Gradnja in obnova > Energijski viri
nova plinska peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nova plinska peč
#61
Navadno se po 2-3 litrih vklopi.
#62
(2.2.2020 ob 21:51)Merlin1 Napisal: Navadno se po 2-3 litrih vklopi.

Jo imaš doma ali teoretiziraš? To bi veljalo, če v bojlerju zmešaš toplo in hladno vodo. Bojler pa je narejen tako, da zgoraj izteka topla voda, spodaj pa priteka hladna. Tako dobiš pri 50 l bojlerju ven 10 in več litrov tople vode preden se vklopi gorilec. 
Kdo ima prav se lahko povsem enostavno preveri pri kakšnem električnem bojlerju. Počakamo da termostat izključi grelec in odpremo pipo. Merimo koliko vode izteče in gledamo, kdaj se vključi grelec. Ali bo to po 2 l ali po 10+ l iztočene vode?
#63
Človek servisira Viessmane, in ti mu hočeš zdaj kaj točno razložit? Da imaš več izkušenj?
#64
(3.2.2020 ob 10:28)csamo001 Napisal: Človek servisira Viessmane, in ti mu hočeš zdaj kaj točno razložit? Da imaš več izkušenj?

Sploh ne! So pa stvari, kateri bi kot serviser moral vedeti ali mi jih pojasniti, če nimam prav.
1- trdi, da so izgube skozi plašč hranilnika v rangu 20€/mesec. Sam pa sem pri mojem Viessman Vitodens 222 kotlu porabil za toliko plina ob topli vodi 24/7.
2- trdi, da se kotel z zalogovnikom vključi večkrat, kot pretočni kotel in so vsled tega večje izgube zaradi pogostejšega segrevanja kotla in nato hlajenja v dimnik. 
3- trdi da iz 50 l bojlerja lahko iztočiš 2-3 l vode, preden se gorilnik vključi.  

Četudi bi 3. točka bila  resnična (pa je zaradi slojenja vode ta volumen zagotovo večji) to pomeni, da si lahko 10...15x naliješ 2 dcl tople vode pa se gorilnik ne bo vključil. Pri pretočnem, kotlu, kateri ima po njegovem manjše število vklopov gorilnika bi se pa medtem vključil 10...15x.
#65
@bozgom, @Merlin1 je napisal, da se iz 20L (ne 50L, kot pises ti) bojlerja lahko iztoci 2-3 litre vode, preden se vkljuci gorilnik.
#66
(3.2.2020 ob 13:03)Popson31 Napisal: @bozgom, @Merlin1 je napisal, da se iz 20L (ne 50L, kot pises ti) bojlerja lahko iztoci 2-3 litre vode, preden se vkljuci gorilnik.

Maš prav- sem spregledal. Mi je v glavi ostala cifra 50l, o kateri je prej tekla debata.

Vsekakor pa ostajajo odprta vsa vprašanja, glede izgub in števila vklopov.
#67
Pozdravljeni
Imam par vprašanj glede plinskega ogrevanja.

Zanima me ali sta lahko na enem plinskem priključku inštalirani dve plinski peči in da je možno odčitavanje porabe? Mišljeno za dve stanovanji v hiši.
Kaj je boljše samo za enega nezahtevnega porabnika, samo pretočna peč ali pretočna z bojlerjem?

V pritličju imam namen dati talno in konkretno izolirati tla, v stanovanju zgoraj bo radiatorsko.
#68
Glede prvega vprašanja mislim da nebi smelo biti problema glede dveh peči na en števec..poraba bo pač beležena na dveh pečeh, nekateri imajo tudi plinsko peč in kuhanje na plin in je en števec.
Glede bojlerja oz. tople vode pa je problem pri pretočnem bojlerju, da ob vsakem odpiranju pipe se vklopi peč. Boljša varianta je plinska peč z vgrajenim tam 40 litrskem bojlerjem da se peč ne vklaplja za vsak liter oz. odpiranje pipe. Tako opcijo ima Bosch. Jaz imam 120 litrski zunanji bojler ker smo malo večji porabniki in imam krožni vod za toplo vodo.
#69
Ena peč premore ogrevati to,kar imate.
#70
Gre se mi za to, da bi lahko odmeril porabo za zgornje stanovanje, ki ga nameravam oddati. A lahko ob eni peči in ločeni veji centralnega ogrevanja + SV za zgornje stanovanje odmerim porabo le tega za oboje, gretje in SV?

Spodaj je površine cca 70 m2, zgoraj cca 85 m2.
#71
Vgradiš kalorimeter na ogrevalno vejo stanovanja za oddajanje.
#72
Najbolj enostavno je da stroške deliš v razmerju 70/85.
Če so ljudje razumni.
Če pa niso, ti bo pomagalo samo da popolnoma ločiš ogrevanje + SV.
To zahteva nekaj denarja in nekaj prostora ( dimnik, peč, bojler).


Skok na forum:
Zadnje novice

S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »