Gradnja in obnova > Napeljave
priklop stikala

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
priklop stikala
#1
Pozdravljeni,

zanima me kako se v praksi priklopi stikalo za luč v novogradnjah, v primeru, ko poteka električni dovod iz izolacije skozi estrih navpično po steni navzgor (t.j. sistem, kjer se ne uporablja razdelilnih doz). Sam vidim naslednje možnosti:

a.) V dozi za stikalo se prereže trožilni kabel, faza se priključi na stikalo, nula in masa pa se s sponko spojita z nulo in maso trožilnega kabla, ki poteka iz stikalne doze do luči. Glej sliko:
[Slika: el-stikalo2.png]

b.) V dozi za stikalo se prekine samo faza, ki se poveže na stikalo, nula in masa se ne prekineta in se nadaljujeta do luči v sklopu istega trožilnega kabla. Glej sliko:
[Slika: el-stikalo1.png]

c.) Ne uporabljamo trožilnega kabla, ampak peljemo fazo po ločenem kablu kot nulo in maso. Fazo v stikalni dozi prekinemo in jo priključimo na stikalo, nulo in maso pa v ločenih kablih peljemo skozi stikalno dozo do luči.

Zanima me kaj v praksi naredijo elektroinštalaterji?
Lep pozdrav!
#2
Prvo ali če ti uspe brez poškodbe ostalih dveh vodnikov je druga varjanta še elegantnejša, varjanta 3 se ne dela
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
#3
Običajno se glede razsvetljave, kabli potegnejo do doze s svetilko in se tam potem naredi razvod že zaradi tega, da se zaščitni vodnik ne prekinja. V tvojem primeru, ko iz estriha prideš najprej do stikala, bi ti svetoval, da inštalacijo, namesto s kabli, narediš z enožilnimi vodniki, V tem primeru je seveda varinata c optimalna.


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »