Gradnja in obnova > Energijski viri
Ekspanzijske posode ni mogoče napihniti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekspanzijske posode ni mogoče napihniti
#1
Eno vprašanje. Varnostni ventil na ogrevalnem krogu s TČ ZV za talno ogrevanje je ob začetku kurilne sezone spustil nekaj vode, kar me je pripeljalo do tega, da ni zraka v ekspanzijski posodi in da je potrebno napihniti membrano.
Zdaj pa - ekspanzijske nikakor ne morem napihniti, enostavno ne spravim zraka vanjo ne z nožno pumpo ne s kompresorjem. Tlak na kompresorju gre v trenutku na 6 barov, v posodo pa ne gre nič. Ventilček je videti OK, sem ga vzel ven, pihnil brez problema skozi in privil nazaj. Odprl sem ventil za izpust vode iz sistema, iz katerega komaj kaj priteče, tudi ko vklopim kompresor brez ventilčka na posodi.

Protipovratnega ventila ne vidim nikjer in tudi ne vidim smisla, zakaj bi ga kdo vgradil pred ekspanzijo.

Kaj bi lahko bil vzrok in kaj predlagate? Je mogoče, da se je membrana zlepila? 

Hvala vnaprej in lep pozdrav,
Bogdan
#2
Verjetno se je membrana kot ugotavljaš zalepila,najbolje,da raztezno zamenjaš.
#3
Še to... nekdo mi je omenil, da so nekatere raztezne posode tovarniško zablokirane, da se jih ne da dopihovati ali spuščati. A je kdo že slišal za kaj podobnega?

Hvala in LP,
Bogdan
#4
Tudi jaz imam podobno težavo z ekspanzijsko posodo...

Pri klasični centralni peči na drva (stara stadlerca) pada tlak. Po vsakem kurjenju, ko laufajo 2 črpalki, tlak pade. Takoj sem posumil ekspanzijsko posodo. In ko pritisnem ventilček, ne gre ven, ne zrak in ne voda. Tudi iglo sem odšraufal in ne gre nič ven. Torej je verjetno samo prazna. Ko jo poskusim napolniti, tlak v sistemu naraste ampak v posodi ni zraka nič, vsaj iz ventilčka ne pride nič.
Zakaj hudiča tlak v sistemu naraste, če ne gre potem nič zraka iz EP, nekam zrak najbrž gre?
Ko zakurimo, pa po vsakem kurjenju tlak pada. Mislim, da sistem tesni in nikjer ne pušča, niti tlak ne pada, če ne kurimo. Poskusil sem tudi, da sem vodo spustil iz sistema na 0,5 bara in poskusil napolniti EP pa sem samo tlak sistema dvignil na 2 bara in sem potem dodatno spustil vodo na 1,6 bara in pustil. Bom danes videl kaj bo, ko bom zakuril.
Kolikor sem bral ravno to temo, bi moral sistem sprazniti na 0 bara in potem poskusiti napolniti EP. Edino to še nisem poskusil. Imate vi kakšno drugo rešitev?
#5
Koliko je pa stara ekspanzija. Zdi se mi da ne opravlja svoje funkcije. Ko zakuriš in se cel sistem sgreje, se voda nima kam širiti. Posledično naraste tlak in ko preseže tlak varnostnega ventila (2,5bar), ventil spusti vodo. Ko se pozneje sistem ohladi pade tudi tlak v sistemu.

Menjaj raztezno in boš imel mir en čas.
#6
"žoga" v ekspanzijski posodi mora biti napolnjena z predpisanim tlakom, taboljše imajo auto ventilček in lahko z domačo pumpo preveriš ter dopolniš zrak, če ni zraka oz jo je "zalilo" je potrebna menjava, na koncu se pogovarjamo o nekaj 10€...
#7
Ekspanzijska je stara 8 let. Iz nje ne gre ne zrak, ne voda. Zato menim, da je duša zalepljena.
Danes, ko je zakurjeno, je šel tlak iz 1,6 na 2,1. Bomo videli koliko bo padel jutri, ko bo mrzla peč. Poskusil bom še enkrat napolniti ekspanzijo, ko bom tlak spustil na 0, drugače pa menjava.
#8
Poskus odlepitve lahko narediš tako, da pri mrzli peči še malce "odtočiš" da bo tlak 0, nato pa priklopiš na kompresor in probaš dalj časa držat na nekih 3bar. Torej kot si imel namen, le dalj časa pusti priklopljen zrak.
Če ti bo prej postalo dolgcajt kot se bo meh odlepil (kaj več kot pol do 1h itak nima več smisla vztrajat) pa kar odracaj v štacuno po novo posodo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Zemeljski plin – udoben, varčen, varen in ugoden
11.10.2019 ob 09:01:30
Zemeljski plin – udoben, varčen, varen in ugoden
Zemeljski plin je vsestransko uporaben energent – v gospodinjstvu ga tako uporabljamo za ogrevanje prostorov, pripravo tople... Beri dalje »
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
09.10.2019 ob 11:03:14
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
V podjetju Lumar v soboto 12. oktobra med 10.00 in 16.00 uro pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo predstavili hiši, ki sta... Beri dalje »
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
07.10.2019 ob 07:59:04
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
Dom je tam, kjer se počutimo prijetno in varno. To je prostor, kjer se lahko sprostimo, odmislimo vsakodnevne tegobe in zadihamo s... Beri dalje »
Otroška soba v mansardi
03.04.2018 ob 18:21:19
Otroška soba v mansardi
Marsikdo reče kaj pa je takega narediti otroško sobo v mansardi. Glavno je, da sobo okrasimo z nekaj junaki iz risank in to je to. Je res, da je to... Beri dalje »