Nepremičnine > Finančna plat
Novogradnja rastoči kredit

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novogradnja rastoči kredit
#1
Pozdravljeni.

Torej, da vam predstavim svoj plan.

Sem 26 let star, polnozapsolen, punca zaključuje fax - študent. V bližnji prihodnosti imama namen začeti z novogradnjo. 

Imam zazidljivo parcelo in cca 25.000 euro lastnih sredstev. Parcela je na vasi v severovzhodni sloveniji in po oceni ni vredna vec kak 15.000 euro. 
Zaslužim 1400neto na mesec.
Nimam nobenega stanovanja ali hipoteke za zastavitev.
Preden se ta karantena konca in zacnem z obiski bank za kredit, me zanima vase mnenje.
Zanimam se za kredit 80.000. 
Kakšni so trenutni pogoji bank?
Je to izvedljvo ta trenutek, dobiti kredit?
Ali je možna zastavitev hipoteke staršev , kasneje pa prenos hipoteke?


Kaka so vasa mnenja?

Hvala za Vaše odgovore.


Lp
#2
S pridobivanjem kredita ni nobenih večjih težav zaradi Corone, bolj kot ne stvari počasneje tečejo. V tem primeru boš dobil kot že pišeš rastočo hipoteko, bo pa verjetno za ta čas potrebno zastaviti nepremičnino staršev do konca gradnje potem se pa briše hipoteke njihove nepremičnine (konec koncev tako boš zelo lažje dobil kredit saj bo zavarovanja dovolj), na to neto plačo in če si zaposlen za nedoločen čas, brez otrok menim bi dobil kredit bp. Je pa tako...verjetno bo pogoj za kredit pravnomočno gradbeno dovoljenje, tako da to omeni na bankah, pojdi vsaj na dve tri banke in naj ti izboljšujejo ponudbe.
#3
Hvala za odgovor, in ja nimama še otrok torej tudi jaz mislim, da z mojim neto nebi smel biti problem dobiti 80.000 kredita, če bi bil hipotekarni. Vendar je stvar novogradnja. Odobrijo do 70% vrednosti. Torej ce na parcelo za 15.000 postavim plato z vsemi dovoljenji, nemorem dobit vec kak 25.000 kredita.
Torej je mogoče zastavit nepremičnino staršev? Ali je potreben prepis? Ma kdo kake izkušnje s tem?
#4
A ti razumeš, kaj je rastoča hipoteka?
#5
Tudi če dobiš 80 ne prideš z stroški novogradnje skozi.. pa tud če delaš čist vse sam kar zelo dvomim. Ne želi si zapufat do konca življenja ker se lahko v tem času marsikaj zgodi kar se ti zdaj zdi nemogoče... po pameti
#6
Prepis ni potreben, straši so pri kreditu zastavitelji svoje nepremičnine in nič drugega (nobeni poroki ipd.), podpišejo pa seveda kreditno pogodbo (pri notarju). Kredit ti banka ne bo dala naenkrat na račun ampak ti ga bo izplačevala postopoma skladno z napredkom gradnje. Seveda pa mora biti denarja dovolj, tudi banka seveda pogleda vse skupaj če bo dosti denarja, kar imaš svojega boš moral prej vložiti. Je pa 80t res malo...odvisno pa seveda ali sami delate, ali je res majhna hiša ipd. Koliko nekje povprečno stane gradnja brez parcele, gradbenega dovoljenja, komunalnega prispevka pa pobrskaš po forumu kjer je ogromno materiala za prebrati.
#7
on rabi 80k€ krede, na 25k€ svojega podlage. torej skupaj 105k€, da naredi nekaj kar bo za banko vredno recimo 150k€. potem je treba pa še pohištvo kupiti. V tem konkretnem primeru ne bo šlo drugače, kot da zastavi nepremičnino os staršev. To rečeno... če se ne bo ustavilo pri banki, bi bilo trenutno za vse najboljše, če se pri starših. Ampak to je pa že moje subjektivno mnenje...
#8
Pelji svojo studentko naokoli malo po svetu pa uzivajta ... za opeke zlagat in kredit odplacevat bo se cas...
#9
Naj ti zdaj ne zbijejo vse motivacije Smile
Kot prvo pohvalno, da ima pri 2letih 25k našparanega denarja. Parcelo že imaš pa tudi plačo imaš lepo, tako, da so obeti dobri. 

Pa vseeno. Zagotovo si naredil kalkulacijo za hišo. Do katere faze planiraš, da boš porabil teh 80k€? Boste delali sami ali bojo delali zunanji? 

Jaz osebno bi počakal s kreditom. 
Prvo zrihtaj papirje to zna trajati včasih tudi več kot1leto. Odvisno od lokacije itd. Upam, da nisi pozabil, da boš moral plačati tudi komunalni prispevek. 

V tem času še bos lahko malo našparal tudi tvoja lahko dobi že službo v tem času pa še situacija se bo malo stabilizirala. 
Ne začni graditi, če nimaš svojih sredstev vsaj, da daš hiso pod streho

Jaz nebi staršev mešal v to.
#10
Šparaj še kakšnih 10 let pa bo zadeva realna. V tem trenuku pozabi, ker ni izvedljivo brez da delaš praktično vse sam. Pa še v tem primeru bolj ne kot ja. Medtem pa kot odgovor zgoraj, uživajta dokler lahko.
#11
Hvala vsem za komentarje, vsako mnenje je dobrodošlo.

Glede zbijanja motivacije, pač mislim da razmišljam dokaj realno.
Pač mešanje staršev v to tudi meni ni najbolj po srcu, ampak sta mi sama dva svetovala z tem, tudi če čez 5let mamo navarčevanega 50% za celotno gradnjo, še vedno rabiš podpis nekoga, torej jaz mislim, da če mi dasta podpis za 3 leta, dokler ne pridemo na vrednost hipoteke 80.000 nebo prehudo. 
  
To so najine želje, raje kot da začnem razmišljat o stanovanju sred mesta z nekakšno najemnino, raje počakava dve tri leta še pri starših,  da dokončamo gradnjo -  mudi pa se nama ne.
Gradili bomo veliko v lastni režiji. Moj plan je letos rešiti vso dokumentacijo, da pridobimo GD. Komunalni prispevek je v naši občini zelo nizek. Prijatelj je glihkar plačal komunalni prispevek za parcelo nekje iste velikosti z približnimi pogoji dobrih 2000e. Sestrična je arhitektka, tako da tudi pri dokumentaciji bo tudi kakšen evro manj.
Kredit bi vzel komaj naslednje leto ko bodo pošla vsa sredstva, mogoče še prodam tudi avto,  kateri je vreden malo pod 20.000 pa vzamem nekaj poceni.  Do naslednjega leta pa še se tudi kaki tisočak našpara.
Glede na to da bomo gradili veliko v lastni režiji , plus vseliti še se nimam namen letos ali naslednje leto, je to dokaj izvedljiva zadeva.
Punca pa tudi ma še eno leto, potem pa še bo vse veliko lažje.
#12
Glede na omenjeno po mojem ne boš imel težav z realizacijo! Če želiš čim prej končati gradnjo, se ti vsekakor splača tudi prodati avto in kupiti nekaj cenejšega.
#13
Teh tvojih 25k iz zaloge bo šlo samo za to, da boš uredil vse pogoje, da sploh začneš fizično zidat in mogoče narediš temeljno ploščo. Vsi papirji, elektrika, voda, nadzorni itd. Noben se ne prikaže za manj kot 500€. Mogoče je na SV delo malo ceneje ampak material je še vedno material in npr. jašek za vodomer še vedno ne bo zastonj, omarica za elektriko tudi ne itd.

Samo povem, da hudo podcenjuješ vse "stranske" stroške na katere v tem trenutku verjetno niti ne pomisliš. Pa seveda zidovi in streha niso vse, bo treba še kaj notr postavit.

Mmogrede, če bo sestrična delala "vse" papirje tako kot je treba, ji raje plačaj korektno, sicer ji boš celo življenje dolžan za vse kar si namisli v nekem trenutku. Ker tega ni malo in ni enostavno, da bi ti nekdo šel delat uslugo kar tako iz veselja, ker si pač familija. Že 15% popust bi bil precej dobrodelen.
#14
Nevem zakaj bi 25k porabil samo za papirologijo, saj pa ne bo gradil v TNP.

Tudi sam gradim v SV Sloveniji (res da veliko delamo sami) ampak sem bil za 25k krepko dlje od papirjev.

Morda pa ima parcelo sosednjo od staršev in ne bo potreboval vodovoda in delovnega štroma v štartu (pa si lahko te stroške prihrani za kakšno leto kasneje).

@elloco1 pogumno naprej - vsekakor je zadeva izvedljiva, če te kaj zanima pa lahko na ZS kakšno rečeva - sva bila z ženo pred enakimi vprašanji 2 leti nazaj.


lp,
#15
kako da ne? nakup parcele (15k), pa ostala zadeva. Sam sem trenutno na slabih 9k ampak moram še urediti lastništvo parcele (čakam že 2 meseca na parcelno številko zaradi korone)


Skok na forum:
Zadnje novice

Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »