Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Best buy centralni rekuperator

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Best buy centralni rekuperator
#1
Pred začetkom naslednje zime bomo vgradili v hišo P+M centralni rekuperator. Glede na postavitev prostorov bom šel z cevmi nadometno katere bom kasneje obdelal s knaufom. Najprej sem razmišljal o lokalnih a glede na to da so veliko slabši pri filtraciji in cenovno niso dosti cenejši sem to opustil. Rabim rekuperator ki ima možnost namestitve tudi ogljenih filtrov, ni predrag, tih, ima senzor kakovosti zraka ipd. Kateri je trunutno najboljši nakup?
#2
1. kje si podal air-flow range?
2. % rekuperirane toplote 93-75%
3.glasnost

V vsakem slučaju nekega best-buy sistema ni, razen če gledaš na best kvaliteto, to pa ima ceno.
#3
Tudi sam bom ga letos vgrajeval pa me zanima pri katerih se lahko G4 in G7 filtri zamenjajo tako da ga nabaviš pri slovenskih izdelovalcih filtrov in ga sam obrežeš? Se mi zdi kar konkreten strošek vsako leto po 200€ dat za filtre naročene iz avstrije.
#4
Anexate@
Verjetno nisi razumel vprašanja.
Pri vsakem nakupu so produkti ki so bolj smotrni nakup od drugih. Rekuperator ki ima 75% izkoristek in je samo malenkost cenejši od povprečja verjetno ni best buy produkt.
#5
Za vsakega je best buy nekaj drugega. Za marsikoga je ze to da ne rabi delat diplome iz % in m3 in samo naroci kjer mu je najlazje...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#6
(2.1.2020 ob 22:06)bomber111 Napisal: Pred začetkom naslednje zime bomo vgradili v hišo P+M centralni rekuperator. Glede na postavitev prostorov bom šel z cevmi nadometno katere bom kasneje obdelal s knaufom. Najprej sem razmišljal o lokalnih a glede na to da so veliko slabši pri filtraciji in cenovno niso dosti cenejši sem to opustil. Rabim rekuperator ki ima možnost namestitve tudi ogljenih filtrov, ni predrag, tih, ima senzor kakovosti zraka ipd. Kateri je trunutno najboljši nakup?

Prvo čestitke za pametno in korajžno odločitev, ki ti bo dala nekaj dela, vendar bo na koncu rezultat vrhunski. V zahtevah si navedel nekaj zahtev, ki pa ni nujno, da gredo skupaj. Manjkajo tudi podatki o hiši. Za ogljene filtre ne vem oz. ne poznam rekuperatorja, ki bi jih imel standardno. Verjetno pa jih boš lahko naročil po naročilu pri enem od proizvajalcev filtrov (tu boš verjetno nadomestil F7 filter, ki filtrira najmanjše delce, ogljeni pa ne vem če jih, ker je namenjen odstranjevanju vonjav). Če greš v nakup Zehnderja, lahko s pomočjo dodatnega option boxa priključiš nanj še senzor vlage in CO2-ja in hitre tipke. Rekuperator je eden tišjih, ni pa najcenejši. Obvezno vzemi takšnega, ki ima entalpijsko kocko. Cena kompatibilnih filtrov je 28€ (1xG4+1x F7), original 42€.
Overall je kvaliteta izdelave dobra, kompaktna. Odločil se boš pa sam.
#7
kaj pa če bi tisti, ki že imate centralno prezračevanje napisali kateri rekuperator ste kupili in kako ste z njim zadovoljni. To bi bilo super.
Sam kolebam med Vaillantovim RecoVAIR VAR 260 in Zhender Q350. Pri obeh opcija Entalpijska kocka. 

Je pa če gledamo komplet rekuperator cevi... in montaža Vaillant cca 1000e cenejši ali je to upravičeno pa ne vem. 
#8
1) entalpijska kocka
2) poceni filtri - nekje moraš kasete kupovati nekje pa na metre filc kupiš iz daš otrokom razrezat. Razlika v ceni občutna... In pa seveda če rabiš, možnost vgradnje kakega drugega filtra dodatno
3) glede na to, da bo Rekuperator nekje blizu bivalnih prostorov, da bo tih. Ogni se pa montaži blizu spalnih prostorov...
4) za ogledanega najdi koga, ki ga ima pa naj ti pokaže in pove koliko je realnost daleč od reklam... Če ga nima nobeden, no ne vem, jaz osebno nisem rada poskusni zajček, je pa to osebna preferenca...
#9
(3.1.2020 ob 16:36)Origin Napisal: Sam kolebam med Vaillantovim RecoVAIR VAR 260 in Zhender Q350. Pri obeh opcija Entalpijska kocka. 

Je pa če gledamo komplet rekuperator cevi... in montaža Vaillant cca 1000e cenejši ali je to upravičeno pa ne vem. 

dva Q350 modela; 
HRV ;90% recovery rate, 43dB (med najtišjimi)
ERV; 86%; 43dB

Vaillant RecoVair 260/4; 87% heat recovery rate; 47dB (enota); Vailant ima tudi 10x višji leakage; namesto max. 270 kot Q350 zmore 200m3/h in porabi vek elektrike (razmerje učinkovitosti 0,66 proti 0,73). Tudi zajem in izpihi so bistveno glasnejši. 
#10
Imam zehnder q350, brez entalpije, 2 leti. Deluje BP, filtre nabavljam po cca. 20 € za komplet. Sem tudi kolebal, da bi vzel cenejšo varianto, pretehtalo je dejstvo, da gre za renomirano ime. 
Pozimi so problemi s pomanjkanjem vlage, to še raziskujem kako rešiti.
#11
(2.1.2020 ob 22:59)Klemenkodenko Napisal: Tudi sam bom ga letos vgrajeval pa me zanima pri katerih se lahko G4 in G7 filtri zamenjajo tako da ga nabaviš pri slovenskih izdelovalcih filtrov in ga sam obrežeš? Se mi zdi kar konkreten strošek vsako leto po 200€ dat za filtre naročene iz avstrije.

Kje pa si prišel na 200€ letno?
Filtre zamenjaš 2x na leto stane pa komplet dveh okoli 25 do 40€ odvisno kje kupiš.

Jaz jih za svojega Paula naročam pri Kofil Sl. Konjice.
Sam jih ne moreš naredit ker so zalepljeni in s tem zadihtani v neke vrste škatlici, ki jo potem potisneš v odprtino, kamor grejo zelo na tesno (sicer ne bi dihtali). Rekuperator pa mora dobro dihtat.

Delam pa sam stožčaste predfiltre iz vrteksu podobnega tankega filca. Dam jih na glavni vstop in na vse sesalne ventile po sobah. Njih menjam na 3 mesece in s tem razbremenim glavne filtre rekuperaturja. Ti me ne stanejo praktično nič.
Nekje sem opisal in dal sliko kako to izgleda.
#12
https://www.ecotip.si/wp-content/uploads...18-slo.pdf

Tukaj sem decembra narocil 2xG4 in 2xF7 za 77€ s postnino. Delajo pa po narocilu tudi izvenserijske oblike.

Te stozcaste, za katere @fantocci pise, da jih izdeluje sam, narocam preko amazona. 20 komadov pride cca 25 s postnino. Cena varira in je vcasih vec vcasih manj.

https://www.amazon.de/gp/aw/d/B073M9DDC7...UTF8&psc=1

Tako, da je vse skupaj dalec od 200€ na leto.
#13
(5.1.2020 ob 19:37)Popson31 Napisal: https://www.ecotip.si/wp-content/uploads...18-slo.pdf

Tukaj sem decembra narocil 2xG4 in 2xF7 za 77€ s postnino. Delajo pa po narocilu tudi izvenserijske oblike.

Te stozcaste, za katere @fantocci pise, da jih izdeluje sam, narocam preko amazona. 20 komadov pride cca 25 s postnino. Cena varira in je vcasih vec vcasih manj.

https://www.amazon.de/gp/aw/d/B073M9DDC7...UTF8&psc=1

Tako, da je vse skupaj dalec od 200€ na leto.

Kateri sistem imaš ti ?
#14
@kuhii tega..

https://vents-us.com/cat/779/
#15
Ja sem kar na pamet napisal tisto cifro... Sem pa nekje zasledil da si eni kar sami uspejo izrezovat filtre in jih vstavljat v rekuperator pa me zanima kateri model je tak rekuperator...

Sicer 100€ na leto še tudi preživim, ampak mogoče se lahko še ceneje skoz pride Big Grin

Kaj pa z ogljenimi filtri imate kakšne izkušnje? V zimi me nekoliko skrbijo stari kurjači... Bi se dalo na te odprtine kake stožčaste ogljene filtre namontirat?


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »