Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
les - beton

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
les - beton
#1
Pozdrav,

zanima me, ali sta lahko v neposrednem stiku les in beton in sicer v primeru, ko gre za notranji beton, ki ima enako temperaturo kot les (beton znotraj hiše)?

Hvala in lp.

Runočar
Več glav, več zelja ...
#2
Lahko.
Jaz imam podložne letve za lesene stopnice direktno na beton.
#3
Če te zanima za konstrukcijo, ni priporočljivo. Vedno naj bi se dal ločilni sloj med les in beton (HI, jeklena pločevina, trdnejši in odpornejši les...). Predvsem zaradi vlage, ki jo les lahko vleče iz betona (in zaradi dejstva, da na hladni površini rado kondenzira). V praksi se verjetno ne bo nič zgodilo, če gre za posušen beton znotraj objekta.
#4
(25.3.2020 ob 10:31)wolfram Napisal: Če te zanima za konstrukcijo, ni priporočljivo. Vedno naj bi se dal ločilni sloj med les in beton (HI, jeklena pločevina, trdnejši in odpornejši les...). Predvsem zaradi vlage, ki jo les lahko vleče iz betona (in zaradi dejstva, da na hladni površini rado kondenzira). V praksi se verjetno ne bo nič zgodilo, če gre za posušen beton znotraj objekta.

Hvala za odgovor.
Ravno to mi je interesantno, da mnogi pravijo, da les vleče vlago iz betona. Razumem, da imamo hladen beton, pojav kondenza, posledično trohnenje lesa. 
Če pa imamo nek že bolj ali manj suh beton, ki ima konstantno temperaturo enako kot les in okoliški zrak, pa ne vidim izvora vlage, ki bi negativno vplivala na les. Če je cel beton nekje znotraj bajte, praktično nikakor ne more biti hladnejši od lesa. Razumem, da ko se ga dotakneš z roko, ki je toplejša od betona, da bolj ˝požira˝ toploto in to občutimo kot hlad, če bi pa merili s termometrom, bi pa bila temp. verjetno enaka kot okoliški zrak. Se motim?
Več glav, več zelja ...


Skok na forum:
Zadnje novice

Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »