Splošno > Sam svoj mojster
Popravilo električne rolete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Popravilo električne rolete
#1
Pozdravljeni,

kupil sem hišo in imam težave z električno roleto (edino v hiši). Proizvajalca oz. preprodajalca rolet ne vidim (moram pobrskati po računih), zato prosim za kak generični nasvet oz. če kdo kaj vidi iz slik (spodaj).

Težava je pa naslednja: na pritisk tipk gor in dol se samo zasliši pritajen zvok iz področja rolete, kot da se motor ne more obrniti. Odprl sem servisni pokrov (na spodnji notranji strani) in odstranil stiroporasto izolacijo. Roleta se sicer lahko giblje par cm gor in dol po vodilu, torej v vodilu ni zataknjena. Tudi samo vreteno se za nekaj stopinj zavrti, ampak potem pa "prime" prenos pogona. Ne vem, ali bi to sploh naj šlo in kako silo lahko uporabim.

Zanima me, kako najprej sprostiti prenos, da bi roleto lahko ročno spustil, potem pa bi videl, če pridem do motorja in prenosa.

Prosim za kak konstruktiven nasvet nekoga, ki je kaj takega že počel oz. vsaj videl. Ostalih nasvetov ne potrebujem Smile.


https://photos.app.goo.gl/up71zUmNKT3euAhn7
https://photos.app.goo.gl/QL2FKThTKtoWTJJf6
https://photos.app.goo.gl/FQe45tgv67hcXtpf7
https://photos.app.goo.gl/UrFGDXX7ph7UChd18

Hvala in lp.
#2
Je tipka direktno vezana na motor? Če je roleta daljinsko krmiljena ali je vmes kakšna elektronika, je lahko kriva ta.
#3
tole je roltekova roleta.Če je starejšega datuma imaš pri motorju dva imbus vijaka.z katerim nastavljaš motor.Poglej če je zaključna letev raztavljiva.Če ja potem jo razstavi in ročno odvij
#4
Bor,
poglej če lahko prideš do omenjenih  imbus vijakov. Na levi strani.
   
Se  je morda kje zataknila?
Lep pozdrav
#5
Verjetno ne bo šlo brez razdiranja rolete, če se roleta res noče nikamor premakniti (spustiti). Treba je najprej ugotoviti, če lamele rolete lepo tečejo po vodilih. Lahko poskusiš pognati motor rolete navzdol in ob tem zagrabiš roleto in ji konkretno pomagaš navzdol. Če se ne bo premaknila, bo potrebno sneti os rolete, v njej se nahaja tudi motor. Na nasprotni strani motorja se na koncu osi nahaja plastični adapter za prilagoditev dolžine osi. Ta je običajno z enim (včasih z dvema...) vijakom pritjena na kovinski del osi. Šele nato se os rolete z motorjem vred lahko sname iz motorskega ležišča. Potem se roleto da tudi ročno odviti (spustiti) da se pride do motorja. Nato ne bo težko prekontrolirat delovanje motorja samega. Lahko se prazno os brez rolet le provizorij zatakne nazaj in se preizkusi delovanje. Navor motorja pri dvigovanju mora biti kar konkreten. Na ta način se da točno ugotoviti vzrok nedelovanja. 
In ja, pri starejših pogonih (motorjih) rolet, se končni legi nastavlja z imbus (pvc) orodjem, pri sodobnejših se končni legi nastavlja z pritiskom na dve tipki. Ena za zgornjo, druga za spodnjo lego. Motor si ti legi nato "zapomni".
#6
Ja, roleta je Roltekova. Tipko dol sem že držal in poskusil na silo zavrteti roleto navzdol, ampak noče nikamor. Roleta in vreteno nista zataknjena, prime šele pogon. Bom danes še enkrat preveril, če bi kje videl kake imbuse pri motorju.

@arbajter: ne bi morala biti za to, da pridem do vijakov za prilagoditev dolžine osi roleta že odvita? Ker zdaj do teh vijakov ne pridem...

Če vse drugo odpove, bi poskusil naslednje: odstranil bi zadnjo lamelo (štoper), potem pa potegnil roleto v hišo skozi servisno lino - s tem bi dobil en ovoj. Potem pa tako naprej, dokler ne bi prišel do kovinskega vretena. Zanima me samo, kako naj odstranim spodnjo lamelo, ne da bi kaj poškodoval. Na vsaki strani je plastično vodilo, ki se ga enostavno ne da odstraniti, mogoče bo šlo s kakimi kleščami. Videti je, da če vodila uspel odstraniti in bi lamelo nagnil dovolj proti oknu, da bi se "odpela"...

Mimogrede, hvala za vso pomoč!

Zaključna lamela je nekaj takega:

https://www.enobi.de/bilder/normal/ec0041.jpg
#7
Seveda mora biti os "prazna" oziroma lamele spuščene, dugače ne prideš do vijakov. Šele ko bo os prazna, boš lahko odpel peresa, na katerih so lamele in pod drobnogled vzel še motor. Je pa verjetno vzrok v fizični blokadi lamel, ko kak kamenček pade v režo od rolete in le to "ukajla" do te mere, da dol noče iti. Saj gor bi še šla, ampak kaj ko štoperji tega ne pustijo.
#8
Ne, roleta je dvignjena cca 90%, štoper ne ovira. Os se par stopinj zavrti v obe smeri, kolikor je pač zračnosti v prenosih, prav tako se roleta po vodilih premika brez težav - gor, kolikor je še do štoperja.
#9
Tako da me še vedno zanima, kako odstranim zadnjo lamelo - štoper, da poskusim potegnit roleto v hišo, ovoj po ovoj...

Hvala!
#10
"Šklocneš" jo. Klik sistem. 95%
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#11
Ok, uspel sem dobiti roleto ven. Plastična končna vodila malo na silo iz štoperja, štoper močno proti oknu, da se "odhakla", roleto ovoj po ovoj skozi servisno lino v hišo + vsakokratna odstranitev dela, ki je prišel v hišo (tako da sem zapeljal teh nekaj lamel iz utora). Valj je bil prikovičen in ne privit in samo sreči se gre zahvaliti, da so bile kovice na mestu, kjer sem jih lahko odvrtal... Komaj sem dobil vse skupaj ven, ker je bil kovinski del odrezan komaj kaka 2 cm od roba in nisem imel dovolj rezerve za odmik plastike v kovinsko vreteno.

OK, zdaj imam motor na kratkem koncu kabla, doze ni nikjer. Kak nasvet, kako odklopim motor? Ne vidim, da bi bil kak konektor... Motor je Roltekov.

Mimogrede, motor se niti sam ne zarvrti, samo isti zvok da od sebe, kot da ga nekaj blokira in rahlo zavibrira, ko pritisnem stikala.

Lp
#12
Da tole zaključim, če se bo kdo kdaj prigooglal do sem. Za odklop tega modela je motor treba razdreti na strani pri kablu. Nisem se ga odločil popravljati, zato sem iskal novega. Identični imajo povsod slabe ocene zaradi pokvarljivosti, zato sem se odločil vzeti drug model, tudi 30 Nm namesto 20. Pri nakupu je treba paziti samo premer 8-kotnega vretena (pri meni 60 mm), ostalo se bolj ali manj "upaše". Kabel sem na novem motorju odrezal in priklopil zunaj z elektro spojkami.

Po nastavitvi skrajnih leg roleta ponovno lepo deluje.

Hvala vsem za pomoč in lp.


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »