Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Novogradnja - klasična

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novogradnja - klasična
#1
Pozdravljeni,

sem v fazi projektiranja hiše, drugo leto začnemo s klasično gradnjo in imam nekaj vprašanj. Vem da je verjetno veliko tega že na tem forumu odgovorjenega, pa bi vseeno prosil za pomoč. Najprej nekaj osnovnih informacij: 
 - 160 m2 (nadstropna, ravna streha)
 - talno gretje 
 - toplotna črpalka zrak-voda
 - fotovoltaika na strehi
 - centralni rekuperator


1. Ima kdo kakšne izkušnje z vinilom v kopalnici? Namreč razmišljava da bi kar v celi hiši imela vinil. Prav tako so nama nekateri na sejmih svetovali tanki lepljen vinil, nekateri pa vinil s pluto... kaj torej izbrat?


2. Utility soba bi naj bila 1,7 x 1,7m velikosti. Je to dovolj za rekuperator + TČ zrak-voda z nekim zalogovnikom primernim za 4 člansko družino? Koliko literski zalogovnik je potreben?

3. TČ (zunanja enota) bi bila dober meter oddaljena od sosednje meje. Sosednja hiša pa nekje 5m. Nekoliko me skrbi, da bi bila TČ preglasna in motila sosede. S tem bi potem bil primoran vgrajevat TČ voda-voda ali geosondo samo iz tega razloga da ne bo takega hrupa, saj mi večji izkoristek teh izvedb ne bo načeloma nič koristil, saj je v štartu plan tudi fotovoltaiko na streho postavit. Katero TČ priporočate v primeru zrak-voda?


4. Koliko je dražja fotovoltaika na ravni strehi zaradi dodatne konstrukcije? Pa kako se zadeva sploh pritrdi na streho? Bojim se da se poškoduje streha...

5. Centralni rekuperator - katerega priporočate? Na sejmu vsak svojega hvali in sploh ne razumem razlik med njimi. O raznih idejah kjer je možno še neko ohlajevanje zraka preko tega sistema raje nebi razmišljal zaradi možnosti kondenzacije v ceveh.. Verjetno bolj smiselno posebej klimatsko napravo v prostor zmontirat?

Hvala in lp!
#2
2) Mi imamo utility 2x2m pa imamo notri brez problema notranjo enoto TČ (z vključenim 200L zalogovnikom), rekuprerator, pralni in sušilni stroj, filtre za vodo pa še 2 visoki polici..je pa res ostalo prostora samo za vrata odpret pa se obrnit..

3) Če bo kakšna glasna potem bi verjetno lahko bil problem, še posebej če bo direktno med 2 hišama, kjer lahko fiino odmeva. Pa verjetno bo motilo tudi tebe, ne samo soseda. 
Ravno zadnjič mi je monter razlagal, da so začeli montirati to novo od Kronoterma Adapt in da je kao praktično neslišna..

5) Razlika je v osnovi verjetno samo v izkoristku, ali ima entalpijsko kocko in koliko stanejo novi filtri.. Sam imam Zehnderja pa je ok..
#3
5) Za učinkovitost rekuperatorjev je najboljše merilo certifikat passivhaus inštituta:
https://database.passivehouse.com/en/com...tion_small
Procent izkoristka, ki ga vidiš v reklami, ni merodajen, ker reklama le redko pove, po kakšni metodologiji je izračunan. Različne metodologije dajo različne rezultate in odstopanja so včasih precej velika. V bazi podatkov passivhaus inštituta lahko primerjaš certificirane rekuperatorje med seboj, ker so vsi rezultati pridobljeni po enaki metodologiji, ki tudi najbolje odraža realne lastnosti rekuperatorja.

Je pa poleg samega izkoristka potrebno upoštevati še druge parametre, ceno filtrov, porabo elektrike, glasnost, vzdržljivost ventilatorjev in elektronike... slednje bi rekel da je še najbolj pomembno, da naprava zanesljivo in dolgo deluje, je pa za to najtežje dobiti kakršnekoli primerljive informacije.

Hlajenje preko prezračevanja je ok, kondenz bi kvečjemu nastal zunaj cevi, ne v ceveh, ampak ob uporabi izoliranih cevi tudi te nevarnosti ni. Ima pa hlajenje preko prezračevanja, enako kot ogrevanje, omejeno moč, zato je uporabno le v dobro izoliranih stavbah z dobro senčenimi okni.
#4
Če si v fazi projektiranja bi ti precej podrobne podatke o vsem tem moral podati projektant. Če tega ne zna/noče, ga zamenjaj. Seveda nič ne škodi, če se še tukaj pozanimaš, vendar če ti ne zna povedati ali je zaradi fotovoltaike konstrukcija kaj bolj obremenjena in ali je objekt primeren za hlajenje preko rekuperacije in kako to sploh izvesti je pač nekompetenten.

1. Končna izbira obloge je odvisna od posameznika in kako se počuti ob hoji po posameznem materiali. Zame osebno še vedno parket eden in edini kar se tiče občutka udobja in v mokrih prostorih kvalitetna keramika.

2. Najbolj odvisna od izbire sistema ogrevanja in prezračevanja ter monterja strojnih inštalacij. Na zadnje smo cel komplet lično spravili na 1,05m2 in zaprli z garderobno omaro. Sem pa videl primer, kjer se je strojnik po domače "usral" čez 4m stene in nametal notri dovolj cevi za ruski plinovod. Za 4 člansko družino in primarno tuš je cca 200l povsem dovolj. Če pa se konstantno namakate v "nadstandardni" kopalni kadi pa toliko več.

3. Nabor TČ je goromen. Pobrskaj po forumu za objavami sassapo, kjer je na hitro povzel prednosti in slabosti posameznih proizvajalcev. Pač išči čim tišjo TČ, kar pomeni čim večjo zunanjo enoto, ki deluje pri manjših obratih z manj cikli defrosta. Dodatno pa se da omisliti še kakšno zaščitno protihrupno škatlo

4. Če imaš betonsko stropno konstrukcijo (kar je pri ravni strehi, kar se mene tiče, no brainer) potem praktično nič. Ponudniki folij ravnih streh imajo za takšne hece že pripravljene detajle. Ključno je, da izvajalec ve kaj dela in uporablja sistemske rešitve.

5. Je BojanF kar dobro povzel. Par procentov (razen pri doseganju pasivnosti za ekosklad) ne bo igralo razlike. Bolj pomembna glasnost, enostavnost vzdrževanja ter support ponudnika.
#5
O super, res hvala za izčrpne informacije!
#6
- Mi imamo lepljen vinil po celotni hiši...tudi v kopalnici. Občutek na bosi nogi je super ko stopiš iz banje ali tuša. Tud stopnice nam je mizar naredil pohodni del iz istega vinila. Zaenkrat super zadovoljni.
- Utility imamo velik nekje 6m2. Dovolj velik za vso ropotijo.
- zalogovnik le daj 300l. Sploh če imate punce. Mi imamo 300l pa so ga punce spraznale ko so se kopale in se igrale v banji.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »