Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Drenaža opornega zidu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drenaža opornega zidu
#1
Pozdravljeni! Zadnjič nekaj debatiramo glede drenaže opornega zidu ali šakrpe. Pa kolega reče da ima pomisleke glede postopka da se cev zapre dol s filcem. Torej filc pod cev absolutno, nikakor pa ne filc preko cevi. In sicer pomislek ima glede tega, da ko zemljina pronica skozi filc da se bo ta filc enkrat zamašil in ne bo več prepuščal vode skoz tako kot bi jo moral. Meni da je boljša opcija da se cev zasuje s kamenčki različnih granulacij in da se filc "čez" enostavno spusti. Kaj menite o tem pomisleku?
#2
In.... zemlja cez kamencke ne more?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
(12.11.2019 ob 20:39)firefly Napisal: In.... zemlja cez kamencke ne more?

Seveda lahko, kdo trdi da ne more? Ampak verjetno če imaš debelejšo plast teh kamenčkov in ti to zemljo počasi spira v drenažno cev verjetjo ni tak problem kot pa da se filc zašopa? Nevem, razmišljam? Hkrati pa se sprašujem kako se je drenaža učinkovito izvajala pred iznajdbo oz. komercializacijo gradbenega tekstila? Ne trdim da je tako, sprašujem in si širim obzorja!
#4
nad filc pa ne sme dat kamenčkov?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
(12.11.2019 ob 21:05)firefly Napisal: nad filc pa ne sme dat kamenčkov?

Nevem? Ti mi povej, ti si tisti tabrihten? Če bi vedel ne bi teme odpiral.
#6
tisti ki vedo so že povedal kako se naredi... če hoče kamenčke pa naj da kamenčke. Sam da ne bodo premajhni...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#7
Kamenčki pridejo itak v vsakem primeru, gor pa zemlja/ilovica itd... saj pravim, vprašanje kaj se zgodi s tistim filcem neposredno na cevi ko se spira in zasuši ves ta drek na filcu...
#8
Mattte,
izkopali so jarek, ga napolnili z prodcem/kamenjem. Groba zrnavost. Sedaj po vrhu dodamo filc, nekje do 150 g. To je v nekaj krakih v gradbeni jami. V Lj/Gorenjskem kocu rečejo temu " salama " ponekod " ribja kost ".
Izdelaj betonsko muldo, vgradi drenažno cev, vgradi prodec; vse ovij z filcem .
Lep pozdrav
#9
(12.11.2019 ob 23:32)som16 Napisal: Mattte,
izkopali so jarek, ga napolnili z prodcem/kamenjem. Groba zrnavost. Sedaj po vrhu dodamo filc, nekje do 150 g. To je v nekaj krakih  v gradbeni jami.  V Lj/Gorenjskem  kocu rečejo temu " salama " ponekod " ribja kost ".
Izdelaj betonsko muldo, vgradi drenažno cev, vgradi prodec; vse ovij z filcem .

Hvala za info! Me pa zanima, kakšna je funkcija teh betonskih muld v primerjavi s tem če skopaš jamo, daš spodaj filc in cev direkt na filc? A zaradi morebitnega posedanja te cevi ali...?
#10
@mettte..."Torej filc pod cev absolutno, nikakor pa ne filc preko cevi."
Niti prva niti druga trditev nista na mestu. Pri 10 strokovnjakov se tudi dva popolnoma ne strinjata...... Nekateri dajo drenažo direktno na peto ob podporni zid. Drugi ob peto/temelj....
Vsak primer ima svoje prednosti in slabe lastnosti.
1.Največja napaka, ki jo delajo je, da cev ovijejo s filcem. Zakaj? Manjša površina, prej se filc zapaca.
2. Med filcem in cevjo najmanj 20cm granulata.
3. Mulda...da in ne.
4. Cev je samo za vsak slučaj, voda se mora odtekati oziroma se bo več ali manj skozi granulat (paziti na naklon).
5. Poskrbi za dovolj velik jarek oziroma nasutje.

Ta vikend sem izdelal 30m podpornega zidu v lastni režiji (brez statika), višine 1-2m. Temelj v naklonu 1m., šitok 65-70cm., debelina 30-35cm. Zid na obeh koncih obrnjen proti nasutju. Na višjem nivoju za cca. 20°, na nižjem koncu za 90° dolžine 2m (bolj zaradi protiuteži). Parcela sestavljena iz rjavega glinastega grušča ter glinasto-meljaste zemljine. Slabo prepustno. Moral sem izdelati ponikovalno polje, ki se nahaja na najnižjem delu ob samem podpornem zidu v dolžini 15m, širini 1.5m, globini 1m (sega pod temelj). naknadno izdelam še eno ponikovalno polje.
Drenažo izdelam, ko preneha deževati:
- na podporni zid čepkasta folija, na temelj/peto gradbena folija. V vogal, med temeljem in zidom, stiropor pod 45° (pod čepkasto folijo), da bo voda lažje oddtekala stran od zidu. Na gradbeno folijo/peto 10cm granulat. Drenažna cev na ta granulat ob zid. Granulat nasut do vrha podpornega in v širini 50cm. Geotekstil na vrhu nasutja ter navzdol med granulatom in zemljino, ter nad ponikovalnim poljem. Drenažna cev na najnižjem delu temelja speljana v ponikovalno polje. Izdelane tudi barbakane.
Pri takem naklonu temelja, količini nasutja gramoza ter ponikovalnem polju, niti nebi potreboval drenažne cevi...Veliko se vas nebo strinjalo z izvedbo.
#11
Moja izvedba drenaže...
Za zidom višine 3 m čepkasta folija in v naklonu položena fi 10 cm drenažna cev. Gor sem dal v višini dobrega 0,5 m drenažno kamenje. Vse to sem pokril s filcem. Na filc sem nametal material od izkopa. Po enem letu BP in brez ene poke AB zidu.


Priložene datoteke Predogledne slike
               
#12
@gregorjanc tvoj podporni zid je kratek (cca. 12m?) in na kamniti podlagi. Nebi se smele pojavljati raspoke....
#13
Mattte,
sem napisal nekaj komentarjev glede drenaže in zakaj tako izvesti.
Način izvedbe je od situacije.
V načrtih , kjer je prodec v skupni višini 4-6 m -->, in geomehanik predlaga da se drenaža izvzame iz načrta, pa jo " Arhitekt " - projektant vseeno zagovarja in zahteva je .....kaj??
V kolikor imaš izkop na knap ob hiši in ilovico-lapor = nepropustni material, je možno izvesti kontaktno zabetoniranje mulde -drenaže.
Možnost: vbetonirati drenažno cev v beton-sko muldo; tu običajno uporabljajo " popolnoma luknjasto drenažno cev". Tisto rumeno, ki se uporablja za melioracijo.
Možnost : delno perforirano, z polnim dnom.

Obsip z drenažnim peskom ( rizl 16-35 mm granulacije) na okoli da se šika; filc/politlak gramaže do 150g; ob opornem zidu ( ali zasipanem zidu objekta) še 40-60 cm drenažnega peska , do pod - 20/30 cm vrha zunanje ureditve.
Imaš kar veliko komentarjev kako izdelati drenažo. Malce prebrskaj.
Lep pozdrav


Skok na forum:
Zadnje novice

Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »
V radiatorju šumi
07.11.2019 ob 12:28:59
V radiatorju šumi
Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.   Okvare... Beri dalje »
Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »