Gradnja in obnova > Energijski viri
Javna razsvetljava ulice z led svetilkami na sončne celice - izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Javna razsvetljava ulice z led svetilkami na sončne celice - izkušnje
#1
Pozdravljeni,

občina nam je ponudila razsvetljavo ulice z led svetilkami na sončne celice.
V sosednji ulici so jih postavili pred cca enim mesecom in so ljudje zadovoljni.
Poraja se mi vprašanje kako zadeva funkcionira pozimi, ko ni sonca in so noči bistveno daljše kot so poleti...tega mi ne znajo povedati niti na občini oz na komunali kar mi je zelo sumljivo.... odgovor je bil: "bomo videli pozimi, to tudi nas zanima" Huh

Nočem da postavijo nekaj kar bo delovalo na pol in ne bo zares funkcionalno...

Torej, če je pri komu v ulici postavljena takšna razsvetljava me zanimajo vaše izkušnje in delovanje teh svetilk predvsem v zimskem času. 
Kako delujejo, oz. ali svetijo celo noč z polno močjo, ali so na senzorje da se prižigajo po potrebi, ali svetijo če več dni ni sonca pozimi,  koliko let imate že montirane itd...

Hvala lepa
#2
Ko ni malo dlje sonca, delajo na TEŠ.
Karkoli drugače, bi bilo norost. In okoljsko zelo sporno. Neke baterije za več dni avtonomnosti.

Mi nimamo solarnih, imamo pa navadne LED. Od kar so menjali navadne za LED, je v naši vasi tema. Raj za lopove.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#3
Kavbojsko.
Razsvetljavo je potrebno izračunati. Eden od standardov je EN-13201.
Če pa župan reče, da ponoči razsvetljava ni potrebna, pa itak noben standard ne pomaga.....
V praksi sem že videl, da so zahtevali tri dni avtonomije ( brez sonca).
Bolj kot dolžina noči je pri nas problem zimskih temperatur. Na -20 C noben akumulator ne drži prav dolgo. Zato je večina teh luči s področja Italije in Španije.
Če lahko izbirate( v kar pa dvomim) bi jaz izbral klasične LED svetilke, z vkopanim kablom ( kot pravi Fery na TEŠ), brez zmanjšanja osvetljenosti ponoči.
#4
(12.8.2019 ob 07:33)Fery Napisal: Ko ni malo dlje sonca, delajo na TEŠ.

Te luči, ki nam jih nameravajo postaviti ne bojo delale na TEŠ, ker sploh ne bojo imele dovoda iz TEŠa...ravno zato bojo na sončne celice - utemeljitev je, da so te luči cenejše kot kopanje jarkov in polaganje el. kablov...
Meni osebno dolgoročno to ne pije vode da je cenejše...
Ja problem so nizke temperature pozimi in posledično slabe kapacitete baterij, tukaj mi je tudi sporna življenska doba, pa zadeva še sploh ni poceni kolikor sem gledal po netu...se mi zdi da prej vse crkne kot se amortizira investicija v takšno luč na sončno celico....
#5
Za take namene je izracunana meja, kaj se splaca, nekje 4 km: ce imate torej moznost dobiti elektriko blizje, se to vsekakor splaca. Glavni strosek pri fotovoltaiki so ravno akumulatorji in zadeva sploh ni zanemarljiva!
#6
Morda ne bi škodilo, če v debato damo številke/tehnične specifikacije, npr. tole:
https://www.akumulator.si/izdelek/S11%20...etilka-30w

Tale svetilka ima 30W in 2500Wh rezerve v akumulatorjih oz. nekje 40h zaloge. Celice so 260W, kar je na povprečen decemberski dan 330Wh oz 10h svetenja.
[izračunaj tukaj]

To ne pomeni, da bo svetila vedno, morda nekaj dni ali kakšen v letu res ne bo. Če bo ropar čakal na tisti dan da te oropa, potem te bo verjetno v vsakem primeru, ali pa te je že do zdaj, ko luči ni bilo.
Marsikatera občina nima prižganih luči celo noč, tudi če imajo priklopljene na omrežje (Brezovica npr.)

Stvar občine, če se zadeva splača ali ne, o ekologiji tokrat ne bom. Dela pa glede na predstavljene številke verjetno dovolj dobro...

P.S.: Težko rečem, kaj se zgodi z akumulatorji in njihovo kapaciteto pozimi, to ima Fery prav.
#7
Če se gre za roparje, oni delajo tudi sredi belega dneva, še lažje. Če imajo interes, ni ovir v ničemer. Če okoli hiše nimaš svoje razvetljave, si najprej to omisli. Ko boš imel svojo, potem javne ne boš rabil.
#8
(13.8.2019 ob 07:59)pentax Napisal: Če se gre za roparje, oni delajo tudi sredi belega dneva, še lažje. Če imajo interes, ni ovir v ničemer. Če okoli hiše nimaš svoje razvetljave, si najprej to omisli. Ko boš imel svojo, potem javne ne boš rabil.

Ne gre se za roparje in tudi svojo bajto imam osvetljeno, gre se za osvetlitev ulice, ker ponoči je pač temno kot v rogu in ne vidiš praktično nič-logično ne Smile ...se pa zadnje čase na veliko potikajo okoli migranti, tako da je predvsem to vzrok da imamo možnost dobiti javno razsvetljavo...

Jaz osebno bi rajši počakal še leto-dve ko bojo menjali vodovod in vlekli nove inštalacije in dobimo zdraven tudi TEŠ razsvetljavo, samo očitno je nekatere v ulici preveč strah in bi na vsak način radi da nekaj sveti, pa tudi če slabo dela ali pa če crkne čez par let Smile

Sklepam da je omenjena razsvetljava novost v Sloveniji, ker se praktično nobeden ni javil in podal svoje izkušnje...
#9
Žal ti ne morem konkretno pomagati, vem pa da je ena taka razsvetljava v Logatecu, ena ozka enosmerna ulica, ki gre vzporedno z glavno cesto, ravno tam kjer je Napoleonov drevored cca 100m stran in se združi z to cesto tik pred križiščem kjer se zavije k tušu. Mislim da je to že cca 2 leti ali več postavljeno in je bila že zima vmes. Tako da tam malo povprašati pa bo, mogoče Fery tam koga pozna. Jaz sem šel mimo samo pozno zvečer in če se prav spomnim so še neki senzorji, tako da sveti bolj minimalno dokler ne prideš blizu. Kaj se dogaja sredi noči pozimi pa bo kdo drug povedal.
#10
Žal ne znam več citirat v tem usr*** novem urejevalniku foruma, govorim o tisti iz pametnjakovičevega linka:

Kak je ta solarna lampa nagraužna, pa to ni res...
Pa ne moreš kaj takega na ulice postavit no... ?


Skok na forum:
Zadnje novice

Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »
V radiatorju šumi
07.11.2019 ob 12:28:59
V radiatorju šumi
Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.   Okvare... Beri dalje »
Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav... Beri dalje »