Gradnja in obnova > Energijski viri
vgradnja zunanje enote klime v klet - samo za OGREVANJE!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
vgradnja zunanje enote klime v klet - samo za OGREVANJE!
#1
Zdravo.

Imamo dve kleti, "leva" in "desna". Obe imata nekje 45m2, vmes je ozek hodnik, dvoje vrat in stopnišče v bivalno etažo. Vmes sta 2x po 65cm steni, obe že imata luknje prebite zaradi drugih inštalacij.
Eno krilo (desni prostor) bi radi greli, ker je notri delavnica in se uporablja tudi pozimi. Na drugi strani je shramba. Zime so na tej lokaciji mile, nekje med 0-5C v januarju, drugače pa topleje. Klet ima ponavadi tudi pozimi nekje 8C, ker je delno vkopana v tla (hiša je na "klancu").

V delavnico bi radi vgradili eno staro mitsubishi invertersko klimo, ki nam ostaja (grelna moč 4kw), da bi tisti prostor greli ekonomično, ker drugega ogrevanja ni. Prostor se uporablja cca 8h na dan, kar čez celo zimo ob ogrevanju na kalorifer nanese čez 200eur elektrike.
Da ne bi delali preboja na zunanjo steno in kazili fasade razmišljajo o montaži zunanje enote na vmesni prostor kjer je hodnik, ker tam je luknja že narejena čez zid v delavnico.
Kot sem že omenil, klima se bo uporabljala izključno za gretje pozimi in nikoli za hlajenje (klet ima poleti prijetnih 20c), tako da ves "odmet" zunanje enote klime, ki bo nastal, bo ohlajen zrak (pri gretju delavnice na drugi strani kleti). Leva stran in hodnik imata nekje 180m3 volumna.
Menite, da bo klima zelo hladila preostala dva prostora ob gretju, do točke, da bo v preostalem delu kleti zmrzovalo?

Prosim za kakšne informacije iz prve roke, če je kdo podobno že izvedel za namene gretja (ne hlajenja).
V osnovi mi je princip delovanja klime jasen.

Hvala vnaprej!
#2
Probaš lahko, več kot se enkratne montaze klime Ven na fasado se ne more zgoditi.ce lahko zagotoviš kroženje zraka v v kleti kjer bo zunanja enota odprta okna bo to malo bolje. Pri zaprtem prostoru pa se jaz tega ne bi šel. Sploh pa ne v hodniku ki je manjši od kleti (predvidevam).
Bo prevec  energije klima črpala iz ostalega dela hiše
Sonce naj sveti vsak dan!
#3
(9.5.2020 ob 04:38)Hanzi Napisal: Probaš lahko, več kot se enkratne montaze klime Ven na fasado se ne more zgoditi.ce lahko zagotoviš kroženje zraka v v kleti kjer bo zunanja enota odprta okna bo to malo bolje. Pri zaprtem prostoru pa se jaz tega ne bi šel. Sploh pa ne v hodniku ki je manjši od kleti (predvidevam).
Bo prevec  energije klima črpala iz ostalega dela hiše

Glede na to, da so zime precej mile (redko pade po 0, klet ima vedno okoli 8c) verjetno zunanja enota ne bo rabila na polno črpat zraku, ali pač? Pri poziciji kjer naj bi bila zunanja enota je tudi okno, ki se lahko odpre, če bi bila potreba, da se dovede nov zrak z energijo.
Hodnik je manjši od kleti, da, ampak se praktično vedno odprta vrata vmes, tako da zrak vedno kroži med hodnikom in levim krilom kleti. Skupno 180m3.

Pa še direktno vprašanje - če je zunaj 5C in v kleti 8C ali bo zunanja enota ob delovanju in gretju delavnice res tako zelo ohladila zrak v preostalem delu kleti? Se da po kakšni enačbi izračunat približni padec temperateure ob ogrevanju plina za ogrevanje delavnice na recimo 21c? Ker če bo zaradi par-urnega delovanja klime temperatura kleti padla iz 8c na 6c ni to nobena reč. Klima ne bo delovala 24/7, včasih tudi po kakšen dan ali dva sploh ne...

Na shemi je še prikaz planirane postavitve.
Rdeča je notranja enota, modra "zunanja".
Ogreval bi se prostor 1 (in včasih tudi 2, ampak redko).
Z zeleno so označena okna in vrata. Pri zunanji enoti je takoj zraven okno, ki se lahko odpre na kip, če bi bilo potrebno.


[Slika: K4Q9aRn.png]
Hvala za predloge in mnenja.
#4
Pozdravljen!
Podobno sem naredil pri sebi. Imam zunanjo enoto v kleti notranjo pa v dnevnem prostoru. Stop sem izoliral s stiroporjem. Zadevo uporabljam zelo malo. Večinoma za hlajenje. Sem pa tudi ogreval ampak ne več kot recimo 2 uri na dan. Toliko da sem pomagal dogreti prostor ker sem ogreval z oljem na urnike. Koliko se klet ohladila bi težko rekel. Drugače je temperatura kleti pozimi okoli 13 stopinj. Pod 10 ni padla. Prostor je velik 4x4m. Kletj je vkopana v zemljo. Sem pa imel tudi odprto okno. Kakšen je izkoristek ne vem. Bi rekel da če prostoru kjer je zunanja enota zmanjša temperaturo za 1 stopinjo jo ogrevanemu dvignes za recimo 3. Zanemaris prehajanje toplote preko sten. S takšno predpostavko sem zunanjo enoto vgradil v klet. Klet nima prave kletne funkcije (v njej ni vina, jabolk, krompirja......). Odkar imam vgrajeno toplotno črpalko ne ogrevam več. Samo še hladim v res vročih dneh. Nekaj je tudi hrupa, zunanje enote so glasne.
Lp.
#5
Stvar je seveda izvedljiva in bo od odprtem oknu zagotovo porabila manj kot direktno ogrevanja. Koliko manj pa je velik ?
Lahko imaš odprto okno a zunanja enota meša razmeroma veliko zraka. Torej mora zrak priti not in iti ven. Če bo prišel noter skoz okno na kip, kje bo šel ven?
Drugo vprašanje je ali okno na kip lahko zagotovi dobavo dovolj zraka? Če ga bo premalo bo zunanja enota porabljala toliko več zraka, kateri je že šel skozi izmenjevalec in je nekaj hladnejši.
Tretje vprašanje je, kam s kondenzom?
Četrto vprašanje je- kako se bodo zdravstveno prenašali stalni šoki, ko boste iz prijetno ogrete sobe 1 ali 2 prišli v občutno bolj hladen hodnik 3, po katerem bo verjetno še pihalo?

Sam bi še enkrat razmislil, če je fasada zares tako lepa?
#6
Kaj ste pa eni v osnovni šoli delali?

Čemu točno naj bi služilo tovorjenje toplote iz enega konca bajte na drugega? In ne, ne moreš zanemariti prehajanja toplote preko sten. Temperatura prehaja med zunanjostjo in kletjo, med zunanjostjo in bivalnimi prostori in med kletjo ter bivalnimi prostori. In če se toplota jemlje v kleti, na zunanji strani ovoja stavbe pa je temperatua nižja kot v kleti - ja kje se potem vzame toplota, ki nadomesti v kleti odvzeto? Samo en odgovor je možen.
#7
Nekateri, še vedno skušate izumiti pepertum mobile!?
Potrebno, se je zavedati, da energija ne more iz nič nastati ali se izničiti, lahko pa se spreminja iz ene oblike v drugo.
V večini so takšne rešitve jalove, so pa seveda tudi izjeme, kjer takšne rešitve dobro delujejo. Stari rudniški jaški, kraške jame, vrtače... Seveda so redki tisti srečkoviči ki lahko izkoriščajo naravne energijske danosti
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#8
Predno sem zunanjo enoto vgradil v klet sem vedel kaj delam. Osnovno šolo namreč imam. Niso bile petke ampak je šlo. Za hitro dogreti prostor iz 19 na 22 ki ga hočeš imeti toplega popolnoma ustreza. Ko pa se je prostor ogrel je pa tudi olje dovolj segrelo radiatorje. Seveda je potem toplota zopet prehajala iz toplega na hladno. Ampak mi smo bili na toplem.
#9
(11.5.2020 ob 15:43)vrzislo Napisal: Predno sem zunanjo enoto vgradil v klet sem vedel kaj delam. Osnovno šolo namreč imam. Niso bile petke ampak je šlo. Za hitro dogreti prostor iz 19 na 22 ki ga hočeš imeti toplega popolnoma ustreza. Ko pa se je prostor ogrel je pa tudi olje dovolj segrelo radiatorje. Seveda je potem toplota zopet prehajala iz toplega na hladno. Ampak mi smo bili na toplem.

Ti si klimo uporabljal za hitro ogrevanje prostora, potem pa si nadaljeval z oljem. OP pa bi jo želel uporabljati za osnovno ogrevanje. 
Ti si pač porabil nekaj elektrike in potem nekaj olja. Kaj misliš, kakšna je bila razlika v stroških, če bi imel namesto klime kalorifer za 15€? Vprašanje, če ne bi bili nižji? Nenazadnje, zakaj pa nisi uporabil kakšne programirane ure pa bi ti že olje pred prihodom segrelo prostore?
#10
Klima je bila prvenstveno kupljena in montirana za potrebe hlajenja. Ker je bila ze pri hiši pa se je uporabljala tudi za opisani namen ogrevanja. Sicer so pa tudi prehodni dnevi, ko se nimaš vklopljena ogrevanja te pa mogoče malo zebe zvečer. Prizges klimo. Nesmisel ogrevati peč na olje za uro delovno temperaturo da segreje en prostor v hisi.
#11
(11.5.2020 ob 21:34)vrzislo Napisal: Klima je bila prvenstveno kupljena in montirana za potrebe hlajenja. Ker je bila ze pri hiši pa se je uporabljala tudi za opisani namen ogrevanja. Sicer so pa tudi prehodni dnevi, ko se nimaš vklopljena ogrevanja  te pa mogoče  malo zebe zvečer. Prizges klimo. Nesmisel ogrevati peč na olje za uro delovno temperaturo da segreje en prostor v hisi.

... in vse to lahko narediš tudi, če imaš zunanjo enoto klime tam, kjer ima to večina običajnih smrtnikov: na zunanji strani bajte. Ker poleti ti tudi najbrž ne paše, da notranja enota dogreva hišo, ali pač?
#12
(10.5.2020 ob 17:25)vrzislo Napisal: Pozdravljen!
Podobno sem naredil pri sebi. Imam zunanjo enoto v kleti notranjo pa v dnevnem prostoru. Stop sem izoliral s stiroporjem. Zadevo uporabljam zelo malo. Večinoma za hlajenje. Sem pa tudi ogreval ampak ne več kot recimo 2 uri na dan. Toliko da sem pomagal dogreti prostor ker sem ogreval z oljem na urnike. Koliko se klet ohladila bi težko rekel. Drugače je temperatura kleti pozimi okoli 13 stopinj. Pod 10 ni padla. Prostor je velik 4x4m. Kletj je vkopana v zemljo.  Sem pa imel tudi odprto okno. Kakšen je izkoristek ne vem. Bi rekel da če prostoru kjer je zunanja enota zmanjša temperaturo za 1 stopinjo jo ogrevanemu dvignes za recimo 3. Zanemaris prehajanje toplote preko sten. S takšno predpostavko sem zunanjo enoto vgradil v klet. Klet nima prave kletne funkcije (v njej ni vina, jabolk, krompirja......). Odkar imam vgrajeno toplotno črpalko ne ogrevam več. Samo še hladim v res vročih dneh. Nekaj je tudi hrupa, zunanje enote so glasne.
Lp.

Res me zanima kako ti uspe za 3C dvigniti T,  pa za 1C znižati. 
Prej bi rekel da obratno.
Jaz v tisti hodnik ne bi postavil. Vsaj do sobe naprej potegnil, pa se tisto je velik ČE v igri.
Sonce naj sveti vsak dan!
#13
To je nekako tako, kot bi se po trebuhu grel, po riti pa hladil.

V čem je smisel, da hišo na eni strani hladiš, na drugi pa greješ?
#14
Malo ste zašli iz teme. Noben ne izumlja perpetuum mobile, ni treba biti žaljivi. Gre se za kompromisno rešitev.
Klime ne bi radi montirali na zunanjo steno, ker bi kazila podobo, pa tudi ker bi bilo treba delat preboj 70cm kamnite stene, med tem ko je stena med hodnikom in delavnico že prebita in omogoča priklop (tudi elektrika je zraven).
Kot že rečeno - grelo bi se občasno in ne konstantno. Zunanja temperatura pozimi redko pade pod 0, v primeru velike potrebe klime bi se lahko odprlo okno, ki je neposredno zraven.
In ravno to sprašujem - koliko takšna klima (4kw grelne moči) shladi prostor kjer je montirana zunanja enota (180m3), med tem ko segreva drugi prostor (50m3), vmes pa je dokaj dobra izolacija (60cm stene) in zaprta vrata? Se da to izračunati mogoče vsaj približno? Ker če bi temperatura preostale kleti padla iz 8c na 4c v par urah to ni nikakršen problem. Ima kdo podobne izkušnje? Kakšen je COP? Če je 1 potem lahko kar ostanemo na kaloriferju.

Nikakor ni to trajna rešitev za ogrevanje, v tak namen se išče brezkompromisno rešitev, tu pa se gre za kompromis. Če se elektrika zmanjša za 25% je že veliko (klima naprava nam "leži" na lagerju in inštalacija bi vzela 15 minut).

Hvala za mnenja.
#15
Mi ti pa pravimo, da je takšna uporaba klime totalna neumnost in je veliko bolj smiselno kupiti kalorifer. Ja, COP je 1, ker drugače niti ne more bit. V določenih pogojih je lahko. Zakaj, je bilo že obrazloženo. Termodinamika. V določenih pogojih je lahko COP tudi manjši od 1.


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »