Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Montažna hiša (urejanje vsega)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Montažna hiša (urejanje vsega)
#1
Pozdravljeni, najprej bi se vam že v naprej zahvalil za vse odgovore,predloge,ipd.

Odločil sem se, da zaradi časa in trenutne službe bom kupil montažno pasivno hišo za 160-180.000eur na ključ. (15 kWh/m2a) Ker sem ‘zelenec’, kar se tiče gradnje vseh papirjev ipd. me zanima naslednje:

- na kaj vse moram biti previden
- povedali so mi za EKOSKLAD (da bom dobil cca. 10.000eur nazaj)
- ali obstajajo še kakšne subvencije in ugodnosti? (smo mlada družina Naša občina pa se bori, da bi v njej ostalo čim več mladih, ker trenutno raste starejša populacija) ... bi lahko s tem dobil kakšno ugodnost pri kakšnem prispevkov - imate kakšne izkušnje
- na kaj moram biti pozoren (pri urejanju papirologije)
‘so kakšne dodatne ‘’FORE’’, ki jih je dobro plačati za npr. prihodnost ali pa trenutno dogajanje pri postavljanju montažne hiše)

- ali lahko izbiram hišno številko po moji želji? (nočem pretiravati pri izbiri ampak npr. če se v vasi zaključijo hišne številke 
pri št. 35 sam bi imel pa rad 41, je to sploh izvedljivo pri nas v SLO?


Stvari se mislim lotiti v naslednjem vrstnem redu.

- poklicati agronoma (da zbije bonitetni razred parcele) 
- obiskati občino (povprašati, če so kakšne ugodnosti za mlade)
- pridobiti gradbeno dovoljenje 
- obiskati in urediti komunalne in elektro prispevke
- pridobiti soglasje od sosedov (to je že urejeno)
- plačilo takse za izgradnjo (občina)
- priprava projektne dokumentacije PZI
- priprava gradnje (geometer)

IZKOP ZA TEMELJNO PLOŠČO
(na kaj moram biti previden)

Ko uredim temeljno ploščo pa bodo prevzeli delo izvajalci gradnje montažne hiše in od tam dalje mene žal ne bo več doma zato, sem se odločil, da jim bom moral zaupati. 

Se opravičujem, če sem napisal kakšno neumnost Wink
#2
Vprašanj je veliko, večina pa preveč pavšalnih za konkreten odgovor. Poišči dobrega arhitekta in še boljšega nadzornika pa boš dileme reševal takrat, ko bo čas zanje.

- na kaj vse moram biti previden
Na vse in še kak dodatek.
- povedali so mi za EKOSKLAD (da bom dobil cca. 10.000eur nazaj)
Res je, z ustrezno pripravljeno dokumentacijo in izbranimi materiali lahko celo več
- ali obstajajo še kakšne subvencije in ugodnosti?
Mlade družine so lahko opravičene plačila takse za izdajo GD (ca 250€).
- na kaj moram biti pozoren (pri urejanju papirologije)
Na dobrega arhitekta.
- ali lahko izbiram hišno številko po moji želji?
Ne
- IZKOP ZA TEMELJNO PLOŠČO (na kaj moram biti previden)
Da bodo dela opravljena po projektni dokumentaciji

- Ko uredim temeljno ploščo pa bodo prevzeli delo izvajalci gradnje montažne hiše in od tam dalje mene žal ne bo več doma zato, sem se odločil, da jim bom moral zaupati. 
Seveda v navezi z dobrim nadzorom.
#3
(3.12.2019 ob 11:58)vuego Napisal: Poišči dobrega arhitekta in še boljšega nadzornika

Ena izmed bolj obrabjenih, če ne celo zlorabljenih fraz, kar jih človek lahko prebere na tem forumu.

Vsak bo sebe hvalil, da je boljši od najboljših, kako pa lahko slehernik, ki ni iz "foha" loči zrnje od plev? Nosijo kakšna znamenja na čelu, spuščajo drugačne barve urin, ali kako se jim to vidi??
#4
m555 ,
ni neka obrabljena fraza , na koncu gradnje.
Tudi na začetku ne.
Je pa vmes, ko se investitor pritožuje , jajca,......dela sranje....
Odgovor je na mestu, kot tudi da si poišči primernega izvajalca.
Investitor vzame najcenejšega. To si pride gor šele na sredini gradnje.

Sem opisal nekoliko nazaj,: za 600 - 700 € se najde nadzornik za hišo, ki je vredna 200-250 k €. Izbere ga investitor.

Ne tuki zdej ti palamudit, da je to  : "" Poišči dobrega arhitekta in še boljšega nadzornika "" , " Ena izmed bolj obrabjenih, če ne celo zlorabljenih fraz, kar jih človek lahko prebere na tem forumu.

Vsak bo sebe hvalil, da je boljši od najboljših, kako pa lahko slehernik, ki ni iz "foha" loči zrnje od plev? Nosijo kakšna znamenja na čelu, spuščajo drugačne barve urin, ali kako se jim to vidi?? "

Kdo tukaj zdaj palamudi?

m555, to sem ti napisal iz prve roke; to je dejstvo. Investitor se sam odloči koga bo imel v ekipi.
Kolikor se spomnim, so začetki tega Foruma in intuzijasti, imeli vizijo pomagat investitorjem , tako tistim v lastni režiji kot tistim nekaterim " v foteljih ". Če pa nočejo razumeti , je njihova težava.
Lep pozdrav
#5
Vsekakor se strinjam, da je potreben dober nadzor. Ne vem sicer kako je z arhitektom, ker tam jaz nisem imel nikjer sreče, ampak nadzor pa nujno.
Ker kot investitor, tudi če opaziš še take neumnosti med gradnjo, te niti ne jemljejo resno.
Pa še problem je čas. Ko prideš iz službe, so večino bedarij za tisti dan že opravili.

Izvajalec pa vsekakor ne nekaj no-name. Jaz sem imel 25 ponudb preden sem izbral, in na koncu študiram da toliko kot moram biti vključen, če nočem preveč težav na koncu s hišo, bi bilo bolje dat 50k€ več za kakšnega malo bolj organiziranega in izvajalcu zaupat (pač jih nisem imel).
#6
Pozdravljeni, @vuego @m555 @som16 @montažna150 najprej najlepša hvala za vse odgovore. Prvo bi pa podala naprej eno dobro informacijo, katero sem izvedel in lahko komu pride prav.

a) hišna številka (lahko povem, da sem vseeno lahko pridobil svoj željeno hišno številko tako, da ko bom dovolj blizu postopka za pridobivanje številke imam že v upravni enoti rezervirano. Edino, kar sem bil opozorjen je, da nisem smel pretiravati z velikostjo številk. Mogoče tole pride komu prav.

b) uredil sem tudi komunalni prispevek, trenutno ga še nisem potrdil in plačal zato preverjam. Je 6.142eur za 131m2 (hiša) + parcela 822m2  
VPRAŠANJE: ima kdo kakešne izkušnje z zbijanjem cene komunalnega prispevka?
Mislim pa, da je to pač normalen strošek za komunalni prispevek. 

c) nadzornik montažne hiše
če podjetje npr. Žiher, Jelovica, Marles, Luma ... ipd. zagotovi svojega nadzornika - je to dovolj za kvalitetno opravljeno zaključno delo na hišo na ključ? 

Če se mogoče še kdo spomni, kakšne informacije pri celotni IZGRADNJI HIŠE bi prosil za kak dober nasvet. Razumem pa, da so informacije veliko vredne ampak pri mojem projektu, če bom ugotovil 
- napake, katere sem delal
- nepravilnosti pri izdelavi hiše (npr. podejetja)
- in tudi dobre stvari
bom delil z vami na tem mestu. Saj sem mnenje , da lahko edino tako vračam nazaj pomembne informacije s katerimi se soočamo npr. novopečeni ali drugi graditelji HIŠ.


Vsem lep prazničen vikend!
#7
Nadzornik in in izvajalec ne smeta biti poslovno povezana! Nadzornik je tam, da dela zate in ne za izvajalca. Če ti ni jasno, kje je razlika potem je še toliko bolj pomembno, da je nadzornik res dober.
#8
(5.12.2019 ob 18:45)KeCko Napisal: Nadzornik in in izvajalec ne smeta biti poslovno povezana! Nadzornik je tam, da dela zate in ne za izvajalca. Če ti ni jasno, kje je razlika potem je še toliko bolj pomembno, da je nadzornik res dober.

Hvala! Bom šel še v ta projekt iskanja dobrega nadzornika.
#9
Ker si se odločil za montažno hišo, je nekoliko drugače, kot pri kalsični gradnji. Pri montažni gradnji je arhitekt ponudnik montažnih hiš. Glede nadzora tudi meni ni povsem jasno ali ga potrebuješ ali ne, ker ti da garancijo dobavitelj montažne hiše (lahko se tudi motim).
Bi te pa opozoril, glede na moje izkušnje na načrte priključkov. Vsaj kar se tiče elektrike in mislim tudi vodovoda, moraš dobiti svoje projektante in na njihove projekte tudi menja na projektne rešitve posameznih soglasodajalcev.
#10
Ja, res ne pozabi na dobrega nadzornika! In dobrega arhitekta!

Če v imeniku ob svojem imenu nimata dopisano, da sta dobra, jih sploh ne kliči, ker sta ziher šalabajzerja. Edino če imata najvišjo ceno. Potem pa nista dobra, ampak več kot odlična. Nič ne razmišljaj, podpiši takoj!

_Sarcasm off_

Logika tega foruma je totalno na psu...
#11
@mirator, tako zakonsko kot tudi drugače ga rabiš. Ne glede na to kdo je ponudnik bo imel za sabo cel kup podizvajalcev. Garancija je super, ampak če ti dam recimo en zadnji primer. Cevi vroče vode in hladne vode položene direktno na AB ploščo in povsem skupaj in v ceveh, ki niso imele ustrezne debeline izolacije. Sedaj pa, ko so vsi estrihi zaliti ugotavljaj, kaj je narobe in ko si že vseljen razbijaj vse skupaj. V tem primeru smo problem odkrili pravočasno. Izvajalec je cevi odmaknil, podložil izolacijo. Ljudje delajo napake, še posebej, če je tako kot sedaj rok izvedbe kratek do skrajnosti ker je gužva.

Je pa res, če ga nimaš, ne veš kaj vse je narobe in spiš mirno Smile kar se verjetno sklada z logiko m555 Smile
#12
Mogoče sem se glede nadzora res prenaglil in bi bilo bolje, da bi molčal. V bistvu sem bolj mislil opozoriti za priključke na javno infrastrukturo glede na moje izkušnje. Skoraj vsako leto sem dobil urgentna naročila za izdelavo načrtov za elektropriklop. Dobavitelji montažnih hiš s pogodbo zavežejo investitorja, da jim do začetka gradnje priskrbi električno napetost.
#13
Nisi se prenaglil, je dobro da je jasno. Se pa strinjam s tabo kar se tiče infrastrukture, še posebej z elektriko je postopek, da dobiš vsaj gradbeno elektriko hudo tečen. Še najboljša varianta, da si sposodiš od soseda in mu ta čas plačuješ položnice Smile
#14
Je imel kdo kdaj problem, da ni izpolnjeval prostorskemu aktu npr. za 85cm Smile  predolga bajta. Kaj ste naredili in kaj je možno sploh kaj narediti. 

Pa še nekaj EKO SKLAD
- tam, kjer je plinsko območje kao nisi upravičen subvencije za toplotno črpalko
#15
Mimo prostorskega akta se ne da. Zadeve ti lahko rešuje in išče opcije dober projektant v okviru dobrega projekta. Včasih se da kakšno zadevo malce upogniti ampak ne tako točno določenih zadev kot so tlorisne mere.

Kar pa se plina tiče pa za Medvode velja.

– obvezna priključitev na distribucijsko omrežje zemeljskega plina ob zamenjavi ogrevalnega sistema, razen v primeru uporabe obnovljivih virov energije, povsod tam, kjer je priključitev omogočena.

V primeru uporabe TČ gre za uporabo obnovljivih virov energije, kar pomeni da priključitev na plin ni nujna. Čeprav, če je plin na parceli in ponudnik poskrbi za vso infrastrukturo do glavne pipe je začetna investicija vsekakor precej cenejša.

Je pa pri montažnih prej problem pregrevanje objekta in posledična potreba po hlajenju kot pa samo ogrevanje.


Skok na forum:
Zadnje novice

Lumar Zero Emission Living Tour – v Dragomlju na ogled edina slovenska hiša s certifikatom Active House
05.06.2020 ob 11:42:06
Lumar Zero Emission Living Tour – v Dragomlju na ogled edina slovenska hiša s certifikatom Active House
Po uspešno izpeljanih obiskih iz naslonjača pri Marko Potrču, Mitji Petkovšku in Jakovo Faku, vas v podjetju Lumar v okviru... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »