Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Obnova stare hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obnova stare hiše
#1
Zdravo.

V planu imam obnovit staro kamnito istrsko hiso. Stene so stabilne, streha in grede od prvega nadstropja so nove. Nadstropje ni popodeno, stopnice je treba narediti nove. Tlake v pritlicju treba naredit nove in tudi omete znotraj hise. Enako velja za vse inštalacije. Čista višina na vsakem nadstropju je cca 2.4m Prosim za naslednje nasvete:

Ogrevanje:
Dal bi talno gretje, v pritlicju obvezno, v prvem nadstropju mogoce (tezava z visino). V pritlicju mislim da ni problem, ker itak morem naredit tlake in plosco. Torej morem skopat, plosca, izolacija, talno gretje, estrihi in talna obloga (ploscice). V prvem nadstropju bi lahko tudi dal talno gretje, ker sem videl da obstaja talno gretje, ki vzame manj placa po višini (ACTIFLOOR). Ima kdo izkusnje s tem? Po drugi strani kakor vsi vemo, toplota gre gor in glede na to, da bi zgoraj bile spalnice mogoce niti nebi potreboval gretja.

Kako popodit prvo nadstropje:
Tu je opcij veliko ampak zopet zaradi visine sem malcek omejen, ceprav bi lahko bila rešitev, da bi strop (gips plosce) postavil malo višje v streho in tako pridobil kak cm višine. Glede na to, da so grede nove bi le-te obranil. Opcije:
-Postavit dva  sloja osb plosc krizno in talne obloge nanj. Pod osb plosce med grede bi dal izolacijo (če je sploh potrebno) -tu me skrbijo vibracije in škripanje poda, ni talnega gretja
-en sloj osb plosc, najlon in gor zalit betonsko plosco. Verjetno bi bilo potrebno betonsko plosco poglobit v stene, da se pol teza prenaša preko sten. Na plosco bi dal izolacijo, talno gretje, estrihe in talno oblogo (ploscice)-veliko prednosti (izolacija, trdnost, talno gretje), slabost višina (10cm plosce, 5-6talnega gretja, 5cm estrihi in 1cm talne obloge-->cca 22cm) in verjetno tudi cena.

Izolacija sten:
Tu sem razmisljal, da bi dal izolacijo z notranje strani, da se izognem toplotnim mostom. Na taksen nacin bi lahko ohranil zunanji videz hiše (kamen). A obstaja dobra izolacija, ki ni debela? Nebi rad izgubil bivalne površine na račun toplotne izolacije.

-ometi znotraj hiše: znotraj je hisa v kamnu in stene so precej neravne. Potrebno je tudi postavit z notranje strani elektro instalacije. Kaksno Kaksno resitev predlagate kot zakljucni sloj sten v kombinaciji z izolacijo? Tu se mi ne sanja nič.

-rad bi vgradil veliko panoramsko okno v priličju, kjer bo dnevna. Se da? Se naredi betonska preklada in nato poruši kamne pod preklado?

Najlepse hvala vsem za pomoc ?
#2
Komentar samo na vrsto gretja:
glede na to da je v istri, ni neke sile pozimi. je potrebno celotno taksno instalacijo ogravanja? Ne bi bilo dovolj en kamin na drva v dnevni sobi? In zadevo precej poceniš in poenostaviš tla ter se ne sekiraš za višino.
#3
V bistvu ja in ne...tu pozimi je tudi mraz...pride do -5, -10 ponoci + burja. Hocem pa imet neko ogrevanje, ki je konstantno in da ko se zbudim, da je stanovanje/hisa topla....ne da morem ustajat, zakurit drva in cakat 1h, da se segreje. Umes sem ze 3x v sluzbi. En kamin bi si dal za uzitek, za tu pa tam prižgat, to pa ja ?
#4
(6.9.2019 ob 08:49)dariooo Napisal: Ogrevanje:

Alternativa so TČ + konvektorji ... ali TČ-talno+zgoraj konvektorji

Kako popodit prvo nadstropje:

Če še nimaš plošče, bi pri sebi delal vse čimveč montažno in lahko za konstrukcijo... (recimo suhi estrih) Izolacijo daj povsod med etažo in pod streho. 

Izolacija sten:
Ni ravno optimalno (zgubiš akumulacijo, možnost plesni med izolacijo in zidom) se pa da od znotraj izolirat s knaufom (lepljena parna zapora nujna) ali multiporjem... po moje ta dva najbolj optimalna
Lahko pa pustiš neobdelano ali pa klasično obrajhaš z ustreznim materialom,... možnosti nešteto...tudi izolacija ni nujna če se tako odločiš boš pač nekaj več  energije izgubljal skozi stene... itd itd...

-ometi znotraj hiše:
Če že bi sam delal s knaufom za katerega bi skril vse inštalacije + poravnal in izoliral stene (vzame cca 10 cm)


-rad bi vgradil veliko panoramsko okno v priličju, kjer bo dnevna. Se da? Se naredi betonska preklada in nato poruši kamne pod preklado?

Nevem zakaj imate tako radi betoniranje, itd če se zadeva lahko hitro naredi z ustreznim hea-heb-ipe profilom, lesom,... (poglej na net tega je ogromno)

Teh obnov starih hiš imaš polno na netu
Recimo meni je ušečna ta obnova :
https://www.youtube.com/watch?v=OHCk2hnzfpg

Sicer pa taka celovita obnova terja zelo dosti kompromisov in ostalega... 
#5
Takoj podpišem za konvektorje + TČ. Imaš rešeno tudi za poletje.

Izolacija notri bo izničila vse prednosti masivne kamnite gradnje, notri boš ko v montažni bajti, kamni zunaj pa bodo zgolj za izgled. Poleg tega je dobra, lepljena parna zapora v tem primeru nujna, sicer bo pozimi na kamnu pod izolacijo na litre kondenza. Redkokateri izvajalec bo dovolj pedanten, da bi korektno naredil parno zaporo.
Brez izolacije pa bodo morala biti tla pozimi prevroča, če bi delal talno.

Torej jaz bi notri naredil klasične apneno-cementne omete, konvektorje + TČ, dobro izolirano streho, dobra okna in to je to. Taka bajta pač je kompromis in tukaj bi raje vzel v zakup večje stroške za ogrevanje kot predelavo v montažno bajto od znotraj...

Za delat panoramsko okno boš rabil GD, saj boš posegal v nosilno konstrukcijo.

Če imaš denar - podri, naredi v enakih dimenzijah iz modularca, zunaj pa lepo prezračevano fasado (nosilci, steklena volna, sekundarna kritina, zračni sloj, stena iz kamna za izgled).


Skok na forum:
Zadnje novice

Lumar Zero Emission Tour - na ogled hiša Lumar Terra-R 131
16.09.2020 ob 05:57:01
Lumar Zero Emission Tour - na ogled hiša Lumar Terra-R 131
V Lumarju v soboto 19. septembra 2020, med 10. in 15. uro, v Murski Soboti pripravljajo predstavitev njihove izjemno priljubljene in... Beri dalje »
Tiki z novo globalno vizijo še močneje na tradicionalne trge
15.09.2020 ob 10:26:54
Tiki z novo globalno vizijo še močneje na tradicionalne trge
Spoznajte novo generacijo toplotnih črpalk Tiki. Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »