Objave: 1060
Teme: 56
Ocena:
0
Kakšne imate kaj izkušnje s solarnimi lučkami? Jaz sem si zamislil neko varianto, da bi dal na ložo (pokrit balkon) kaki dve solarni lučki. Bolj za dekorativo kot pa neko uporabno svetlobo. Pa me malo zanima, kaj je treba paziti pri nakupu. Vem, da jih ima večina po eno LED diodo, so pa tudi take s po več diodami. A je razlika v svetlobi pri eni in štirih diodah opazna? Kako je pa z življenjsko dobo teh lučk (akumulatorjev ipd.)? Neke znanosti tak vem da tukaj ni.
Objave: 583
Teme: 15
Ocena:
0
za ''akumulator'' so ponavadi uporabljene kar navadne baterije...
tako da lahko komot zamenjas za eno mal vec miliampersko
z takimi z vec diodami nimam izkusenj...se mi pa zdi samoumevno da bodo pokurile se 1x vec...kar pomeni pol krajsi cas svetenja... ki je pa pri solarnih lučkah itak problem, ker pac na dosti mestih kjer jih ljudje hocejo postavit ni dovolj sonca...
zivjenska doba je do 10000ur svetenja, led diodo pa lahko komot zamenjas...
to each his own...
Objave: 535
Teme: 50
Ocena:
0
Jaz sem kupil eno za 5 evrov v Hoferju spomladi pa sem zelo zadovoljen saj sveti colo noč in dokaj dobro osvetljuje predel kjer stoji
Objave: 380
Teme: 11
Ocena:
0
Da ne odpiram nove teme:
Po dobrem letu in pol uporabe solarnih lučk moramo zamenjati baterije. Od začetka so lučke ponoči svetile krasno, sedaj pa svetijo kot kresnica-problem je namreč v samopolnilnilnih baterijah, ki so za en k...in jih moramo zamenjati.
Problem je v tem, da so v originalnem setu lučk 2 x AAx 600mAh baterije, v trgovini pa lahko kupim samo baterije 2500 mAh.
:cry:
Kaj mislite: sta dve AA 2500 mAh bateriji preveč za te lučke? Kaj se bo zgodilo z njimi in napeljavo, če jih dam noter?
ALi kdo ve, kje kupiti 600mAh baterije?
Objave: 1068
Teme: 20
Ocena:
16
Ne drži - NiCd so precej bolj robustne glede rokovanja (polnjenje) zato v primeru kot je ta (solarna lučka) priporočam NiCd. Sanyo Cadnica so baje bolj za take zadeve.
LP, Grega
Objave: 819
Teme: 1
Ocena:
0
Preveč kičasto!
Beton je za pridne, les za pametne.
Ocena:
0
Hmmm...
živimo precej na samem, z vse vrste nočnimi zvoki naokoli - glavno, da mi lučke oddajajo dovolj svetlobe, da v popolni temi vtrofim k vhodu (lučke so integrirane v tlakovce)...in zaradi moje varnosti in varnosti mojih bližnjih mi je popolnoma vseeno, če je nekaj kičasto.
Sicer pa: hvala mucek in madman :)
Objave: 2130
Ocena:
0
Ne uporabi NiCd, tvoja lučka je verjetno ne podpira, če je sedaj NiMh notri. Obstajajo pa tudi NiMh baterije z manj samopraznenja Sanyo Eneloop.
Lp, furbo
Ocena:
0
Ej, Furbo, ti si car.
Vidim, da baterije Sanyo Eneloop 800mAh prodajajo v Comtronu. Si grem takoj jutri jih kupit...
oooops....v ponedeljek.
Hvala :lol:
Objave: 2130
Ocena:
0
Če so 800 mAh so verjetno dimenzija AAA ( tamale ).
Jaz uporabljam Eneloop za vse moje laserje in so AA 2000 mAh.
Preveri na obstoječih baterijah katera dimenzija so, saj piše gor.
Pridejo pa eneloop že napolnjene, tako da jih ni potrebno polniti pred prvo uporabo.
Lp, furbo
Ocena:
0
oooPS, pa so res tamale... Nisem bila pozorna...sedaj pa mi še google štrajka in mi noče pokazati nobenega slovenske strani, ki bi imela na zalogi nizkoamperske AA SanyoEneloop
amapk za isto ceno (12.91) imajo na Comshopu tudi AA 2000mAH baterije.
Po prej navedenih trditvah Hrustalca nič ne more biti narobe (razen cene), če kupim 2000mAh in jih dam v moje lučke.
Kaj v resnici to pomeni? Me malo skrbi, da bodo imele lučke toliko naakumulirane energije, da mi bojo še podnevi svetile, hehe :D
P:S: Se fejst vidi, da sem pri fiziki sedela na ušesih?!? :oops:
Objave: 1068
Ocena:
16
Furbo, NiCd/NiMH so zelo podobne, s stališča porabnika in polnjenja in se jih v 95% lahko brez problema zamenja.
Razlike so sledeče:
- NiMH ima pri polnjenju manjši napetostni prag ob napolnjenosti (0,5% vs. 1,5 pri NiCd) - pomembno za to, da polnilec ve, kdaj prehenati s polnjenjem (to ne velja za najenostavnejše polnilce, ki polnijo stalno, ne glede na stanje celice)
- NiMH imajo pri isti masi višjo kapaciteto, včasih tudi na račun manjše tokovne obremenitve
- NiMH so bolj občutljive na prenapolnjenje in se ob nepravilnem polnjenju
hitreje uničijo.
LP, Grega
p.s. Nabavi katerekoli celice, prevelika kapaciteta ni problematična in tudi tip ti bo vsak zdržal leto ali dve.
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Pa ne plačat za akumulatorje več, kot stane nova solarna lučka (razen recimo, če ti je dizajn res tolk všeč, da prenese razliko v ceni) - stare celice pa na zbiralno mesto in ne v kanto za smeti.
lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....