Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Menjava projektanta (DGD / PZI)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Menjava projektanta (DGD / PZI)
#1
Pozdravljeni, 

s partnerjem sva se znasla v sledeci situaciji in me zanima ali je morda kdo med vami, ki ima za seboj ze taksno izkusnjo in lahko poda kaksen nasvet. 

Trenutno cakava na gradbeno dovoljenje. 

Dokumente za DGD nama je urejal izbrani projektantski biro, ceno za ta del nacrtov smo dolocili ze v zacetku sodelovanja,s katero sva se oba strinjala in jo potrdila.
 
Sedaj pa smo prisli do tocke izdelave PZI nacrtov. Ponudba poslana s strani istega projektanta in njegovih podizvajalcev znasa 5.400€ + ddv (arhitektura - 1.600€ + ddv ; elektroinstalacije - 1.200€ + ddv ; strojne instalacije - 1.200€ + ddv in statika - 1.400€ + ddv).
Ker se nama vse cene zdijo absurdno previsoke, sva ze poslala par povprasevanj drugim projektantom, kjer se cene PZI nacrtov gibljejo do max 3.000€ + ddv.

Ker je vsak € zelo pomemben tukaj sploh ni vprasanje po izbiri bolj ugodne variante in verjamem, da prav tako enako kvalitetne. 

Bolj me zanima mnenje ali je smiselna menjava projektanta na tej tocki, kaj to sploh potegne za seboj, se mora sedanji projektant strinjati s tem, da preda delo nekomu drugemu, ali so lahko posledicno kaksne tezave ipd.

Kaksne bi rekli so pravzaprav normalne cene arhitekturnih nacrtov za PZI? Ker ponudbo za ta del nama je sedaj zmanjsal na 1.350€ + ddv, meni se to se vedno zdi veliko.

Gre za prizidek k obstojeci hisi, enostaven/nezahteven objekt, 105m2 bivalne povrsine v obcini Vodice. 

Hvala za kakrsnokoli pomoc in nasvet. 
Lp
#2
Sasi,
branje kaj je:  "" Gre za prizidek k obstojeci hisi, enostaven/nezahteven objekt, 105m2 bivalne povrsine v obcini Vodice. ""
Tvoj ima 105 m2.
- https://www.uradni-list.si/glasilo-uradn...18-01-1900
- https://www.uradni-list.si/files/RS_-201...1-0000.PDF

Cene so kar v redu. Upam, da imaš notri zajeto kar potrebuješ , kakor tudi kvaliteten " Popis del in količine".

Takole na pamet, običajno je/bo za teh 3000,00 € bolj malo notri ali pa nekoretno izdelano. Za 750,00€ ni bog-ve kakšen kvaliteten PZI Gradbenih konstrukcij.
Lep pozdrav
#3
(15.12.2019 ob 23:17)som16 Napisal: Sasi,
branje kaj je:  "" Gre za prizidek k obstojeci hisi, enostaven/nezahteven objekt, 105m2 bivalne povrsine v obcini Vodice. ""
Tvoj ima 105 m2.
- https://www.uradni-list.si/glasilo-uradn...18-01-1900
- https://www.uradni-list.si/files/RS_-201...1-0000.PDF

Cene so kar v redu. Upam, da imaš notri zajeto kar potrebuješ , kakor tudi kvaliteten " Popis del in količine".

Takole na pamet, običajno je/bo za teh 3000,00 € bolj malo notri ali pa nekoretno izdelano. Za 750,00€ ni bog-ve kakšen kvaliteten PZI Gradbenih konstrukcij.

Zdravo hvala za podano mnenje. Lahko prosim podate se mnenje na spodnjo vsebino ponudbe? 

Ponudba zajema:

Arhitektura:
- nacrti 1:50
- popise in projektantski predracun
- sheme oken in vrat
- zunanja ureditev
- usklajen nacrt z gradbenim zakonom, priprava za oddajo na UE

Elektro:
- klasicne instalacije za moc in razsvetljavo
- racunalniski (tv, telefon) razvod
- domofon
- ozemljitve
- prenapetostna zascita
- prikljucki za kompaktne naprave
- prikljucki za zunanjo ureditev
- predinstalacije in protivlomna zascita

Dodatno se placa projektiranje zaradi zelja kupca (odvisno od obsega), strelovod. 

V ponudbo ni zajet PZI nacrt NN prikljucka. 

Strojne instalacije:
- ogrevanje s TČ in talno gretje
- lokalno prezracevanje (samo odvodi zraka) 
- notranji vodovod in kanalizacija

V ceni niso vkljuceni projekti prikljuckov na infrastrukturo (voda, kanal). 

Statika
- staticni izracun, pozicijski, armaturni nacrti

Lp
#4
Upam, da se zavedata, da bosta za pridobitev uporabnega dovoljenja in hišne številke potrebovala tudi projekt izvedenih del, tako da ne bosta spet doživljala presenečenj dogovorita to skupaj z izdelavo PZI. izdelava PID-a ni problematična če so se dela izvajala skladno s projektom za kar pa je potreben dober PZI. V nasprotnem primeru lahko cena za PID naraste tudi do višine cene PZI.

V izogib zapletom bi vsekakor pridobil izjavo prvotnega projektanta, da dovoljuje uporabo svojega DGD projekta v nadaljnjem projektiranju v kolikor to ne bo on.

Kar se tiče zadnje ponudbe.

Preveč pavšalno za kakršen koli komentar, to je pač res zakonski minimum. Naj vam projektant lepo razloži kaj in kako, če tega ne naredi potem preskočite. Definirajte kaj zajema zunanja ureditev.

Če boste želeli, da bo prizidek imel lastno odjemno mesto za NN elektriko potem bo PZI priključka zelo verjetno potreben.

P.s. Meni se tudi znamka BMW precenjena pa dvomim, da mi ga bo prodajalec prodal za pol cene, ko mu bom to omenil.
#5
Pri nama je bilo enako.
Projektant je ob končanju DGD dal tak predračun za PZI, da sva rekla da se tega ne greva. Bil je užaljen (ni sicer nič rekel), vendar je postal kar naenkrat hladno uraden. Ni sicer to važno, važno pa je, da je projketant, ki je potem delal PZI zahteval izjavo original projektanta, ker drugače menda ne bi smel prevzeti "njegovega dela". Nekaj o avtorskih zadevah pa to, kljub temu, da vsako črto pošteno plačaš..
Kakorkoli, ob samem projektu sem ugotovil, da so tako eni kot drugi delali velike neumnosti v projektu, ki smo jih potem reševali kakor smo lahko..marsikaj bi sicer lahko jaz preprečil, če se ne bi vse na novo učil pri gradnji (danes bi zadeve delal drugačeSmile).

PZI nam je ponudil izvajalec montažne hiše, vendar se je potem zapletlo pri času izvedbe, pri detailih, ki jih niso dorekli z njim in potem niso delali po PZI...uglaunem, en kup enih neumnosti.
Tako da če je vprašanje 1k€, morda ni slabo ostati pri tistem prvem, če je dober..
Kot pa je že nekdo omenil, za uporabno dovoljenje potem spet rabite papirje - tako da se splača PZI narest tak, da boste potem po njem tudi delali, da s PIDom ne bo težav..
Srečno.
#6
Pozdravljen,

ker sem bolj domač na področju projektiranja strojnih instalacij, bom komentiral le ceno PZI -ja za ta segment. Običajno so cene za PZI strojnih instalacij za stanovanjske hiše cca 50% nižje od tebi ponujene.
#7
Ne bo držalo, vsaj ne za kvalitetno izveden PZI-je, ki upoštevajo želje investitorja in se potrudijo najti optimalne rešitve za investitorja

Copy paste štance pa se dajo dobiti za pol cene.

Polovične cene so ponujali tudi popoldanski sp-ji, ki so "fušali" v času redne zaposlitve. Z novim zakonom se je to malce spremenilo.
#8
(16.12.2019 ob 08:18)KeCko Napisal: Ne bo držalo, vsaj ne za kvalitetno izveden PZI-je, ki upoštevajo želje investitorja in se potrudijo najti optimalne rešitve za investitorja

Copy paste štance pa se dajo dobiti za pol cene.

Polovične cene so ponujali tudi popoldanski sp-ji, ki so "fušali" v času redne zaposlitve. Z novim zakonom se je to malce spremenilo.

Sam sem projektant strojnih instalacij. Če bi za stanovanjsko hišo postavljal ceno 1200€ + DDV, bi jih delal bolj malo. Ne delam "copy paste štanc", takšni projektanti zgolj mečejo slabo luč na tiste, ki se s projektom potrudimo in ga izdelamo tako kot je treba. 
Sam se vedno se dobim z investitorjem, če je treba tudi večkrat. Na teh sestankih vse skupaj predebatiramo, dorečemo podrobnosti, razjasnimo morebitne nejasnosti nato pa se izdelajo načrti s pripadajočimi popisi.

Skratka, cena 1200€ zgolj za talno ogrevanje, interni vodovod in interno kanalizacijo ter lokalno prezračevanje se mi zdi previsoka.
#9
Na sestanku pred poslano ponudbo smo se s projektantom ze dogovorili, da bomo PZI naredili tak kot je treba in tudi delali po njem, tudi zaradi PID.

Osebno se mi cene zdijo previsoke, vsaj po prebranih malo morje strani razlicnih forumov. Kako kot laik v tej fazi sploh lahko ves ali je projektant dober ali ni in ali so ponudbe ok ali niso, dokler pac se med samo gradnjo ne zacnejo kazati napake.

Recimo dobra prijatelja sta ravno v fazi gradnje, njun PZI ju je prisel 2.500€, do sedaj tece vse gladko tako kot mora. In tukaj se mi potem poraja vprasanje ali bi bil najin za 5.400€ res toliko boljsi, v cem bi sploh bila razlika. Razen velike razlike v ceni, s tem, da onadva gradita samostojno hiso velikosti 200m2 bivalne povrsine.

Zame so vsi ti postopki odvijajo prvic zato skusam skozi vase odgovore pridobiti vtis o vsem tem in pa kaksen dober nasvet.
Hvala za vsak odgovor.
#10
5.400€ se mi s stališča investitorja zdi res preveč.
Seveda pa se vedno najde kdo, ki pravi da je OK (in je mogoče sam projektantSmile).
#11
@Primož, samo za osnovne inštalacije ja, bi se strinjal, da je nekje na polovici ok, recimo kakšnih 800. Če dodamo še prezračevanje, kakšno hlajenje, morebiti preko prezračevanja, kakšna optimizacija investicije pa se hitro pride tudi do omenjenih 1200.

@montažna150. Tega nikoli nisem skrival, ravno nasprotno, če sem komu tukaj kaj svetoval sem jasno povedal iz kakšne pozicije nastopam in kakšne kompetence prinesem v debato oz. nasvet. In isto velja tudi za cene.

Pa še malo v hecu. Najmanj težav je s slabim PZI-jem ker potem vsak izvajalec dela kakor mu paše in ni "problemov". Kaj to pomeni za investitorja pa ... Smile
#12
aja, saj nisem imel vas v mislih...ne sledim tako dobro vsemu na forumu, da bi vedel kaj kdo dela. Se pa strinjam, da slabi PZI lahko povzročijo tudi veliko težav..
#13
Statika je za 400 eur preveč. Rad bi videl v realnosti take cene, a jih žal ne dosegamo. Pa sem med "dražjimi".
#14
Če je projektant dober pa gleda res vse detajle bi mu dal tud 8k, če je pa zanič pa niti 2 jurja. Vse kar bo on šlampasto naredil se bosta morala nato sama neposredno na gradbišču zmišljevat, vsklajevat in pregovarjat z izvajalci. Tudi popis del in ponudbe bodo tako bolj okvirne. Vsaj take so moje izkušnje.

Vso srečo
#15
Pri nas se je pokazalo, da je popis del ( natančen in temeljit ) zelo pomembna zadeva in omejuje in preprečuje, da vas / nas izvajalci brijejo do onemoglosti.


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »