko dvižnih vodov kot jih imaš. Ko bo pa peč spustila pa daš enega 25kW uplinjaka. 

Sam sem tako naredil in peč še dve sezoni ni spustila,potem sem jo pa zamenjal za uplinjaka.

Za dni ko pa ti ni zakuriti pa montiraš kak rabljen kotel na olje. 
Tudi kak hibridni kotel drva peleti bi bili dobri.

Aja pa po zakonu trgovci ne smejo več uradno prodajat klasičnih peči na drva.
#15
Mogoče je opcija da pustim feroterm in jo dam nazaj na kurilca, samo zvežemo gorilnik in pa dokupim centrometal, abc,atmos... z zalogovnikom..
Ker če se že grem invensticijo bi rad vsaj rezervno opcijo avtomatizacije za vsak slučaj če nikogar ne bo doma
Kako je pa potem s kotli oz kw, je bolje več za rezervo ali manj , nekje 400-450m2
Saj vem da se te debate ciklično pojavljajo vsako sezono , vedno ene in iste dileme ljudi, potem pa kar nekaj kupiš in hitro pozabiš, greš takoj na druge probleme

drva+peleti +zalogovnik skupna peč
drva+nafta +zalogovnik dve peči
drva+TČ+zalogovnik (hibrid)

predvidevam da je zadnja najdražja opcija

drva+peleti +zalogovnik skupna peč
drva+nafta +zalogovnik dve peči
drva+TČ+zalogovnik (hibrid)

predvidevam da je zadnja najdražja opcija


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »