Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
uporabno dovoljenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uporabno dovoljenje
#1
Pozdravljeni,

kupujemo hiško, ki je bila zgrajena leta 1960. Na podatkih v gursu je vidna številka stavbe (če gledam v gurs-u), ki jo ima ta hiša. Hiša ima gradbeno dokumentacijo iz leta 1963, vendar določene stvari niso skladne. 

Zanima me, kaj potrebujemo pri nakupu te hiše,  ali mora lastnik vseeno pridobivati uporabno dovoljenje in nam le to izročiti ob prodaji. Kaj nam bi nam pomenilo sploh to uporabno dovoljenje. Ali ga je potrebno priložiti k sklenjeni pogodbi za hišo. Ne vem za kaj natanko bi rabili to.

Na isti parcelni številki pa je tudi še neko gospodarsko poslopje, ki ima tudi številko stavbe, je v gursu, vendar ni nobenih dokumentov. Naj bi bila stavba zgrajena ravno tako v letu 1963. Ali na tem mestu lahko potem postavim nadomestno poslopje. ali bi tudi za to potrebovali kakšne dokumente
#2
Ce imas uporabno dovoljenje imas objekt ki je legalno zgrajen in ga lahko uporabljas. 
Drugace ga moras pridobiti na nek nacin, sam ga pridobivam za novogradnjo kar je drugacen postopek pridobitve, najverjetneje. 
Pridobivamo ga pa se za en objekt, letnik gradnje 1964 in je najbolj pomemben podatek, v mojem primeru da je objekt z enakimi gabariti v sedanjosti tudi na aerofoto posnetku, ki je bil narejen leta 1967 in vse nepremicnine zgrajene pred tem casom so legalne gradnje, tako nekako so meni rekli. Ampak to je morda tudi drugacna zadeva, ker gre obenem za legalizacijo.
#3
Takole je napisano v Gradbenem zakonu.

197. člen
(uporabno dovoljenje po tem zakonu)
(1) Ne glede na določbe tega zakona, ki predpisujejo obveznost uporabnega dovoljenja, se šteje, da imajo uporabno dovoljenje po tem zakonu:
1. vse stavbe, ki so bile zgrajene pred 31. decembrom 1967 in poslovni prostori v njih, ki so z dnem uveljavitve tega zakona v uporabi, če se jim namembnost po navedenem datumu ni bistveno spremenila in so zemljišča, na katerih so zgrajene, z dnem uveljavitve tega zakona na predpisani način evidentirana v zemljiškem katastru,

Ali je to potrebno vseeno pridobiti potrdilo?

Samo kdo rabi uporabno dovoljenje ali to pregleduje notar ob vpisu v zemljiško knjigo ali kje?
#4
Pozdrav vsem!
V poplavi predpisov in zakonov, da ne iščem preveč, eno vprašanje za znalce: imam hišo, zgrajeno l. 1991 (po PISO), naknadno l. 1993 pridobljeno GD (prej črnograditelji), vpisana je v register stavb. Hiša ne odstopa od projekta (itak, če smo potem urejali papirje..). Ali potrebujem uporabno dovoljenje? Sprašujem, ker bi hiši dodal manjši prizidek. Vem, da za ta prizidek potem gre vse po vrsti: LI, GD...
Hvala za odgovor.
Primož
#5
Kupčija se ne more opraviti oz. nobeden notar ne more overiti kupoprodajne pogodbe brez uporabnega dovoljenja,niti banke dajejo kredita brez UD.
#6
In kakšen je postopek za ta letnik hiše? Upam, da kak "skrajšan".
lp


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »