Gradnja in obnova > Energijski viri
Nakup stanovanja - strošek ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup stanovanja - strošek ogrevanja
#1
Torej - kupujem stanovanje, pa bi potreboval kakšen nasvet/oceno glede stroškov ogrevanja. Ogledano stanovanje se nahaja v Novi Gorici (mile zime), je v novejšem bloku (2008), ki velja za enega izmed najbolje grajenih v mestu (zato naj bi izolacija štimala, okna pa so tudi dobra (videl). Ogrevanje je urejeno na plin (lasten števec) preko radiatorjev. Bivalne površine je malenkost pod 70m2, gre pa za prvo nadstropje.

Sedaj pa - prodajalec mi je posredoval račune na ogrevanje. Recimo: december 93 EUR, januar 111 EUR ... Prilagam fotografijo enega računa.

Meni se to zdi kar veliko, po pravici rečeno. Ali se morda motim? Ali je morda težava v tem, da je plin tako drag? Prosim za komentar. Hvala!


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
Gre za pavšal, kar ti pove bolj malo. Naj ti lastnik predloži vse račune enega koledarskega leta skupaj s poračunom. Dejanska poraba je lahko večja, ali pa manjša. Pa če gre za etažno plinsko, potem to najbrž ni samo strošek ogrevanja, pač pa tudi sanitarne vode? Ali pa se sanitarna voda ogreva posebej preko električnega bojlerja?

Koliko cm je stiroporja na fasadi? Okna so dvoslojno ali trislojno zastekljena? Orientiranost stanovanja? Je v vogalu bloka, ali so levo-desno spodaj-zgoraj še stanovanja?
#3
Ja, res je, tudi sanitarna voda se ogreva s plinom.

Glede debeline izolacije ne vem, se moram še pozanimati. Stanovanje gleda proti vzhodu in ni v vogalu, stanovanja so tako zgoraj in spodaj, kot tudi levo in desno. Za okna nisem čisto prepričan, mislim pa, da so troslojna.
#4
Kakorkoli že je kar se izolacije tiče, največ ti pove letna poraba plina. Naj ti lastnik pokaže realne stroške 12 mesecev. Na prvo žogo pa se mi glede na letnik bloka zdijo stroški visoki.
#5
Hvala za info. Kako se ti zdi pa cena plina? Baje da zelo varirajo te cene ... in da je plin recimo v LJ precej cenejši?
#6
Variira po mojem vedenju fiksni del, torej prispevek za omrežje. Nimam zdaj čisto točnih številk v spominu, ampak če se ne motim je tu nekje med 5 in dobrih 20 EUR na mesec, odvisno od občine. Fiksni strošek v letu je lahko torej v skrajnem primeru 200 EUR ali več, kar seveda ni malo.

Cene kWh pa smo tudi že računali pred cajtom, tu nekje med 5 in 7 centov, odvisno od porabe in dobavitelja. S toplotno črpalko na štrom recimo nekje 3,5 do 4 cente za kWh. Peleti podobno kot plin, drva recimo pol ceneje. So pa številke odvisne od veliko stvari, nenazadnje od izkoristkov ogrevalnih naprav in lahko precej zanihajo.

Tu en kar objektiven pregled, glej "cena koristne energije": http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html
#7
Hvala. Ne, v mislih nisem imel primerjave cen med različnimi energenti, ampak zgolj primerjavo cen plina na različnih lokacijah po Sloveniji. Torej razlika je samo v prispevku za omrežje (glede na lokacijo)?
#8
Če pogledaš račun potem vidiš, da ti 1/3 pobere distributer (5€ fiksni del in 30 € prenos plina). Cena plina (0,2692 €/kWh) pa je dokaj ugodna.
Ko sem uporabljal zemeljski plin sem za sanitarno vodo in kuhanje porabil tam 50 m3 plina. Za ogrevanje pa tudi 300 m3 (skupaj 350 m3 oz. 3800 kWh/mesec). Tvoja poraba je polovico manjša od moje, je pa tudi površina ogrevanja za toliko manjša. Mene bi 1819 kWh plina stalo 106 €.
#9
Hvala za info. Tale 5EUR fiksni del, katero naj bi to bilo? 4,4EUR+DDV, distribucija pavšal?

Aja, pa če imaš ti enako porabo (sorazmerno s površino) ... ali lahko za svoje stanovanje/hišo rečeš, da je varčna, ali ne?

Aja, pa še to ... omenili ste pavšal (piše sicer tudi na računu). Ampak, poraba za mesec januar je pa točno določena (izmerjena). Če prav razumem, se pavšal računa samo za distribucijo, ne pa tudi tudi za porabo plina?

#10
Fiksni del stroška je vedno tam, kjer je količina različna od porabe, ki so ti jo v tem primeru zaračunali. V tvojem primeru torej "Distribucija - pavšal" in "Izvajanje meritev".

Ostalo je variabilni del, torej vezan na dejansko porabo. Če pa se poraba ne sporoča vsak mesec (pri plinu ni daljinskega odčitavanja kot pri elektriki), distributer pač zaračuna nek mesečni pavšal, ki je preračunan iz lanske celoletne porabe in prilagojen z nekim mesečnim faktorjem (recimo po pavšalnem izračunu se v decembru plača bistveno več kot v juliju), na koncu leta pa se naredi poračun razlike med pavšalno zaračunanimi mesečnimi zneski in dejansko porabo. Če pa se stanje plinomera sporoča distributerju sproti, pa vsak mesec zaračunajo dejansko porabo.

Zato pa pravim, da naj ti lastnik stanovanja predloži recimo račune za celotno leto 2018 ter poračun. Potem boš imel dejansko sliko stroška.

(8.9.2019 ob 11:18)bozgom Napisal: Če pogledaš račun potem vidiš, da ti 1/3 pobere distributer (5€ fiksni del in 30 € prenos plina). Cena plina (0,2692 €/kWh) pa je dokaj ugodna.
Ko sem uporabljal zemeljski plin sem za sanitarno vodo in kuhanje porabil tam 50 m3 plina. Za ogrevanje pa tudi 300 m3 (skupaj 350 m3 oz. 3800 kWh/mesec). Tvoja poraba je polovico manjša od moje, je pa tudi površina ogrevanja za toliko manjša. Mene bi 1819 kWh plina stalo 106 €.

Kakšne so sploh v tem trenutku cene oziroma kdo je najbolj ugoden? Jaz imam enako, torej 0,2692 €/kWh pri Gen-i.

Distribucijski pavšal imam na položnici 3,96 EUR + DDV, izvajanje meritev pa 1,73 EUR + DDV. "Distribucija - poraba" pri meni znaša 0,01099 EUR/EM (odvisna je od porabe).
#11
Takole, prilagam še celoletne stroške za leto 2018. Sem dodal še vodo, za oceno (ker je sanitarna voda ogrevana s plinom). 

Pri plinu je pa tako, da je pavšal čez celo leto (vsi računi januar-november imajo oznako pavšal), v decembru pa se zadeva ročno odčita in poračuna. Torej ni posebne položnice za poračun, ampak je poračun narejen pač na decemberski položnici, vsaj tako razumem.

Prosim za komentar.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#12
... bump! Smile
#13
Pri vodi je to (predvidevam) strošek za dobavo hladne vode in kanalščina? Torej je strošek ogrevanja in priprave sanitarne vode skozi celo leto 537 EUR? To se mi zdi prebavljivo.

Koliko pa jih je živelo v tem stanovanju, da je povprečna mesečna poraba vode 15 kubikov?


Skok na forum:
Zadnje novice