Kar naredi dom > Vrt in okolica
Pomladi sejanje trave ni uspelo. Kaj sedaj?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomladi sejanje trave ni uspelo. Kaj sedaj?
#1
Pozdravljeni!

Konec pomladi so mi posejali travo na cca 600 m2, sončna lega, osrednja Slovenija, ilovnat teren. Najbrž zaradi kombinacije vremena, semena, priprave terena, pripeljane zemlje, neizkušenosti... zdaj večinoma ta del travnika sedaj prekriva kostreba (tista plevelna trava, ki se agresivno razrašča pri tleh in duši še tisto nekaj trave, ki je prišla ven).

Zdaj se sicer trudim in ročno odstranjujem tiste res gromozanske primerke ampak počasi obupujem. Do konca avgusta bom najbrž samo še kosil, da bo kostreba minimalno semenila (ta vrag ima še klase vodoravno pri tleh), potem pa razmišljam, da bi vse na novo sfrezal in sejal znova.

Mislite, da bi bilo pametno pred frezanjem vse uničiti s kakšnim herbicidom?

Kako bi po vaše imelo smisel nadaljevati z večjo možnostjo za uspeh?

Še to... ne računam na angleško travico na dolgi rok. Sem le na deželi. Smile

Tomaž
#2
V takšnih primerih se zavemo pomena nasvetov, pod kakšnimi pogoji sejati travo. Počakaj, da se vročina ne more vrniti, nekje sredi septembra in počakaj na napoved tedna slabega vremena z dežjem. Za seme je pomembno, da je ves čas kaljenja v vlagi, druagače ga veliko propade. Pomemben je dober kontakt z zemljo, zato sej v zrahljano zemljo. Dobra izravnava onemogoči pojav kotanj, kjer ni možno zavaljati semena. Skratka razmišljaj, kaj ugaja semenu, ne kdaj imaš ti najbolj čas. V gosti travi kostreba gotovo ne bo tako uspevala. Angleška travica je skorajda hobi, kjer je potrebno kar veliko znanja, opazovanja in nakaj let, da jo dosežeš.
#3
(22.7.2019 ob 22:35)Sandi: Napisal: V takšnih primerih se zavemo pomena nasvetov, pod kakšnimi pogoji sejati travo...

Sandi, hvala za odgovor. Ali misliš, da bi, preden sfrezam, uporabil totalni herbicid? Nisem sicer pristaš tega, ampak se bojim, da samo frezanje ne bo dalo pravi rezultat. Kaj meniš?
#4
Približno takšna je situacija, kot na fotkah...

Tomaž


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#5
Totalnih herbicidov nisem nikoli uporabil. Pred njimi bi iskal kakšnega selektivnega, ki je namenjen kmetijstvu in deluje na kostrebo. Malo pogulaj, informacij je dovolj. Za nekatere dobim podatek, da so učikoviti nad 92%. Totalni herbicidi so kratkoročna rešitev.
Kostrebe na trati nimam, po dopustu jo je bil poln zelenjavni vrt. Iz tega sklepam, da v ustaljeni trati težje uspeva.
Ne glede kaj boš sejal, na koncu bo svoje naredila naravna selekcija. Takšna vročina, kot je sedaj, je za travo težka preiskušnja. Kostrebi taki pogoji ustrezajo. Ko boš zadovoljen s stanjem vsaj redno gnoji.
#6
Jah, 600m2 je veliko in po moje se nobenemu ne bi dalo pipat.
Selektiven herbicih proti ozkolistnem plevelu pa gasa.
Konec avgusta pa rahlanje in dosejevanje. 
Predvsem pa se iz slik vidi, da trava ni imela nobenih hranil, da bi se sploh razvila.
Brez gnojenja lepe trate pač ne bo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »
V radiatorju šumi
07.11.2019 ob 12:28:59
V radiatorju šumi
Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.   Okvare... Beri dalje »
Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »