Kar naredi dom > Vrt in okolica
Ureditev nabrežine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ureditev nabrežine
#1
Parcelo imam v dveh nivojih, povezano z nabrežibo. Želel bi nabrežino spremeniti v škarpo. Višina škarpe bi bila cca. 150cm. Izvedbo planiram s škaprniki (lunca) ali lomljenimi škaprniki. Na zgornji terasi bi potem v prihodnje postavil paviljon cca. 30m2.
S katerimi škarpniki naj se lotim ureditve? Verjetno bo potrebno narediti posteljico (izkop, nasustje z gramozom in potem postavitev prve vrste škarpnikov na usuhi breton)?
Je možno za tako višino delati brez zamika?
#2
Bi pomagalo, če bi kakšno sliko prilepil.
#3
Photo 
Dodajam slike. 

Pri izvedbi z "lunco" bi bilo 7-8 vrst. Z lomljeni škarpniki pa nekje 10 vrst.


Priložene datoteke Predogledne slike
                   
#4
Sam sem pred enakim izzivom za izdelavo ene brežine in po vseh videnih variantah v živo...so takšni (spodnja slika)  škarpniki od Podlesnika (Botaniko škarpnik) še nalepša zadeva vkomponirana z nekim zelenjem, vse ostalo zgleda ubogo. Seveda je to ocena za moj okus. Prednost teh spodnjih je, da je vsak drugi zgolj plošča, ki se vstavi v folce od škarpnika, kar pomeni, da jih za m2 rabiš pol manj kot je kvadrature + te ravne plošče za vmes...in še zaključki so drugačne oblike

[Slika: botaniko_53_52.jpg]

Lomljeni škarpniki kolikor zgledajo na prvi uč ok, so v živo precej premajhni ko imaš dolžino brežine vsaj 6m in več, na koncu je vse preveč monotono. 

Za takšne brežine je takle 50cm širok in 20 cm visok, menim da boljša zadeva. Sam bom verjetno izbral to izvedbo ali pa "antični" zid, tisto je potem faktor cena x3...zato še nisem odločen  Big Grin.
#5
Tudi tele Botaniko škarpnike sem gledal, samo ne vem, če jih lahko postavljaš navpičo ali samo z zamikom.
Jaz bi v vsakem primeru škarpnike zapolnil z gramoznim peskom ali betonom, če to kaj doprinese na trdnosti. Zemlje ne bom dajal, ker se bom potem pa ukvarjal s plevelom Wink
#6
To je konkretno velik zemlje zadaj! Da ne bo po ksnem dezju trata do hise!
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#7
Jaz sem za zaključek betonske škarpe kupil lomljene škarpnike. Spodaj je betonski temelj, ki visi malo proti brežini. Tole na sliki sem sam zložil v pol ure. Deluje zelo stabilno in mislim da bo opravljajo funkcijo. Drugo pa je če imaš kakšen plazovit teren zadaj. Tiste izvedbe s koriti so brezveze, če nimaš res žene, ki bi se vsako leto ukvarjala z rožicami ali pa če zasadiš kakšne plezalke.

   

Tole na sliki so dve paleti (mislim da jih je 42 na eni paleti) Kupil bom še eno da celoto dvignem še za en škarpnik in še podaljšam za kakšen meter v levo. Cenovno je pa tudi sprejemljivo. Paleta je dobrih 50€.
#8
Rizl in drenaža vzadaj?
#9
Za betonskim delom je drenaža naprej pa ubistvu ne. Zasul sem pa s kamenjem, ki sem ga nabral med urejanjem zelenice tako, da bi moral prepuščati vodo. Pa tudi če je ne, škarpniki so le postavljeni eden na drugega in gre voda brez težav med špranjami.
#10
Boljše preventiva kot kurativa. Kar sem ameriških videov na to temo gledal so kot glavni razlog tega, da konstrukcije drsijo ali padajo, navedli vodo. Prvi korak je gotovo vodoprepustni sloj za škarpo, drenaža pa je še boljša.
#11
Se strinjam in je za razmisliti. V mojem primeru sem ocenil, da ni potrebe. Zadeva je začasna za nekaj let, nato bo verjetno vse skupaj narejeno malo drugače. Če pa bi se pojavil hud problem pa se škarpniki v pol ure odstranijo in se uredi drenaža tako kot je treba.
#12
A tilt and all dipping slots are found here for the changes for the masks. Plant of the field and essaywriter.org is visited for the engagement for all issues. Proportion is fit for the reforms for all issues for the Madoff the injunctions.


Skok na forum:
Zadnje novice

Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »