Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Dokumentacija za podporni zid

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dokumentacija za podporni zid
#1
Pozdravljeni,

V MO NM želijo v vasi na pobudo zasebnika obnoviti podporni zid, ki je trenutno v zelo slabem stanju. 
Podporni zid trenutno stoji cca. 0,5m izven meje na cesto. Sedaj je predlog na krajevno skupnost, da lastnik odstopi cca. 0,5m svoje zemlje, MO dobi lastnino in  postavi podporni zid,  podporni zid premakne iz sedanje lokacije za 1m notri in s tem olajša zavijanje tovornjakov, ...
Glede na to, da je sedaj podporni zid velik preko 2m, je sedaj v planu narediti zid (betonska škarpa) do 1,5m, ker naj za omenjeno stvar ne bi bilo potrebno nič papirjev.
Dejansko gre za škarpo cca. 10m dolžine in višine 1,5m (mogoče do 1,5m). Po ureditvi lastništva se naj bi torej le poklicali tri izvajalce, ki bi popisali predvidna dela, investicijo in izvedbo-torej nič projekta, vsak izvajalec lahko torej po svoji volji pove, kako bi delal škarpo, armaturo, beton...brez GD in nadzora?
Glede na to, da bo poseg praktično 0,5m od moje meje nimam na to vpliva? Pri današnjem pregledu KS sem dobil na vprašanje, kaj se dela oz ima namen odgovor: To se vas ne tiče, niste stranka v postopku.

Prosil bi za kakršnokoli informacije, ali so postopki sedaj res tako poenostavljeni in tudi soglasja niso več potrebna?

Hvala za odgovore
#2
Očitno imajo še stare predpise v glavi.

Brez GD (ampak s potrebnimi soglasji-mnenji) do 1m višine.

Od 1-2m višine - "enostavno gd", in vsa potrebna soglasja-mnenja.

Potrebna vsaj mnenja upravljavca ceste in mnenje skladnosti s prostorskimi akti. Ter soglasja sosedov če so odmiki manjši od predpisanih.

Mogoče nisi stranka v postopku kar pa ne pomeni da lahko delajo "po domače".

Če gre za 1,5 je potrebna prijava gradbišča.

Če gre za prestavitev ceste je to vsekakor postopek, ki zahteva GD.
#3
Kecko, če te razumem prav, je potrebno za 1-2m višine pridobiti 'enostavno GD', ki potrebuje seveda tudi soglasje v primeru, da odmiki niso zagotovljeni. Odmiki so enaki ne glede na namen gradnje? Torej 4m za vsako stvar, ki potrebuje enostavno GD?

Druga stvar, ki mi ni jasna: Kako nisem stranka v postopku, če bi naprimer od mene potrebovali soglasje? V tem primeru sem?
#4
Da, oporni zid takšne višine je klasificiran kot nezahteven (če ustreza vsem ostalim omejitvam) in kot tak potrebuje "enostavno GD". Za vse objekte ne glede na to ali rabijo gd ali ne so potrebna mnenja (soglasja). In isto velja za odmike od sosedov.

Odmiki so določeni z OPN (ali drugim veljavnim prostorskim aktom) in niso vedno enaki. Za infrastrukturo in enostavne ter nezahtevne objekte so lahko tudi manjši od 4m.

Če je potrebna pridobitev GD in si direktni sosed potem si avtomatsko stranka v postopku (govorimo o upravnem postopku). Če upravnega postopka ni pač ni strank v postopku ampak so potem tukaj drugi medsebojni odnosi ... pravni, kazenski ipd.
#5
Kecko,
Imaš mogoče podatek za občino Novo mesto-center? Kako je z objektom: oporni zid, 1-2m in potrebni odmiki.
Hvala.
#6
Obstaja termin vzdrževalnih del v javno korist, ki se ga glede na opisano tematiko lahko aplicira tudi tu.

In ne, ne gre tako, kot avtor razlaga. Projekti bodo, soglasja tudi, kataster bodo tudi uredili. Le upravnega postopka ne bo. Ker se ga v takem primeru tudi ne potrebuje.


#7
Aha "premik" opornega zidu sodi med vzdrževalna dela?

P.s. Splošno določilo na Novomeški OPN je za podporne zidove odmik minimalno 0,5m. Manj lahko s soglasjem soseda.
#8
Mah, preberi zakon, kaj naj tu razlagam.
#9
Nastala popolna zmeda Smile

Kecko: Torej lahko v Novem mestu gradiš podporni zid višine 1-2m brez soglasja soseda, če je odmakjeno min 0,5m? Samo?

Taav: V občini Nm naj bi bilo za take projekte do 20.000€ brez obveznosti-torej, ko potrdi to krajevna skupnost, se do naredi. To naj bi bila spodbuda manjših projektov in njihova hitrejša rešitev.
Prav tako naj ne bi bil potreben projekt za tako stvar-torej določena armatura, statika,izvedba. Naredijo se 3 ogledi različnih izvajalcev, izdajo popis del in ceno, nato se izbere optimalnega. Taka je trenutna razlaga predstavnice krajevne skupnosti.
#10
Postopek oddaje naročila nima veze z dovoljevanjem gradnje.

Seveda lahko gradnjo oddajo na podlagi 3 ponudb, ker vrednost ne presega vrednosti za javna naročila.

Potrebnost GD pa se lahko presoja tudi s stališča Zakona o cestah - če gre za zid, ki primarno varuje cesto. V tem primeru vseeno potrebujejo PZI + mnenja soglasodajalcev, nadzor, urejen kataster... Skratka, vse enako kot po PS, le brez upravnega postopka za GD z DGD (ki je mimogrede le lokacija, načrt arhitekture + splošni obrazci). Ne razumem, zakaj vas to žuli.
#11
Figo mislim, da je Taav ti dala ključni podatek. Ne glede na to ali se z njo strinjava o obveznosti gd ali ne. In to je, da tudi če GD recimo ni potrebno, izvajalec ne sme delati zadeve na pamet ampak se mora zadeva izvesti na podlagi projektov in mnenj (soglasij).
#12
Meni je sedaj to jasno, kako stvar poteka.
1.) Izvajalec ne sme delati zadeve na pamet ampak se mora zadeva izvesti na podlagi projektov in mnenj (soglasij). Kaj to pomeni? 'Na podlagi projektov in mnenj? Kaj zajema to?

2.) Še vedno me begajo odmiki in stranka v postopku: odmiki brez potrebnih soglasij. Podporni zid do 2.0m ne potrebuje soglasja soseda, če je le ta odmakjen od meje več kot 0,5m? Je to normalno?
#13
Projekti in mnenja so točno določeni z GZ in pravilnikom. Podrobno pojasnjevanje tako splošnega vprašanja nima smisla oz je preobsežno.

Tako je določeno v splošnih PIP-ih za NM, lahko da je na posameznem območju drugače. Ali je normalno je pa malo čudno vprašanje.
#14
(19.9.2019 ob 13:45)Figo Napisal: Meni je sedaj to jasno, kako stvar poteka.
1.) Izvajalec ne sme delati zadeve na pamet ampak se mora zadeva izvesti na podlagi projektov in mnenj (soglasij). Kaj to pomeni? 'Na podlagi projektov in mnenj? Kaj zajema to?

2.) Še vedno me begajo odmiki in stranka v postopku: odmiki brez potrebnih soglasij. Podporni zid do 2.0m ne potrebuje soglasja soseda, če je le ta odmakjen od meje več kot 0,5m? Je to normalno?

Projekti: PZI - armatura, opažni, dreniranje, cesta
Mnenja: soglasje pristojnih soglasodajalcev (občinskih, državnih).

Če je v OPN določen odmik 0,5m, potem tvojega soglasja ne potrebujejo. 0,5m za raznorazne gradbenoinženirske zadeve je sicer precej standard po večih OPN-jih.

Zakaj na vsak način želiš biti stranka v postopku?


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »