Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Postavitev rekuperacijskih komor

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Postavitev rekuperacijskih komor
#16
(7.4.2020 ob 18:00)Fantocci Napisal: Ta sistem je namenjen predvsem kompenzaciji povečanega upora zaradi zapacanih filtrov ne pa odpravljanju posledic napačnega projektiranja.

Zakaj bi bilo to napačno projektiranje? Če imaš enih ventilov 9, drugih pa 10, ker se tako bolje izide razporeditev po prostorih, bodo pač slednji imeli 27m3 pretoka namesto 30m3, kar ni nek problem. Če je pomembno, da je tlačni padec obeh razvodov enak, ga pač izenačiš s pripiranjem ventilov, enako kot bi to storil če bi imel simetrično število cevi.

Seveda, če število cevi lahko izenačiš tako, da je razporeditev po prostorih še vedno smiselna, to vsekakor narediš.
#17
Jaz bi naredil takole:

[Slika: rekupervar2.jpg]


Tako so pretoki izenačeni, v kuhinji je poudarek nad štedilnikom (pa ne mislit, da sedaj ne bo nič smrdelo po hrani..)
Edino zgoraj v mansardi ni razvidno kdaj se začne poševnina, zato bi mogoče bilo potrebno katero prestaviti v notranjost.

Sedaj imaš sicer še po en + in - cev prosto.
Mogoče bi bila še tretja varjanta, da v otroških sobah povečaš oba vpiha na 60; spodaj, nad kavčem pa zmanjšaš na 30. (kar bi bilo fino, da ti ne bo pihalo ko sediš na kavču - sicer ne piha fejst, ampak se lahko čuti..) in dodaš še en dodatni -30 nekam oz. enega obstoječega -30 povečaš na -60 - tako bi imel vseh 10 cevi priključenih.


Sam imam mansardno praktično z identičnim tlorisem, a sem dal samo -60 v kopalnico, v vseh ostalih 3 sobah pa je +60 (v spalnici je vpih v garderobi, brez izpiha - kar se je izkazalo za odlično, saj se tako ponoči, ko je res vse tiho, čisto nič ne sliši - medtem, ko se v otroških sobah kar sliši ponoči - ko je rekuperator deluje normalno na 2/3 = 180m3). Drugače sam na delu kavča in pa predvsem na stopnicah čutim lahek piš zaradi prezračevanja..
#18
Pozdravljeni, hvala vsem za dobre odgovore. Glede na situacijo sem še tlorise poslal v podjetje katera mi bo dostavila ves potreben material za prezračevanje (montiral bom sam) in vzpostavila sistem. Poslali so mi načrt prezračevanja ter podali nasvete glede optimalnega ravnovesja sistema. Za vse dovodne komore smo se odločili za regulirane ventile, da čim boljše izpihuje po prostoru.

   

Sposodil sem si stroj za vrtanje ter izvrtal vse preboje za komore in cevi.
   
   
   

Izkupiček dela po celem dnevu.
   
#19
Prišle so cevi in komore, tak da sem že nekaj čez 100m cevi dokončal.


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#20
Sedaj vidim na fotografijah, da imate še cele stopnice na podstrešje. Bo to podstrešje zunaj ali znotraj toplotnega ovoja? Če je znotraj, bi bilo dobro tudi do tja še kakšno cev potegnit.
#21
Podstrešje/špica tlorisne velikosti 40 m2 je znotraj toplotnega ovoja in bo v celoti zaprt/ločen od mansarde. Imel bo tudi ločeno zračenje.
#22
Kje si pa nabavil cevi? Lahko tudi zs Smile Pa kateri rekuperator boš vgradil?
#23
Celotni sistem prezračevanja sem vzel od Zehnderja. Tudi rekuperator ComforAir Q350 TR entalpijski.
#24
Etola pa mi je uspelo izdelati še nosilec za razdelilno/dušilno škatlo da sem lahko montiral škatlo, tak da še eno popoldne in sem zaključil.


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#25
Super ti gre. A ta stroj za vrtanje je samo za v tla ali tudi za na steno? To izposoja kakšna firma?
#26
Vrtaš lahko v vertikali in horizontali. Sposodil sem si ga v naši firmi.
#27
To je to kar se razvoda tiče. Samo še cevi pofiksiram ker mi je traku zmanjkalo. Po mansardi pa bom razvode naredil ko se lotim "knaufanja". Zdaj pa se lahko lotim dokončanja preostalega vodovoda in talne...


Priložene datoteke Predogledne slike
       


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »