Gradnja in obnova > Napeljave
Vodovod napeljava, zascita pred puscanjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vodovod napeljava, zascita pred puscanjem
#1
Pozdravljeni,

zanima me kako se zascititi pred puscanjem vodovoda in visoko poloznico, saje je moja situacija sledeca. Moram potegniti 350m cevi od glavnega voda in vodomera, do novogradnje, v lastni reziji. Ce bi zelel, da je vodomer na parceli bi mi komunalno podjetje zaracunalo 5e/m cevi, medtem ko je v trgovini cev 0.7e/m2. Komunalno podjetje pa ne pusti, da cev nabavim sam. Teh 350m od vodomera pri glavnem vodu pa do hise bo moja odgovornost v primeru nevsecnosti.Torej, zanima me kako se preventivno zascititi pred tem, da bi me presenetila velika poloznica v primeru puscanja cevi? Namonitrati se en stevec v hisi ali kaj drugega?

Hvala.
#2
Če bo cev puščala boš pač to videl po že obstoječem števcu...ki bo kazal nadpovprečno porabo. Ne vem zakaj rabiš še enega pri hiši, zaradi tega cev ne bo manj puščala.
#3
0,7€/m stane cev za zalivanje vrta, ne pa alkaten cev za pitno vodo, ki jo uporabljajo vodovodarji za javno vodovod. Najboljša zaščita pred puščanjem vode v vašem primeru je vsakodneven sprehod do vodomera.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#4
Drago, pa misliš, da bo hodil vsak dan špegat v jašek? Prve tri dni. Potem se bo pa to hitro zreduciralo na tedne ali še kaj več. V tednu, desetih dnevih pa se lahko izlije vode tudi za 600 ojrov.
Da pa bi z nekim tipalom na celotni trasi nadziral izliv je pa tudi malo mimo. Prvič zaradi cene, drugič zaradi nezanesljivosti oziroma nezmožnosti natančnejšega lociranja morebitnega uhajanja.
#5
Samo opcije sem predlagal. Ali naj pustijo vodovodarjem, da naredijo, kot je potrebno, ali pa montirajo vodomer 350m stran, potegnejo eno poceni cevko do hiše in tvegajo, da bo kaj puščalo.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#6
Ce jim naredijo vodovodarji bo strosek 1750€, mogoce se zmeni za kak popust ampak tud ce ne, bo vsaj mirno spal, ker bo zadeva kot treba narejena. Tudi, ce pride do tezav, nebo to njegov problem ampak bodo oni sanirali. Sam pa najboljse ve kaj mu vec pomeni.
#7
Skrb bo še vedno njegova. Če je prilključno mesto za priklop na katerega daje komunala soglasje oddaljen 350m, pomeni, da bo števc za vodo katerega bo komunala odčitavala tudi oddaljen 350m. Vsa ta cev do hiše je tvoj problem, če bi čez čas puščala. Ker je to tvoj priključek in ne komunalno omrežje...

Imam podobno situacijo, ko mi gre vodovod dejansko mimo parcele ampak je že na limiti zmožnosti in komunala ne da soglasja. Mi pa dajo soglasje na 200m oddaljen hidrant(iz katerega se pelje tudi vodovod mimo moje parcele). Torej bom moral od tega hidranta potegnit dodatno cev ob obstoječem vodovodu do svoje parcele s tem, da bo ta cev dejansko moj priključek s števcom pri omenjenem hidrantu 200m stran Dodgy
#8
Dajte malo z glavo razmišljat. Komunala potem na tisti vod ne more nikoli več nikogar priklopit. Tu ni neke logike. Niti ni v interesu dobavitelja vode, podobno kot tudi elektra (itd.) ne, ki si na tak način širijo svoje omrežje.
In potem naj bo stranka Bolton, ko bo nuja vodo zapret ali pa se bo do števca kar z avtom morala peljat na "intervencijo"???
Moj primer izpred nekaj let:
sedemkrat so mi prekopavali cesto zaradi puščanj dovodne cevi do moje hiše, rezali asfalt, ga flikali, da je skoraj nova cesta po letu dni izgledala kot najbolj strgan berač. Na koncu smo s sosedi dosegli, da se je v vasi v celoti zamenjal vodovod, se pri vsaki hiši na cesti vgradil zaporni ventili (zasun), meni, ki sem bil najbolj tečen pa so na novo asfaltirali celotno cesto. Ker cesta ni bila javna, to pač v takem primeru lahko zahtevaš. In si ne predstavljam stroškov okrog vseh tisti jebad, če bi bil vodovod "moj". Tako pa sem vsaj spal mirno (čeprav zaradi zrezanega asfalta na cesti nisem. Ampak smo tudi to z nekaj živciranja "rešili".
#9
Jaz sem podal svoj primer... komunala je dala jasno vedet, kje dajo soglasje...in tudi priznali, da je vodovod v celotni vasi dotrajan in poddimenzioniran. Zagotovo bo v prihodnosti sanacija kompletnega vodovodnega/komunalnega omrežja, ampak lahko je to čez 3 ali pa čez 10 let. Pravijo pa, da trenutno še ni v planu.
In kaj naj zdaj čakam nevem koliko let? Valda bom potegnu svoj priključek teh 100m, požrl strošek in ko se bo delalo omrežje na novo se bo naredilo priključek na parceli...
#10
Za 0.7e/m dovis kaj vec kot pa cev za zalivanje vrta. Cev 3/4'' Zagozen 0.7e/m. Tudi Alkatenove niso nic drazje tudi ce kupis v Merkuju. Komunala bi mi racunala 5e/m za enako cev, kar je milo receno uderusko. 

Pri meni je bilo isto, ne dovolijo priklopa na vod, 5m stran oddaljenega, saj je pritisk ze tako ali tako premali. Tako, da sem dobil sooglasje samo za vod oddaljen 350m stran. Predlagal sem jim, da stroske izkopa krijem sam (tako ali tako moram kopati), 2'' cev pa naj dajo oni, pa se naredi skupen vod, in s tem se resi problem se pri ostalih uporabnikih, ki jamrajo, da majo majhen pritisk. Kakorkoli, obcina in komunala se zgovarjajo en na drugega, jst sem pa "jebena stranka". Poleg tega, mi vseeno niso zeleli zmanjsati komualnega prispevka. Trenutno mi ne preostane nic drugega, kot da potegnem 350m voda v lastni reziji, pa upam, da bo vse ok, saj gre 100% preko travnika.

Ce bi bla razdalja manjsa, bi ze placal tisih 5e/m, tako pa je 350m.

(7.11.2019 ob 00:02)dragoF Napisal: 0,7€/m stane cev za zalivanje vrta, ne pa alkaten cev za pitno vodo, ki jo uporabljajo vodovodarji za javno vodovod. Najboljša zaščita pred puščanjem vode v vašem primeru je vsakodneven sprehod do vodomera.

Alkatenova cev 3/4'' niti v Merkuju ne pride 1e/m.
#11
Vajenec, kot da bi bral svojo zgodbo Big Grin samo da pri meni je 120m cevi, od tega bi mogu 75m peljat po cesti, ostalo pa po svojem travniku Smile
#12
Če se s kakšnim sosedom dobro zastopita, se priklopi na njegovo hišo. Sploh če ima colski priklop na običajni hiši, potem ne bi smelo biti težav. Pa tudi na 3/4cole 3 pipe hkrati kar solidno tečejo. 
Tudi če mu placas celoten mesečni  strošek "priklopa" (recimo  da je to 10 al pa 20) bi bilo zame še vedno sprejemljivo.
Vprašaj na občini če ti vrnejo komunalni prispevek, v višini da boš komunalcem.placal 200m vodovoda po njihovih ceni.
Sonce naj sveti vsak dan!
#13
Jaz sem prašal na občini (občina tolmin, lokacija okoliška vas) za znižanje prispevka, če bi vlekel priključek in jih ne zanima. Gladko zaračunajo, kot da imaš priklop na parceli. Potem se pa čudijo zakaj ljudje ne ostajajo/prihajajo na vas, če je treba zabit pri vsakem koraku (naračunan KP za parcelo 700m in hišo cca 160m, cca 4000€, s tem da je potrebna lastna čistilna naprava).
Druga skrajnost primer iz naselja pri novi gorici. Naselje se gradilo že pred 30 leti, od takrat je še vedno samo ena roka asfalta, jaški štrlijo iz tal, brez pločnikov, brez javne razsvetljave. KP za parcelo 500m in tloris hiše cca 220m, 15.000€, investitor je znorel na občini in želel uslužbenko zvleči v naselje naj pokaže kje je vsa infrastruktura, ki jo zaračunajo, a ni imelo smisla...
#14
Torej prisel je cas ko morem razpeljati vodovodno cev na trasi 350m. Zanima me kako spojiti cev? Kar z navadnimi plasticnimi Alkaten spojkami ali kako drugace? Cevi so 100m dolge, tako da jih bo treba 3x spojiti.
#15
Jaz imam podoben primer na razdalji 300m. Predračun sem dobil 1650€ (cev, jašek, vodomer, delo,...) brez izkopa. Ampak preden si lahko vodovod naredim do parcele moram imeti vsaj račun za čistilno napravo.

Koliko te je stal izkop?


Skok na forum:
Zadnje novice