Gradnja in obnova > Energijski viri
Montaža stropnih prezračevalnikov za ogrevanje prostorov nad etažo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Montaža stropnih prezračevalnikov za ogrevanje prostorov nad etažo
#1
Zdravo.

V kratkem bomo prenavaljali preostalo 1/3 hiše (38m2), kjer se bo bivalna etaža komplet sanirala - gre za kuhinjo+dnevni prostor. Sanirala se bodo tla etaže, pride nova kuhinja, ter sanirali se bodo stropovi (torej stropovi med bivalno etažo in 1. nadstropjem). V bivalni etaži sta to kuhinja+dnevna, v 1. nadstropju sta to dve sobi. Vmes so leseni tramovi, saj je hiša stara. Te tramove se bo izruvalo in vgradilo nove (višina 18cm in vmes kamena volna). Nad bivalno etažo sta dve sobi, ki sta uporabljeni 1-2x na mesec po 3-5 dni. Ti sobi nimata ogrevanja in se ob obiskih ogrevata s klasičnimi radiatorji na elektriko. To pozimi zviša mesečni račun za nekje 20-30eur. Streha nad tema sobama je izolirana zopet s kameno volno. Ti dve sobi sta podstrešni.
Spodaj v kuhinji pa je šporhet na drva, moči 8kw, ki se uporablja za ogrevanje dnevne + kuhinje. V ostalih prostorih v bivalni etaži so konvektorji (toplotna črpalka zrak-zrak). Ker je 8kw znantno preveč za 38m2 smo ob prenovi razmišljali, da bi v strop (ki se bo komplet menjal) vgradila 2 (pasivna/aktivna) zračnika (vsak za eno sobo), katerega bi se ročno odprlo / zaprlo v primeru, ko bi bile sobe na vrhu zasedene. Na tak način bi lahko te sobe ogrevali z odvečno toploto spodnjih prostorov. 8kw kot že rečeno je preveč in velikokrat je potrebno odpirati vrata na hodnik, ko se spodaj kuri, ker je prevroče. Je bil pač smotano dimenzioniran ta športhet, pa tudi komplet hiša je smotano zgrajena, če smo že pri tem.

Je kdo že izvedel kaj podobnega?

Ob zmanjšani porabi 20-30eur na mesec bi hitro lahko dobili noter "investicijo" v ta dva zračnika.

So kakšni zadržki tukaj? Mogoče zvočna izolacija (slišalo bi se iz kuhinje v sobe in obratno)?

Hvala za mnenja.
#2
Po mojem je za "pravi" učinek to smiselno narediti z ventilatorji. Glede na to, da to ne bodo neke visoke temperature, lahko poiščeš kakšne eksta tihe računalniške, računalniški napajalnik in računalniški potenciometer. Vse skupaj za mali dnar.

Prenos zvoka skozi odprte zračnike pa je skoraj vedno težava.
#3
Ja, to je opcija, pa vendar bi jaz raje naredil bolj "profesionalno", da bo zadeva lepo urejena.
Misliš, da pasivno ne bi mogel doseči nekega efekta? Mora biti nujno ventilator?

Kar se tiče glasnosti - ko se zadeva ne bi uporabljala bi rad imel opcijo, da se luknja zapre in tako vsaj malo izolira. Verjetno obstajajo kakšni takšni ventilatorji, ki, ko ne delujejo, zaprejo loputo?
#4
Brez skrbi, je lahko tudi s tem kar sem napisal lepo urejena. Najpomembnejše vprašanje glede estetike je v bistvu kako se zraven spraviš.

Pasivni efekt je pri vsake kaminu, kar pa berem izkušnje uporabnikov je pri prenosu iz prostora v prostor bistveno večji z uporabo ventilatorja. Saj, nenazadnje lahko probaš brez, pa ventilatorje naknadno vgradiš. Le zasnova mora biti takšna, da omgoča naknaden dostop in vgradnjo.

Kar se tile distribucije, si moraš po mojem nasjprej priti na jasno, ali želiš popolno avtomatiko, ali ročno odpiranje loput/difuzorjev. Če je slednje OK, potem so to lahko kakšne prezračevalna rešitke, montirane v tla ali vznožje stene, kamor pač želiš narediti izpuste. Ali pa okrogli difuzorji, kjer se pretok regulira z vrtenjem kroga v sredini. Ampak, če boš ročno dol zapiral te prezračevalne kanale, ventilator pa bi delal preko termostata, potem se ti lahko zgodi, da bo ventilator delal, kanali pa bodo zaprti. Kar ni najboljše.

Tu recimo nekaj materiala za začetek, najbrž pa bi bilo dobro, da se pogovriš s kakšnim mojstrom (tako za koamine, kot tudi za prezračevanje): http://www.lindab.si/application/files/9...Lindab.pdf
#5
Ne ne, vse bo ročno, brez avtomatike. Kar bi bilo elektrike je samo ročno krmiljenje on/off za ventilator. Pa ventilator bi moral imeti low/high način, s tem da je low način ravno prav tih, da lahko ob njem tudi spiš, high pa služi za hitro ogrevanje.
Zadeva bo uporabljena parkrat na mesec, takrat se lahko ročno krmili.
Problem bo samo speljati elektriko po stropu.


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »