Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Predlog za spremembo dejanske rabe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predlog za spremembo dejanske rabe
#1
Parcela je po namenski rabi zazidljivo zemljišče. Dejanska raba pa je pozidano zemljišče (manjši del) in kmetijsko zemljišče (večji del).
Ali se lahko uspe s predlogom za spremembo dejanske rabe? Potem verjetno ni potrebno plačati odškodnine za spremembo namembnosti zemljišča, ali pač?
Hiša bo namreč posegala v kmetijsko zemljišče in bi rad zmanjšal stroške odškodnine. Kajti ne gre v pravem pomenu za kmetijsko zemljišče, ampak lahko to tolmačimo tudi kot funkcionalno zemljišče hiše, zelenico, vrt... itd.
Kaj pa pozneje, ko bo hiša že zgrajena - kako je iz vidika davščin? Je bolje imeti več kmetijskega zemljišča (potem bo verjetno treba plačati kakšen katastrski dohodek), ali več pozidanega zemljišča (potem te pa udari višji davek na nepremičnine, ki prihaja)?
#2
Odškodnino za spremembo namembnosti kmetijskega zemljišča se plača, če je boniteta zemljišča več kot 50.
Tudi z ostalimi postopki t.j. sprememba dejanske rabe, ali ev. nižanje bonitete, so povezani stroški in časovna komponenta.
Kaj se splača in kaj ne, morate pač preračunati sami.
#3
Kako pa na splošno gledajo na spremembo dejanske rabe? Odobrijo ali ful komplicirajo?
#4
Dejanska raba je odraz dejanskega stanja v naravi. Če imate sedaj vpisano dejansko rabo kmetijsko zemljišče z boniteto, ki zapade pod plačilo odškodnine, je težko verjetno, da je dejansko stanje v naravi tako močno degradirano zemljišče, da bi vam spremenili dejansko rabo v pozidano zemljišče.
Morda je bolje razmisliti v smeri nižanja bonitetnih točko pod 50; če je pač v naravi še vedno kmetijsko zemljišče, je ta postopek bolj verjetno ugodno rešen.
Ne vem, treba videt v živo Smile
#5
Ask iprice for more information


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »