Gradnja in obnova > Energijski viri
monoblok preko izmenjevalca

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
monoblok preko izmenjevalca
#1
Imam zadovoljivo delujoč ogrevalni sistem 150m2 talnega ki ga sedaj napajam z pečjo na drva in na dvižnem vodu imam nastavljeno na 35 stopin.  Ogrevanje sanitarne je urejeno. drva imam svoja. 
Ker se mi pa včasih ravno ne ljubi kurit (predvsem prehodna obdobja)pa bi zraven dogradil en monoblok(LG za 2,5K€). V Hudi zimi pa bi kuril na drva. v cel sistem nebi dajal glikola zato bi monoblok vezal preko izmenjevalca. 
sedaj pa ne vem kakšen izmenjevalec bi bil primeren za eno toplotno nekje7KW  da bi dosegel temperaturo DV nekje 35 stopinj. na netu mi vrže te izmenjevalce
https://www.bazenistotinka.si/katalog/og...-temp-75kw
 ali bi bilo bolje dat zalogovnik z kačo ter kolikšna kača bi mogla bit da bi delalo povezava izmenjevalec TČ bi bila glikol da pozimi nebi zmrznilo
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
#2
Zakaj bi pa dajal glikol? Pustiš odprte ali delno odprte cevi in po malem ogrevaš TČ, ko ta ne laufa. V celi zimi boš popušil par polen. Če.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#3
(16.11.2019 ob 11:30)Fery Napisal: Zakaj bi pa dajal glikol? Pustiš odprte ali delno odprte cevi in po malem ogrevaš TČ, ko ta ne laufa. V celi zimi boš popušil par polen. Če.

Po moje en takle radiator zunaj kot je TČ  v zimskem mrazu ohladi peč bol kot za par polen pa še peč mi obratuje pozimi v najhujšem mrazu okrog 7 ur dnevno  in mi lahko v vmesnem času vseeno zmrzne. Če bi bil strošek izmenjevalca in povezave pod 1000€ raje dam izmenjevalec in monoblok kot split sistem(lahko naredim sam in če po letih crkne monoblok ga je enostavno zamenjat pa še dragi niso monoblokiproti split
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
#4
Če je ob bajti, ne zmrzne, brez skrbi.

Če razmišljaš o izmenjevalcu, potem je ravno v tem fora, da imaš na relaciji TČ izmenjevalec noter glikol, od izmenjevalca naprej pa vodo.

Sicer pa je to veliko ceneje in lažje napraviti s sistemom ventilov oziroma zasunov. Jaz sem naredil tako, da lahko s par zasuki krogotok s TČ ločim od krogotoka s kotlom in radiatorji, na delu TČ pa tudi izpustim vodo ven (ne rabim celega sistema praznit, lahko izpraznim zgolj vodo, ki je v par metrih cevi in sami TČ). Ker imam v sistemu še stari šritipotni ventil lahko v primeru ogrevanja s TČ ogrevalno vodo peljem skozi kotel, ali pa tudi mimo kotla. Pa še zadeva, ki smo jo nazadnje usposobili: radiatorje lahko ločim od TČ in kotla in tako ogrevam sanitarno vodo v kotlovskem bojlerju izven kurilne sezone.

Izmenjevalnik je drag, poleg tega pa boš v takem sistemu rabil še dodatno obtočno. Z "mojim" sistemom je potrebna zgolj ena obtočna.
#5
Kaj pa, če bi namestil kakšen ventil ali dva in bi takrat, ko se boš ogreval na drva preprosto spustil vodo iz TČ in cevi, kateri so zunaj? Če bo izmenjevalnik suh in cevi prazne, nima kaj zmrzniti.
#6
Cevi so izolirane, izmenjavalec tudi. Ampak očitno je 5 lastnih polen preveč za to.
Torej narediš tako, kot smo vsi normalni butlji na svetu. Daš senzor na cev zunaj in ko temperatura pade, spustiš par deci vode skozi TČ. Privarčeval boš 5 polen in obogatel.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#7
Ne vidim smisla v tem, da kupiš novo TČ za prehodno obdobje.
Ker boš kupil poceni, prešvoh za tvojo kvadraturo in enkrat, ko se ti ne bo dalo zakurit drva, TČ ne bo naredila nič posebnega.
Za prehodna obdobja se ponavadi uporabljajo klime, katere ti poleti tudi hladijo.
Jaz sem po 7 letih kurjenja na drva, namontirala Monoblok TČ, vezali smo jo na obstoječi zalogovnik, 300 l. Za možnost preklapljanja med njo in drvmi, sta na zalogovniku 2 ventila. To je bila moja želja, ker kao obožujem drva.
TČ dela šele 2 tedna, pa že mi na pamet ne pade, da bi kurila z drvmi   Undecided.
Bomo videli pozimi, če bo kaj več volje.........
#8
Zakaj pa imate 2 ventila? Menda ne za na roke preklapljati?

Očitno sem samo jaz tak čudak na svetu. Komaj čakam, da pridem domov in kamin gonim. Je pa res, da je razlika med kaminom in pečjo. Dol tudi jaz ne bi hodil kurit.

Od kdaj pa je 9kW prešvoh za 150 m2 talnega. Do minus 15 ji bo dolgčas, potem pa lahko peč zakuri.
Ampak najprej mora biti minus 15.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#9
Ni napisal nekje 7 kw? Nisem opazila, da bo TČ 9 kw.
2 ventila sta zato, ker je tako najbolj preprosto, tudi same nastavitve ogrevanja so tako preproste za upravljanje (če se komu da pritiskat na gumbke), da to lahko vsak zna sam, brez branja navodil. Ventila sta na zalogovniku, ki je v špajzi, zraven kuhinje.
#10
In potem pozabiš, zakuriš in ... zmeče vodo ven.

Pri nas smo bolj kmetavzarji in smo to samogradno naredili. Ko zakuriš, avtomatsko preklopi na kamin. Talno, bojler, zalogovnik. Če je mraz, celo oboje laufa istočasno, TČ in kamin. Dokler kamin ne pride na obrate in povozi TČ.
Ko nehaš kuriti in se ohladi, ga nazaj pohodi TČ.

Ampak, ponovno, tako delamo kmetavzarji. Sofisticirani centralnarji naredijo tako, kot pri vas. Če ti praviš, da vsi kurjaći vedo, kaj jim je storiti, bo že držalo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#11
Kaj zdaj kompliciraš?
Tudi mi smo nameravali narediti, kot si napisal, pa smo se potem odločili za preprostejši način.
Saj nismo neumni, da ne bi vedeli, kaj je treba storiti.
#12
Eno je, da človek ve, kaj je treba storiti, nekaj drugega pa je, če zgolj enkrat pozabi tisto nekaj pravočasno narediti.
#13
(16.11.2019 ob 17:09)bk9105 Napisal: Eno je, da človek ve, kaj je treba storiti, nekaj drugega pa je, če zgolj enkrat pozabi tisto nekaj pravočasno narediti.

Tretje pa je, da imaš vso avtomatiko in ko ti nekaj crkne/zataji pa nimaš pojma, kaj narediti. Da pa so ob tem posledice lahko vsaj takšne kot takrat, ko enkrat nekaj pozabiš pravočasno narediti pa se itak ne splača zgubljati besed.
#14
Četrto pa je, da bomo vsi pocrkali in je popolnoma brez veze, da karkoli naredimo v življenju, razen da damo gate na glavo pa dva svinčnika v nos. Kaj šele, da bi naredili kaj prav.

Scolaš jurje in jurje za TČ, škoda pa ti je dati za en preklopni ali zapiralni motorni ventil? Fajn.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#15
Mi bi morali šparat, ker smo dal 670eur za mašino... Aja, mi si lahko privoščimo motorni pogon, ker je blo pocen ?


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »