Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Objekt zgrajen na črno in sončna elektrarna - kaj bi bilo najbolje storiti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Objekt zgrajen na črno in sončna elektrarna - kaj bi bilo najbolje storiti
#1
Pozdravljeni,

Pri nas si zelo želimo postaviti sončno elektrarno (z maksimalno močjo 20kw) na strehi objekta in sicer smo za ta namen izbrali lopo, ki jo ločena od hiše in ji pušča streha (100m2), pa smo rekli, ok, obnovimo streho oz. jo lahko kar nadomestimo z sončnimi paneli... Naj še omenim, da ima lopa dva dela; en del je pokrit z salonitnimi ploščami, drugi, manjši del pa je malce dvignjen in zalit z betonom. (cca 86m2/12m2).

Pa se je zadeva zapletla, jasno. Lopa je bila zgrajena sredi 80-tih let, na črno, ni vpisana v kataster, pod namensko rabo zemljišča pa naj bi bila kmetijska površina... Skratka kar so lahko naredili narobe, so.

To je povzročilo kup preglavic, najprej smo mislili zadevo legalizirati, potem pa me je gospa na UE napotila na občino, sedaj od občine čakam odgovor če bodo sploh dali odobritev da je tam lahko elektrarna, nek prostorski akt je bil omenjen, skratka zasuta sem s podatki, zakoni in birokracijo ki jih s težavo razumem, in sedaj ne vem več niti česa naj se sploh lotim.

Nevem, kakšne so 'kazni' za tako legalizacijo takšne gradnje, nevem niti če bi se bolj splačalo lopo 'porušiti', kao da pustimo samo tri stene in gor postavimo konstrukcijo za elektrarno, (pa ostane v bistvu prostor spodaj pod elektrarno); ali tega če bi lopo vpisali v kataster, legalizirali in s projektantom izdelali načrt, če bi lahko imeli panele kot kritino, skratka, nič več mi ni jasno in ne vem na koga naj se obrnem da bi mi pokazal najboljšo možno pot. 

Naj še omenim da elektrarne ni mogoče postaviti na stanovanjski hiši, ker ta tudi nima uporabnega dovoljenja (!), kar smo ugotovili šele ko smo postavili toplotno črpalko, in izgubili subvencijo. Skratka, ta lopa bi bila najprimernejši objekt, nevem pa česa naj se sploh lotimo in kako.

Hvala za kakršnokoli informacijo in pomoč, lep pozdrav.
#2
Ne vem kako je pri vas, načeloma so pa pomožni objekti lahko samo na gradbeni parceli, oz mora biti del parcele kjer so objekti po namenski rabi opredeljeno kot stavbno zemljišče, vi pa imate kmetijsko. Če hiša nima uporabnega dovoljenja, nič zato saj jih veliko nima, vsaj starejših, upam pa da ima vsaj gradbeno dovoljenje.Če nima, predlagam legalizacijo, je pa odvino kdaj je bila narejena ker obstajata dva postopka, pred letom 1998 in po 1998.


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »