Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Postavitev rekuperacijskih komor

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Postavitev rekuperacijskih komor
#1
Sem v fazi izdelave/prebojev izvrtin za namestitev dovodnih in odvodnih komor. Imam namreč 8 dovodov in 10 odvodov. Zanima me ali je razporeditev komor v načrtu OK? Sedaj imam še "priliko" kaj prilagoditi.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
Zakaj se pretoki ne izenačijo?

V zgornji kopalnici je po mojem mnenju preblizu vrat. Spalnica in garderoba naj imata iste pretoke tako so lahko vrata bolj zrako(in zvoko)tesna. V kuhinji bi jih postavil bolj skupaj, bliže kuhališču.
#3
V bistvu res ne vem kako bi pretoke izenačil. Tuhtam, da bi odvode v kuhinji spravil v eno komoro 3xDN75 ( se pravi - 90 m3) med stopnicami in kuhališčem. WC spodaj bi dal odvod - 15 m3 in ga preko Y-kosa vodil v UTILITY (tukaj bi imel potem - 45 m3). Tako bi imel izenačene pretoke, 240 m3 dovoda in 240 m3 odvoda. Rekuperator bo imel nazivni volumski pretok 350 m3/h. V kopalnici, kuhinji in WCju bo tudi boost tipka.

V mansardi bi mogoče odvod kopalnice in garderobe združil? V kopalnici bi komoro dal bližje tušu, in čez steno je že garderoba.
#4
Za izenačenje pretokov bi kuhinjo in utility vsakega zreduciral za 30m3/h in je rešeno. V kuhiji sicer zajemov ne bi prestavljal bližje kuhališču, priporočilo je da so vsaj 1m stran.

Ni potrebe, da so vpihi in zajemi pozicionirani tako zelo v vogalih. Tipične stropne šobe pihajo v kotu 360°, tako da tudi če so šobe bolj odmaknjene od zunanjih sten, jih bo curek zraka še vedno dosegel.

Predvsem v levi otroški sobi bi dal vpih na sredino sobe, sedaj ko je vpih na levem koncu je možno da bo desni del sobe slabše prezračen, ker bo prej šel zrak pod vrati ven. Če pa bo vpih na sredini prostora, bo vpihan zrak pod stropom dosegel celotno površino sobe, preden se bo spustil in šel pod vrati ven.

Spalnica in druga otroška soba sta nekoliko boljši, ker imata vrata na drugi strani sobe kot vpih, ampak tudi tu ni potrebno da je ta čisto ob zunanji steni. V kopalnici bi bilo tudi za boljšo prezračenost smiselno, da je zajem bolj stran od vrat na drugem koncu kopalnice, a po drugi strani je dobro da je blizu glavnega vira neprijetnih vonjav, ki pa je ravno nasproti vrat. Tako da tu je dilema kam ga točno umestiti, a v vsakem primeru bi ga dal bolj stran od fasadne stene.

Enako v utilitiju, zajem bi dali na drugo stran prostora kot vrata iz hodnika.

Če lahko še malo ostale stvari na tlorisu pokomentiram:
Ogrevanje je predvideno na TČ. kamina ne vidim, tako da ne vem zakaj imate dimnik? Če samo za rezervo, priporočam da ga ukinete in si prihranite strošek.
Najbrž imate razlog za tako velik utiliti, ampak sam bi ga zmanjšal na polovico in wc prestavil bolj levo, da bi pridobil bolj udoben vhodni prostor, da ne bi bilo tiste ožine mimo wc-ja pred vhodom v dnevno sobo.
Tlorisna zasnova konstrukcijsko ni najbolj racionalna, ampak z dodatnim betonom in železom se da vse rešiti.
#5
OK mi je že bolj jasno. V končni fazi bi lahko v kopalnici namestil 2 komori (vsaka po -30 m3).

Glede tlorisov je hiša že zgrajena. Trenutno delajo omete. Kamin bo pod stopnicami z ločenim dovodom zraka. Med kurilnico in utilijem pride še suhomontažna stena. Prostora med WCjem in steno dnevne pride 1,5 m, kar mislim da je več kot dovolj (sicer WC prostor ne bo ravno tak kot je v načrtu...).

Še vedno pa tuhtam predlog od Keckota glede spalnice, pa ne vem kaj naredit.
#6
Pretoke moraš izenačit, če ne moreš zmanjšat minusov pa daj še kakšen plus.
Če pa že ni čisto izenačeno, bi jaz raje imel minimalen nadtlak v hiši kot podtlak. Tako kot imaš sedaj označeno na sliki ti bo čez vse luknjice vleklo prah in svinjarijo v hišo mimo rekuperatorjevih filtrov.

V kuhinji res ne rabiš -120 kubikov. Mi prav lepo shajamo z -90 (trojček ventil).
Če boš pa želel prav na hitro prezračit (da se znebiš vonja po pečenju rib na primer) boš pač naredil prepih za 2-3 minuti - odpreš okno nad kuh. pultom in vrata steklene stene v dnevni sobi na nasprotni strani.

Naredi še preboj med garderobno omaro in spodnjim WC, pa se ti bo s podtlakom prezračevala še garderobna omara, da ne bo smrdelo po čevljih v njej. V tem primeru naj vrata WC-ja tesnijo, garderobna pa ne.

Jaz na podoben način sproti prezračujem shrambo preko sesalnega ventila sosednje strojnice. S tem sem prišparal eno sesalno cev in njen ventil.
Ventile vpihov kar pusti v skrajnih kotih sob nasproti vrat. Pot zraka naj bo čim daljša.

P.S. Pa ne pozabi na boost tipke v vsaki kopalnici/WC in kuhinji. Kable pripravi.
#7
OK imam verzijo 2. Pretoki so sedaj izenačeni. Glede na Keckov in Fantoccijev predlog sem narisal 2 preboja. En preboj iz spalnice preko garderobe odvaja v kopalnico, eden je pa v povezavi WC in garderobna omara.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#8
Tole s preboji mi ni všeč, to pomeni da imaš ogromne luknje med steno v spalnici in med kopalnico. Prenos zvoka pa še česa.

Menim, da lahko v tehniki zmanjšaš na 30. In če rabiš izenačitev dvigneš v otroških sobah na 60. V kuhinji raje 2x 60 malo bolj skupaj pa sem mislil ne tik nad otok ampak samo odmakneš izza stopnic. Ali pa dodaš še en vpih v dnevno na sredo.
#9
No ja luknja je fi110, ni ravno ogromna.
Tisti v pritličju naj ostane, za onega v zg. spalnici pa res zaradi hrupa raje najdi drugo opcijo. Sicer je vmes garderoba, pa vendar...
#10
Pardon, površno sem prebral, sem razumel da razmišljate kje boste zaopažili preboje ko boste delali plato, ne kje jih boste zvrtali v že narejeni plati.

Glede izenačevanja pretokov, 30m3/h je vendarle le nazivna zmogljivost cevi, dejanska količina zraka ki se pretaka je lahko nižja, tako da neravnovesje števila cevi ni nujno problem. V primeru da je enih cevi več bodo pač dosegale malo nižje pretoke.

V našem podnebju je sicer bolje imeti v hiši podtlak kot nadtlak, da pozimi ne potiskaš notranjega toplega zraka v ovoj stavbe, kjer bi vlaga v zraku kondenzirala ko se ta ohladi. Itak pa imajo dobri rekuperatorji vsi sistem zagotevljanja enakih volumenskih pretokov dovoda in odvoda, tako da v hiši ne bi smelo biti ne nadtlaka ne podtlaka.
#11
Ta sistem je namenjen predvsem kompenzaciji povečanega upora zaradi zapacanih filtrov ne pa odpravljanju posledic napačnega projektiranja.
#12
V kotlovnici znižaj na 30. V kuhinji povečaj na 120 in približaj h kuhališču in imej 2 komori z filtrom. 

Prebojev jaz osebno ne bi delal, ravno zaradi prehoda zvoka. V garderobo bi dal kot si imel v prvi varianti, v sosednjo - večjo otroško sobo bi dodal pa še en vpih, da bi bilo 60m3.

Razlike vpihov/izpihov se izogibaj. Če drugje ne, boš vsaj v prostoru kjer je rekuperator poslušal "bobnenje". Ima žlahtnik ta problem...
#13
Če seštejem površine, ima hiša 132 m2 in pri viš. stropa 2.5 m, je volumen 332m3. 

Za 0.5 izmenjave, bi zadostovalo 166m3/h, za 4 osebe 120m3/h, za sesanje iz “umazanih” prostorov pa 180m3/h (kuhinja 60m3/h + kopalnica 60m3/h + WC 30 m3/h+ utility 30m3/h).

Spodnji predlog ima 205m3/h odvodov in 205m3/h dovodov. Oboje po 8 cevi.

V kuhinji je smiselno namesto nape dati dovolj odvoda in maščobnim filter ter pozicionirati odvod tako, da bo zračni tok tekel iz drugih delov hiše nad kuhalno ploščo do odvodov. 
Napa z notranjim kroženjem je glasna (moti pri pogovoru ali gledanju TC) in več porabi kot rekuperator.

V dnevni nad sedežno ne dajaj nič (se pri večjih pretokih lahko čuti hladen piš).

V utility-ju ni treba pretiravati, v malem WCju tudi ne.

Če boš imel v kurilnici toplotno črpalko, je prostor zelo čist in ni potrebe po ločevanju s steno od utility-ja.  

Če je v mansardi poševnina, potem naj bo sesalni ventil čim višje. Če bi bil nad WCjem, kjer naj bi praviloma bil, bo preblizu vrat (WC nasproti vrat ni OK!), nad  tušem pa naj tudi ne bi bil.  Kakšna je višina stropa nekje na sredini kopalnice?

V levi otroški sobi odvod pri oknu ni najboljši, ker spalni del sobe ne bo prezračen. Mogoče bi dal stenski ventil nad vrati ali v bližini vrat, ki izpihuje globlje v prostor (koanda efekt).

V spalnici bi bilo dobro, če bi bili pretoki izenačeni, vendar se mi ne izide, kakorkoli že premetavam številke. Preboja med kopalnico in garderobo nikar ne delaj, ker boš s tem dobil direkten prehod zvoka iz kopalnice v spalnico (in obratno!).


[Slika: gregorjanc-prezracevanje.jpg]
#14
Hvala za predloge.
V pritličju in mansardi so najvišji stropi na 260 cm (vse komore bodo na tej višini). Mansarda ima kolenčni zid 150 cm in streha je naklona 45 stopinj.
V utiliju se nahaja pralnica. Z kurilnico jo bom verjetno ločil z suhomontažno steno.
Kaj pa če dam v otroški levi sobi dve komori (2x +15)? Se pravi v kuhinji pa brez nape ampak samo odvod z maščobnim filtrom nad kuhališčem?
Kaj pa če dam v spalnici +45 dovoda in -45 odvoda v garderobi (glede na to, da je spalnica in garderoba v istem prostoru)? +15 bi potem uporabil pri večji otroški, - 15 bi dal za WC. WC je pod garderobo.
#15
@gregorjanc pri nas imamo priblizno enak razpored, kot ga imate vi, prostori se edino nekaj vecji, prezracuje se dobrih 200m2. Otroski sobi sta veliki cca 22m2 in je v vsaki en prezracevalni ventil 30m3, kar se je v dobrem letu izkazalo za popolnoma dovolj. Prav tako imama zraven spalnice garderobno sobo, v spalnici dovodni in v garderobni sobi sesalni ventil. V dnevni z jedilnico (cca 40m2) smo naredili 4 dovodne ventile, vsak po 15m3. V kuhinji pa 2 sesalna skupaj 120m3 in zaenkrat nape ne pogresamo. Vsake toliko, ko se spomnim operem mascobna filtra in je to to. V spodnjem hodniku je dovodni ventil, v zgornjem pa nad stopnicami sesalni, tako, da je tudi stopnisce prezracevano. V pralnici in malem wc je po en sesalni, v vecji kopalnici pa dva sesalna ventila. Zaenkrat se se ni pokazalo, da bi bilo dobro kaksen ventil umestit kam drugam.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »