Splošno > O cenah materiala in storitev
Vaše izkušnje s starejšo hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vaše izkušnje s starejšo hišo
#1
Pozdravljeni,
potrebovala bi mnenje koga, ki se spozna na starejše hiše. Sama sem vse življenje živela v bloku in sem trenutno v procesu nakupa dvojčka (cca. 130 m2 bivalne površine + 300 m2 vrta), K+P+M.

Hiša je grajena leta 1930, torej precej stara, ampak ena izmed 10 enakih hiš v eni ulici in vse še stojijo, so obnovljene in ljudje normalno živijo v njih. Cena je 100 000, je pa res da precej plačaš lokacijo.

Hišo sem gledala že leto nazaj, takrat cena cca. 70 000, vendar je bila v glavnem nevseljiva. Ker se s fantom ne spoznava dovolj, je takrat nisva upala niti gledati, saj si nisva predstavljala koliko je še dela. Starejši par je kupil in naredil precej prenove, tako da sva bila zdaj na ogledu in v hiši se da popolnoma lepo zaživet že takoj, če seveda odšteješ estetske popravke. 

Strešna kritina je opečna, menjana 1960. Izgleda lepa, v hiši se ne čuti vlažnost in koliko sem brala, lahko ima taka kritina življenske dobe tudi do 100 let. Bi bilo treba kritino menjati, tudi če se ne pojavljajo nobeni problemi? 

Okna in vrata so vsa nova, PVC, obnovljene so bile torej letos električne in vodovodne inštalacije, poravnanane stene in narejeni ometi, novi tlak je laminat, nova je tudi kopalnica.

Na novo je urejeno radiatorsko centralno ogrevanje na elektriko, ampak samo v spodnjem nadstopju. Zgoraj ni speljano, čeprav je baje mogoče. Sama sem razmišljala o klimi. Kaj priporočate? Bi bilo bolje kuriti na plin?

Urejen je vodovodni, telekomunikacijski priključek. So pa fekalni odpadki speljani v greznico. Je to zelo moteče?  Vem da so stroško okoli 50-100 e na leto - bi morala biti pozorna še na kaj?

Stvar, ki jo je še potrebno narediti je fasada. Rečeno je bilo med 3000 - 5000 e - je to realna cena? Po ogledu mi vsi najbolj svetovali, da grem s stokovnjakom pogleda trame. Kaj pa je še takega, kar bi lahko bilo skrito in bi bilo potrebno popravila?

Zavedam se, da bom vložila kar nekaj v rušenje stene, pa novo talno oblogo, še ena vrata in teraso. Vendar so to postopni stroški. Bolj me skrbi, da hiša ne bi imela kake skrite napake. Ker se še enkrat odpravljam na ogled me zanima, kaj še naj vprašam, pogledam? 

Ali je še kakšna pomembna stvar, o kateri nisem pisala, pa bi jo morala hiša imeti? 

Še ena stvar pa je mansardna spalnica, kjer so zdajšnji lastniki stene oblekli v laminat, saj jim je tako topleje. Skrbi me, da se spodaj ne skriva kaj, kar želijo skriti. 

Najlepša hvala za vse odgovore.
#2
Če se ne spoznata na gradnjo, potem je bolje da nabavita kaj novejšega, kjer se bosta lahko samo vselila. Ali pa plačata kakšnega strokovnjaka, ki vama bo svetoval kako in kaj.
Opečna kritina stara 60 let bo verjetno kmalu potrebna menjave.
Ogrevanje na štrom brez izolacije fasade je katastrofa.
Za laminatom na stenah v neogrevani mansardi se verjetno skriva plesen.
Klet je skorah sigurno brez hidroizolacije in neizolirana, tam bo tudi vedno leglo vlage, razen če totalno ne obkopljeta kleti in sanirata od zunaj.
Kako so bile pa obnovljene inštalacije, lahko pa tudi samo ugibata.
#3
priporočam ogled nepremičnine s sodnim izvedencem gradbene stroke, link:
https://spvt.mp.gov.si/izvedenci/gradbenistvo.html

ta bo nepremičnino pregledal in lahko izpostavi marsikakšno nepravilnost ter vama tako prihrani kasnejši glavobol. strošek bi moral biti tja do max. 1000 eur (še bolje pa pod 500).
#4
1000 eur? Za ogled bajte? Kaj si ti ja nor??? Ce bi rekel 300 (za kar dobis top statik/nadzorni itd majstre) potem se nekak... po moje bos moral drugje stranke iskat...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
(27.8.2019 ob 15:26)firefly Napisal: 1000 eur? Za ogled bajte? Kaj si ti ja nor??? Ce bi rekel 300 (za kar dobis top statik/nadzorni itd majstre) potem se nekak... po moje bos moral drugje stranke iskat...

jaz sem dal usmeritev glede na to, kakšne cene so meni poskušali upaliti spoštovani sodni izvedenci (uspel je samo tisti z normalno). vseeno njihovo storitev priporočam, lahko prihranijo večstokratnik stroška.

firefly svoje frustracije pa izlivaj drugje.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »