Kar naredi dom > Zabavna elektronika
Zvočna izolacija plesne dvorane

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zvočna izolacija plesne dvorane
#1
Živjo,
Rabim nasvet. Imam plesno dvorano, veliko 6x7. 3 stene so betonske, ena je montazna. Stropi so visoki do 6m

Na strop sem obesila filc. Zvok je ok, niti ne odmeva toliko, le želela, bi hlasnost v sosednjo dvorano malo zmanjšati.

Razmišljam o peni. Vendar ne vem koliko in kam jo naj nalepim. Na montažno steno, za zvočniki, 4 so v dvirani, ta basom, ki je na tleh?

Razmišljam, da bi naročila te slovenske in polepila montažno steno, ki je najnižja cca 1,5m.

Prosim za kakšen nasvet. Hvala
Martinq
#2
Najprej je treba vedeti, da se akustični tretma prostora deli na samo akustično ureditev zvoka v samem prostoru (torej odmevi, stoječi valovi- po domače da se dobro sliši- itd) in pa preprečevanje širitve zvoka v druge prostore. To drugo je na žalost izvedljivo samo z večjim posegom v prostor. Bom malo bolj nahitro napisal povzetek, ker drugače bo zmanjkalo prostora na strani za vse Smile 

 Najceneje in z največ efekta je izgradnja sobe v sobi. Primer- celoten prostor se obleče v knauf, ki je akustično ločen od zunanjih sten. To pomeni, da je vsaj 5cm odmaknjen od zunanjih sten, ta prostor se lahko zafila z kameno volno. Vsi stiki knaufa in nosilcev ter sten (tudi šraufi) se izolirajo z posebno podložno gumo. Tako se v največji meri prepreči prenos zvoka v ostale prostore. Podjetje Kalcer ima sicer na voljo tudi neke namenske plošče, ki nadomestijo knauf in mislim da se jih lepi kar direktno na obstoječe stene, samo je pomoje zadeva kar draga.. ne vem, preveri.

Sam akustični tretma sobe je najceneje in najlažje izvedljiv z kameno volno Tervol DP8. To volno se obleče v poljubno tkanino in da v okvir, nakar se jih postavi ali pa obesi cca 10 - 15 cm od stene. Tako najlepše absorbira celoten frekvenčni spekter zvoka. Seveda se ne potrebuje prekriti vseh sten in stropa, ampak samo delno oz po potrebi. Pene o katerih govoriš, režejo samo visoke ter del srednjih tonov, spodnji frekvencni spekter vključno z basi bo pa ful odmeval, posledično se bo slabo slišalo.. Seveda obstaja cel kup namenskih rešitev, samo je vse dragoo...

Zadeva zgleda takole kot v prilogi. 

Poudarjam, da sem tole napisal zelo omejeno, kajti v ozadju je cela znanost. Zelo veliko tega je zapisanega tule, kjer lahko dobite dodatne informacije in tudi veliko slik ter načrtov je, kako vse skupaj izdelati: http://www.planetaudio.si/forum/index.ph...owforum=34


Priložene datoteke Predogledne slike
   


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »