Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Tipi izolacije za talno ogrevanje.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tipi izolacije za talno ogrevanje.
#1
Vem da obstajajo sistemske izolativne plosce kamor se napelje kasneje cev talnega gretja, videl sem pa tudi varianto na cista betonska tla polozis stiropor in nato zaklanfas cevi talnega gretja v stiropor, stvar naj bi bila cenejsa, kaj pa boljsa?

Nevem katero varianto bi izbral zato sprasujem, stiropor brezproblema polozim sam, pri sistemskih ploscah pa tudi ni neke znanosti ali pac?
#2
Sistemske plošče imajo 2 prednost:
- lažja napeljava cevi
- ob zalivanju estriha so cevi bolj zaščitene.

Vse ostalo naj bi bilo boljše pri tacker sistemu, estrih malce bolje oblije cevi, vse skupaj je nekaj cenejše. Seveda polaganje sistemskih plošč ni raketna znanost.
#3
Ko sem jaz opazoval tlakarje, je res, da je bistveno manj hoda po ceveh v primeru sistemskih, kar je seveda logično. Jih je pa ravno ta zaščita omejevala v smislu, da ko pa je nanjo stopil je pa izrazito z robom gojzerja. Takrat verjamem, da je cev trpela še malce bolj.

Sem pa jaz na Tracker dal gornji štuk ko nisem imel prostora za sistemsko ploščo (izolacija = debelini prezračevalne cevi, nato pa še talno in sem bil omejen z estrihom). Izvajalec talnega me je posebej opozoril, da raje na folijo kot na sistemsko brez izolacije. Slednja je premalo toga in bi vseeno moral klavfat cevi.

Ker sem sistemske položil sam, sam sem položil folijo težko rečem, kaj je ceneje. Izvajalec je rekel, da so delali preračune, in da je cena cca 8% v prid foliji.
#4
Po tacker sistemu je res dobro kako se cevi lepse oblijejo z estrihom kar je sigurno boljse kot pri sistemskih ploscah.

Po sistemske ploscje je potrebno prvo poloziti folijo?

Koliko pa sploh prisparas ce polagas sistemske plosce sam in kako se sistemske plosce polagajo kjer imas talno elektro instalacijo, recimo da ti gre 1 cev po sredini prostora ali pa tam kjer je po 5 cevi ob strani stene?
#5
Pod sistemske ne polagaš folje. Folijo položiš, če polagaš brez sistemskih.

Če imaš elektriko po tleh, boš pač tam odrezal izolacijo.

Sam sem mel več izolacije, sistemske pa le z 1cm izolacije, kar pomeni, da sem utore za talne razvode naredil že v stiroporju.

Koliko prišparaš - pojma nimam. Strojnik mi je razlagal, da to kar prišparaš ni nič v primerjavi, kaj z izolacijo naredijo estriharji, če jo polagajo oni.
#6
Tacker je nekoliko cenejša verzija, če si sposoben najti dobro ceno (pravih!!) sponk in drži, da cevi nekoliko bolj oblije, vendar se za tacker uporabljajo Pex cevi ne alumpast, te so mehkejše in jih estriharji lahko stisnejo, poleg tega cevi veliko lažje potrgajo iz podlage, ko cev opleta pri nanašanju estriha, zato je smiselno biti prisoten, ko se estrihi izdelujejo in da ne pozabim podložni EPS mora imeti nalepljeno foljo, saj le ta bolje drži sponko v EPS.
Torej navedeno je za lastno izvedbo, če ti delajo drugi naj dajo sistemske, ker bodo pri takerju varčevali s sponkami prav tako ne bodo nadzorovali estriharjev, zakaj bi če niso plačan za to in nočeš vedeti kako bodo cevi pod estrihom dejansko potekale... ampak kar ne veš ne boli
#7
No saj ce polagas sistemske sam lahko tudi cevi polozis sam. Pogledas dobro prakso iz slik kako na gosto se polaga, razmisljat moras samo kako lepo razpeljati do razvodne omarice po hodniku da se ti cevi ne prepletajo.

Glede napeljave sred prostora pa sprasujem v primeru kot ga imam sam da kjer je garaza v hisinpredvidena tudi za parkiranje avtomobila naj bi se vseeno dalo nekaj.cevi talnega gretja da nemore biti cisto brez in tam imamo razne sifone in vodovod napeljano diagonalno cez celo garazo in ni problem sistemske rezati postrani ampak recimo kjer je sifonska cev je le ta fi 5cm tako da nevem kako potem tam cez napeljes cevi talnega gretja?

V visjih nadstropjih kjer je elektrika po prostoru tam sistemsko plosco od spodaj izdolbes za tisto debelino oranzne cevi.
#8
Cevi odtoka bi imel v estrihu? Ne pod njim?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »