Gradnja in obnova > Energijski viri
Ekspanzijske posode ni mogoče napihniti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekspanzijske posode ni mogoče napihniti
#1
Eno vprašanje. Varnostni ventil na ogrevalnem krogu s TČ ZV za talno ogrevanje je ob začetku kurilne sezone spustil nekaj vode, kar me je pripeljalo do tega, da ni zraka v ekspanzijski posodi in da je potrebno napihniti membrano.
Zdaj pa - ekspanzijske nikakor ne morem napihniti, enostavno ne spravim zraka vanjo ne z nožno pumpo ne s kompresorjem. Tlak na kompresorju gre v trenutku na 6 barov, v posodo pa ne gre nič. Ventilček je videti OK, sem ga vzel ven, pihnil brez problema skozi in privil nazaj. Odprl sem ventil za izpust vode iz sistema, iz katerega komaj kaj priteče, tudi ko vklopim kompresor brez ventilčka na posodi.

Protipovratnega ventila ne vidim nikjer in tudi ne vidim smisla, zakaj bi ga kdo vgradil pred ekspanzijo.

Kaj bi lahko bil vzrok in kaj predlagate? Je mogoče, da se je membrana zlepila? 

Hvala vnaprej in lep pozdrav,
Bogdan
#2
Verjetno se je membrana kot ugotavljaš zalepila,najbolje,da raztezno zamenjaš.
#3
Še to... nekdo mi je omenil, da so nekatere raztezne posode tovarniško zablokirane, da se jih ne da dopihovati ali spuščati. A je kdo že slišal za kaj podobnega?

Hvala in LP,
Bogdan
#4
Tudi jaz imam podobno težavo z ekspanzijsko posodo...

Pri klasični centralni peči na drva (stara stadlerca) pada tlak. Po vsakem kurjenju, ko laufajo 2 črpalki, tlak pade. Takoj sem posumil ekspanzijsko posodo. In ko pritisnem ventilček, ne gre ven, ne zrak in ne voda. Tudi iglo sem odšraufal in ne gre nič ven. Torej je verjetno samo prazna. Ko jo poskusim napolniti, tlak v sistemu naraste ampak v posodi ni zraka nič, vsaj iz ventilčka ne pride nič.
Zakaj hudiča tlak v sistemu naraste, če ne gre potem nič zraka iz EP, nekam zrak najbrž gre?
Ko zakurimo, pa po vsakem kurjenju tlak pada. Mislim, da sistem tesni in nikjer ne pušča, niti tlak ne pada, če ne kurimo. Poskusil sem tudi, da sem vodo spustil iz sistema na 0,5 bara in poskusil napolniti EP pa sem samo tlak sistema dvignil na 2 bara in sem potem dodatno spustil vodo na 1,6 bara in pustil. Bom danes videl kaj bo, ko bom zakuril.
Kolikor sem bral ravno to temo, bi moral sistem sprazniti na 0 bara in potem poskusiti napolniti EP. Edino to še nisem poskusil. Imate vi kakšno drugo rešitev?
#5
Koliko je pa stara ekspanzija. Zdi se mi da ne opravlja svoje funkcije. Ko zakuriš in se cel sistem sgreje, se voda nima kam širiti. Posledično naraste tlak in ko preseže tlak varnostnega ventila (2,5bar), ventil spusti vodo. Ko se pozneje sistem ohladi pade tudi tlak v sistemu.

Menjaj raztezno in boš imel mir en čas.
#6
"žoga" v ekspanzijski posodi mora biti napolnjena z predpisanim tlakom, taboljše imajo auto ventilček in lahko z domačo pumpo preveriš ter dopolniš zrak, če ni zraka oz jo je "zalilo" je potrebna menjava, na koncu se pogovarjamo o nekaj 10€...
#7
Ekspanzijska je stara 8 let. Iz nje ne gre ne zrak, ne voda. Zato menim, da je duša zalepljena.
Danes, ko je zakurjeno, je šel tlak iz 1,6 na 2,1. Bomo videli koliko bo padel jutri, ko bo mrzla peč. Poskusil bom še enkrat napolniti ekspanzijo, ko bom tlak spustil na 0, drugače pa menjava.
#8
Poskus odlepitve lahko narediš tako, da pri mrzli peči še malce "odtočiš" da bo tlak 0, nato pa priklopiš na kompresor in probaš dalj časa držat na nekih 3bar. Torej kot si imel namen, le dalj časa pusti priklopljen zrak.
Če ti bo prej postalo dolgcajt kot se bo meh odlepil (kaj več kot pol do 1h itak nima več smisla vztrajat) pa kar odracaj v štacuno po novo posodo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »