Gradnja in obnova > Napeljave
Test kabla na strani luči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Test kabla na strani luči
#1
Lp
A se da kako stestirat kable na enem koncu oz. pri luči ali kako se najlažje stestira ali so spoji v dozi ok?
#2
(17.8.2019 ob 17:41)LordTado Napisal: Lp
A se da kako stestirat kable na enem koncu oz. pri luči ali kako se najlažje stestira ali so spoji v dozi ok?

Da. Vzameš žarnico (100W) in fazenbrifer. Z slednjim ugotoviš kje se "skriva" faza. Je pa za to potrebno pritisniti kako stikalo. Običajno je to vodnik črne ali rjave barve, lahko pa je tudi rdeč ali siv. Ničelni vodnik je običajno (vsaj moral bi biti) modre barve. Na oba (črnega... in modrega) priklopiš žarnico. Ta mora svetiti ob vključenem stikalu. Ozemljitveni vodnik je rumeno zelen. Žarnico sedaj poveži med fazo in ozemljitvenim vodnikom. Če imaš v hiši sistem zaščite izveden z FID stikalom, ti mora FID v tem primeru takoj izklopiti. V kolikor pa imaš v razdelilniku TNC, TN-C-S ALI TN-S sistem zaščite pa ti mora žarnica med fazo in ozemljitvijo stalno goreti, kar pomeni da bo tudi ozemljitev kasneje opravljala svojo nalogo. Lahko še pomeriš višino napetosti, ki se mora gibati med (cca) 225 in 232V. V primeru da pa kaj od navedenega ne "štima", pa bo napako potrebno poiskati bodisi v dozi ali v hišnem elektro razdelilniku. Spoje same v dozi pa se preverja direktno v dozi sami in sicer vizuelno ter tako, da primeš posamično vezno sponko in vijak v njej zategneš. Dostikrat se najde slabo privito sponko tako, da le to poskusiš zasukati na v njej privitih vodnikih. Dostikrat se potem pri slabo prvitih sponkah vodniki "zmaknejo", če so bili "naloženi" drug na dugega pod vijakom.
#3
Pri postavljanju oken se je na višini rolete prevrtal kabel.
Sedaj je doza delno dostopna, ker jo omarica od rolete prekriva nekje pol.
Da se pride do doze je potrebno odstranit gips ploščo nad omarico.
Da grem nove kable vlečt moram rezat izolacijo zunaj...
A obstaja še kaka rešitev?
#4
To je pa bolj "A je to varianta". Sploh si ne predstavljam, kaj ste čarali.
Razdri knauf, ne? Jaka muda.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#5
Kabli nebi smeli bi v predelu oken...
#6
kot vem se vsaka cev začne in konča v neki dozi. seveda obstaja veliko drugih možnosti, ampak so precej po domače.
če prav zastopim imaš obe dozi vsaj delno dostopni.
torej vzameš foršpon, na eni in drugi strani potegneš prerezan kabel ven da te ne motijo pri vlečenju foršpona, potem ga potegneš skozi in ponovno potegneš kable.
#7
Ah stari kabli ppr pod ometom...
#8
Te (ppr) malce "težje" zamenjaš z novimi tudi s pomočjo foršpana. Ti je Fery napisal pravo rešitev težave. Izžagaj v knauf odprtino, ki bo omogočala neko kakovostno sanacijo prevrtanega kabla in ne neke luknjice, ob kateri boš zgubljal živce in voljo. Pa še tvoja te bo grdo gledala zaradi sočnega besednjaka. Saj tisti knauf res ni nek bav bav spravit v prejšnje stanje. Lahko pa vse skupaj tudi pustiš, ampak to pomeni riziko, da bo šlo kdaj kasneje kaj narobe, sedaj morda kabel še "drži", ni pa rečeno, da  bo tako tudi vnaprej. Tudi če sta ti ostali dve žili kao celi, ni neke garancije, da je ena od njiju vseeno poškodovana ali pa ima "nagrižen" baker, oziroma zmanjšan presek, ki prej ko slej vodi k prekinitvi tudi tega vodnika. Ali pa kakega (bog ne daj) sranja z izpadi kakega FID stikala, ki ga je že tako tečno reševat že brez takih "hinavskih" mest.
#9
Sanirano je, gre se zato da nebo doza v celoti zunaj.
Upam pa da nebo potrebno zraven hodit...
Vijaki so trikrat bli zategnjeni.
Z gipson verjetno v primeru dostopa ni tolko dela, odtranit bi se ga trebalo nekje 30cmx10cm.potem nazaj zalepit in zakitat robove in pobarvat na belo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »
V radiatorju šumi
07.11.2019 ob 12:28:59
V radiatorju šumi
Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.   Okvare... Beri dalje »
Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »